keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Lisää nappuloita hallussa

Heinäkuun ekalla viikolla pääsin taas ratsastamaan Jaskalla. Poni onkin ollut melko vähäisellä liikutuksella, joten jalustimet olivat minun jäljiltäni jo valmiiksi säädetyt. Niinpä ei tarvinnut muuta kuin hypätä selkään tallin pihassa. Seurassani oli eräs toinen ratsastaja ja menimme yhdessä pienen maastolenkin alkukäynneiksi ennen kentälle siirtymistä. Nyt kun tunsin Jaskaa jo vähän enemmän, olin keksinyt meille harjoituksia sekä uskalsin ratsastaa jo ponia vähän enemmän.

Kentällä ei ollut meidän kahden lisäksi ketään muita, joten otin heti haltuun valkoisten aitojen sisäpuolen, joka oli noin puolet tuosta suuresta kentästä. Aloitin pitkällä käyntityöskentelyllä tehden pysähdyksiä. Pysähdyksestä Jaska meinasi siirtyä raviin, mutta rauhoittelin sitä ja lopulta se malttoi kuunnella enemmän apujani. Pysähdykset olivatkin varmasti tuon ponin kanssa tehokas tapa saada se odottamaan ratsastajan apuja. Kun olin tehnyt muutaman pysähdyksen, siirryin sitten raviin.



Ravissa unohtuivat harjoitukset hetkeksi mielestä ja ratsastelin pääosin pääty-ympyröitä tunnustellen taas Jaskaa. Kun se vaikutti hyvältä, tein muutamia loivia kiemurauria. Tein myös muutaman käyntisiirtymisen, jotka olivatkin meille jo vaikeita. Kun Jaska on kerran ravissa, se ei malttaisi pysyä enää käynnissä, niinpä välillä sain ottaa raviin karkaavan ponin kiinni uudestaan. Kun vauhti alkoi kumminkin olla hallussa, tein muutamia suunnanmuutoksia lisäten vähän tempoa. Yhden kerran taisi poni siirtyä laukkaan mutta siitä sitten rauhallisesti takaisin raviin. Muuten varovaiset temmonlisäykset sujuivat hyvin.



Siirryin pääty-ympyrälle tekemään pientä harjoitusta, jossa väistätin takapäätä ulospäin. Jaska ei ollut mikään helppo, vauhti kasvoi väistättävän pohkeen myötä ja poni lähti helposti luisumaan ulospäin. Muutama askel kumminkin onnistui ihan hyvin. Kun istuin Jaskan harjoitusravissa, oli siinä yllättävän haastavaa istua. Jaskalla on pienen ponin pomputtava ja nopeatempoinen ravi, joten välillä tuntui, että hölskyin siellä kuin perunasäkki.

Pian oli aika ottaa laukkaa. Nostin laukan pääty-ympyrällä jonka jälkeen laukkasin siinä hetken. Kun jatkoin suoraa uraa, kompastui Jaska yhtäkkiä yhdessä kulmassa niin, että oma niska päästi hirveän rusahduksen. Kumpaakaan ei kumminkaan sattunut ja säästyttiin ilman minkäänlaiselta vammalta. Otin hetkeksi käyntiin jonka jälkeen jatkoin laukkaamista. Otin laukat molempiin suuntiin ja kun olin saanut sen pääty-ympyrän avulla sopivaan tempoon, aloitin pienimuotoisen harjoituksen.




voi ei, mikä vieteripupu :D

Eli laitoin pitkillä sivuilla ponia hiukan eteen, ja sitten pääty-ympyrällä taas hidastin laukkaa. Jäin pääty-ympyrälle noin kahdeksi kierrokseksi jonka jälkeen jatkoin eteenpäin. Jaskalla on kyllä tosi kiva laukka istua, ja juuri sellainen esteponin eteenpäinvievä ja reipas laukka. Laukkasin aika pitkän pätkän tunnin loppuosasta jonka jälkeen olikin sitten hyvä ravata loppuravit rennosti. Tein vielä vähän kolmikaarista kiemurauraa, joka vaikutti aika hyvältä harjoitukselta, kun ponia vähän pääsi taivuttelemaan kaarteissa.

Sitten vain loppukäynnit ja talliin. Pesin hikisen Jaskan, jonka jälkeen vein sen karsinaan. Tästä tunnista jäi paremmat fiilikset kuin ekasta kerrasta. Aloin jo löytää enemmän oikeita nappuloita Jaskan kanssa ja uskalsin enemmän jo ratsastaa, vaikka vieläkin olin vähän varovainen. Jaska on nyt
loppukesän ylläpidossa ja itsekin mökkeilen sun muuta, joten katsotaan jos syksyllä sitten jatkan ponin kanssa. Ainakin nämä kaksi kertaa olivat oikein kivat :)

Linkki videoon!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti