maanantai 26. joulukuuta 2016

Viimein selässä

Tätä päivää olikin odotettu jo tovin verran. Moni varmaan tietääkin, etten ole ratsastellut Tapiolassa kauheasti hevosia, vaan tutulla ponitunnilla puksutellaan vieläkin. Saksan jälkeen oli kuitenkin nyt minutkin aika heittää ainakin kertaalleen hevosen selkään ja kuinkas ollakaan, sieltä listasta tupsahti Herbella. Hevonen, jota olin hoitanut aktiivisesti puolen vuoden ajan, mutta jolla en ollut vielä koskaan kuitenkaan itse mennyt. Pitkään olin vähän miettinyt, että olisi kiva päästä vanhaa hoitohevosta kokeilemaan ja nyt sitten hauskan sattuman kautta minulle se oli jaettu, vaikka olin jo melkein unohtanut koko asian. Herbellasta minulla oli mielikuva, että se on melko laamamainen ja helppo aloittelijoiden ratsu, ehkä hieman laiskanpuoleinen.

Kuvat (c) Aino


Siitä sitten vain lähdettiin tunnille ja Herbella tuntui hyvin luonnollisen kokoiselta isojen hevosten jälkeen. Tunnilla selvästi myös opettaja kiinnitti minuun enemmän huomiota uuden ratsuni kanssa. Herbella osoittautuikin hyvin haastavaksi, mitä olin alunperin ajatellut. Lähdettiin ravissa heti alussa ratsastamaan kolmikaarista kiemurauraa, jossa päästiin hyvin verryttelemään hevosia. Kolmikaarisella Herbella osoittautui hyvin kankeaksi ja jännäksi ratsastaa. Se helposti jäi jännittymään, jos itse otin ryhdikkäämmän asennon ja nostin kättä. Herbella halusi selvästi jäädä omalle mukavuusalueelleen pitkälle alhaalle etupainoisena könyämään. Tähän kuitenkin varsinkin alussa en halunnut hevosta päästää ja se johti pieniin tahtojen taisteluhetkiin.

Kolmikaarisella myös asetukset tuli saada läpi ja siinä olikin hevosen kanssa hommaa. Herbella osasi olla yllättävän tamma ja omapäinen, mutta kolmikaarinen peräjälkeen alkoi pikkuhiljaa saamaan muutosta aikaan ja hevonen asettui lopulta paremmin. Muuten hevosella oli kivan pehmeät askeleet ratsastaa ja harjoitusravissa pystyi istumaan hyvän tovin. Kun olimme melko pitkään tulleet kolmikaarista molemmista suunnista, oli aika jatkaa suoraa uraa pitkin.



Pian otettiin myös laukkaa mukaan ja jäätiin alussa pääty-ympyröille. Niillä pystyinkin hyvin keskittymään Herbellan laukkaan, jota sai reippaasti kyllä ratsastaa. Siinä mielessä Herbella oli laukassa todella rentona, mutta toisaalta sitä piti koko ajan nostaa eikä jättää painamaan kädelle. Tässä sai olla todella tarkkana, sillä hevonen pääsi salakavalasti kyllä etupainoiseksi ja se oli myös omille käsille raskasta kannatella hevosen päätä. Laukassa jatkettiin myös suoraa uraa pitkin ja ajoittain sain Herbellan kanssa tosi hyviä pätkiä, jolloin se oli ryhdikkäämpi ja itse pystyin myös pysymään suorana.

Laukkaa otettiin aika pitkään ja tämän jälkeen Herbella näyttikin hyvältä ravissa. Aloin vähän löytämään siihen oikeita nappuloita, mutta koko ajan kyllä sai olla tarkkana. Opettaja halusi myös, että tehtäisiin tunnilla taas etuosakäännöksiä. Niinpä siirryttiin käyntiin ja ratsastettiin suurelle keskiympyrälle. Tässä aloimmekin sitten tekemään käännöksiä, joissa osissa Herbella heitti turhankin nopeasti takaosan ympäri. Etuosakäännöksissä löytyi kyllä haastetta, mutta loppujen lopuksi sieltä löytyi myös onnistumisia.



Pian ravailtiinkin jo loppuraveja ja hevoset pärskivät tyytyväisinä. Herbellaa oli ollut jännä kokeilla, ja yllättävän haastavuuden ja laamamaisuuden varjolla ei siitä ihan lempparia tällä kertaa tullut. Silti hevosen ratsastaminen oli kiva pitkän odotuksen jälkeen toteuttaa.

Tämän postauksen jälkeen blogi lähtee pienelle joululomalle ulkomaanmatkasta johtuen. Ensi vuoden puolella palaillaan takaisin täynnä intoa, jokseenkin muutama postaus jäljessä ja joulua vielä jälkikäteen fiilistellen. Mutta tässä välissä, toivotan levollista joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta kaikille! <3



3 kommenttia:

  1. Sinut on haastettu! Postaushaaste, jossa pohditaan mitä olet oppinut ja miltä hevoselta.
    Lisää infoa ja esimerkki tässä postauksessa --> Minihaaste: Hevoseltani olen oppinut... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta! Toteutan varmasti ensi vuoden puolella :)

      Poista
  2. Sulla on tosi kiva blogi, liityin lukijaksi. Kerrot hyvin ratsastuksesta ja hyvin näyttää sujuvan:)

    enazupreme.blogspot.fi

    VastaaPoista