perjantai 28. maaliskuuta 2014

Haastava Tinjamin

Sain siis tälläkertaa keskiviikon ratsukseni Tinjaminin koulutunnille. Meitä oli mahtavasti tunnilla vain 4 joka oli hyvä juttu, sillä sai kivasti työskennellä ja oli tilaa. Kuvaajaa ei ollut, mutta kun olimme kävelleet pitkin ohjin vähän aikaa, tallityöntekijä nappasi vielä muutaman kuvan. Tinjaminin kokoaminen uudestaan oli haastavaa, joten en saanut sitä enää menemään kunnolla. Mutta kuvia tuli, joten laitan niitä sitten postauksen varrelle ;).

Harjasin muutes Cinnamonia tänään jopa tunnin ajan, sillä ponilla oli karvanlähtö aivan pahimmillaan. Lähti tosi paljon karvaa, joka oli kiva juttu. Sen takia koska Cinnamon on aina niin siisti, niin tälläkertaa sai oikein kunnolla uurastaa karvanlähdön takia. Ponikin tykkäsi tosi paljon, ja tälläinen möykky siitä sitten tuli siitä karvasta.


Tunti aloitettiin ravailulla ja alettiin tekemään sellaista harjoitusta että oltiin vasemmassa kierroksessa. Keskellä oli yksi puomi pituushalkaisijan suunnassa ja käännyttiin sekä L kirjaimesta että C:stä pituushalkaisijalle, mutta ei vaihdettu suuntaa.


Ja aina harjoitusta tultiin kevyessä ravissa, mutta puomin kohdalla istuttiin satulaan ja tehtiin käyntiin siirtyminen. Tinjamin meni sen ihan hyvin, mutta takaisin raviin lähdössä sai olla todella napakka. Harjoitusta jatkettiin hetken aikaa, kunnes menimme osastoon.

 Alettiin tehdä niin, että puomin kohdalla lähdettiin taivuttamaan ponia joko oikealle, tai vasemmalle voltille ja siinä työstettiin poni oikein kunnolla. Opettaja kiersi meidät vuorotellen ja tuli korjailemaan käsiä ja neuvomaan, että käsien pitäisi ratsastaessa kokoajan "elää". Harjoituksen ideana oli saada poni kunnolla taipumaan ja pääasiana oli peräänannon hakeminen.



Tinjamin oli jotenkin kovin nihkeä ja yritin työstää sitä kokoajan parhaani mukaan. Aika ajoittain poni lähtikin taipumaan hyvin. Siirryttiinkin aika pian raviin ja tehtiin ravissa samaa harjoitusta. Ravissa oli vähän sama juttu, että Tinjamin oli haastava. Saatiin välillä ihan positiivisia kommentteja.


Vaikka Tinjamin ei taipunutkaan aivan miten olisin halunnut, niin se ei haitannut sillä itse sain ainakin tehdä kunnolla töitä, poni ei siis antanut mitään ilmaiseksi joka oli ihan hyvä. Tehtiin tätä harjoitusta aika pitkään, jonka jälkeen lähdettiin suurentamaan ympyrää, jotta siitä tuli keskiympyrä. Nostettiin laukka ja työstettiin aivan samalla tavalla asettaen.

Meidän piti asettaa ensin ulospäin, joka onnistui hyvin. Sitten taas asetettiin laukassa sisäänpäin ja Tinjamin laukkasi tosi hyvin. Opettaja sanoi, että ponin selkä oli alkanut hyvin pyöristyä ja se laukkasi hyvän pyöreänä ja rentona. Aika ajoittain tuli kyllä niitä kiihdytyksiä, mutta eipä siinä sitten kuin vain pidätteitä.



Laukassa työstäen alettiin tekemään myös ympyräleikkaata laukassa. Eli tultiin puomin kohdalle, suoristus ja laukanvaihto. Tinjaminin kanssa tuli ainakin yksi aivan mahtava vaihto joka onnistui täydellisesti. Tässä vaiheessa toiseen suuntaan se lähti vyörymään lapa edellä eikä malttanut millään suoristua. Siinä tuli siis aikamoista rynnimistä..

Tinjamin oli todella vahva välillä ja sitä sai oikein kunnolla pidättää. Laukassa jatkettiin ympyräleikkaata aika kauan ja olikin pitkä laukkapätkä. Huomasin toisen suunnan olevan Tinjaminille paljon parempi!


Pitkän laukkaamisen jälkeen käveltiin välikäynnit jonka aikana sai vähän huilata! Kun otettiin ohjat alettiinkin seuraavaksi tulemaan pohkeenväistöjä. Tultiin taas pituushalkaisijalle ja sitten lähdettiin väistättämään vasemmalle. Tinjamin oli ainakin ensiksi nihkeä pohkeelle eikä kuunnellut.

Pohkeenväistöjä tultiin porrattain, eli käveltiin aina välissä vähän eteenpäin suoristaen poni ja sitten tehtiin uudestaan väistätys. Tultiin myös toiseen suuntaan väistöjä.


Yhden kerran Tinjamin luuli että oli aika laukata ja se alkoi kiihdyttää. Kun käännyin pituushalkaisijalle poni kiisikin halkaisijan läpi enkä ehtinyt alkaa väistättämään sitä. Opettajakin nauroi, että kylläpäs se Tinjamin innostui. Tämän jälkeen väistöt lähtivät sujumaan pienen raipalla napautuksen jälkeen ja sain kehuja. Tinjamin lähti kumminkin voimakkaasti lapa edellä välillä. Jos esim. tehtiin oikealle väistätystä Tinjamin asettui voimakkaasti vasemmalle.


Kysyin yhdessä vaiheessa mitä sille voisi tehdä ja sain ohjeeksi asettaa oikealle eli sinne suuntaan minne väistätettiin. Se ei kumminkaan tehonnut, sillä silloin Timppa lähti vain jolkottelemaan eikä väistänyt. Väistöt siis tultiin ravissa.. Mielestäni Tinjamin kumminkin väistätti aivan upeasti, vaikka kaula ei ollutkaan suorassa, ja eikös pohkeenväistössä sitten myöhemmin oteta asetuskin mukaan. Timppa ainakin asettui todella hienosti oikein.


Lopussa sitten tulikin se myötääminen mukaan ja Tinjamin meni hienosti. Tunti oli todella opettavainen ja Tinjaminissä oli sopivasti haastetta :) Se jäikin ehkä vähän lopussa kaivelemaan hampaankoloa että en saanut Tinjaminia peräänantoon kuin vasta lopputunnista, vaikka kovasti yritin sillä ympyräharjoituksella..

T: Josku









2 kommenttia: