torstai 12. kesäkuuta 2014

Melkkilän kesäleiri 2014 osa2

En voinut edes uskoa, että aika menisi näin nopeaa, sillä nyt oli jo keskiviikkoaamun aika, ja jo tottuneesti lähdettiin tallille intoa puhkuem aamupalan jälkeen. Ensimmäisellä tunnilla oli koulua, ja minä olin saanut ratsukseni Maucca- nimisen hevosen. Viime kerralla kun olin kesäleirillä samassa paikassa, ei hevonen vielä ollu osallistunut tunneille, sillä se oli juuri koulutusvaiheensa päässä. Niinpä oli suuri kunnia saada Maucca ekaa kertaa ratsuksi.

Tunnilla keskityttiin aika paljon kaikenlaisiin kouluratsastuksen asioihin. Tehtiin perusmerkkiin, ja helppo C- merkkiin kuuluvia teitä, kuten vaihdettiin suuntaa ja työskenneltiin harjoitusravissa. Maucalla oli todella haastavat askeleet istua, ja hevonen oli hyvin eteenpäinpyrkivä. Oli kiva ratsastaa vaihteeksi reippaampaa hevosta. Maucca oli alkutunnista hieman vahva suustaan, mutta ajan myötä se alkoi hyvin kuuntelemaan ja saatiin enemmän työskenneltyä kun hevonenkin oli kuulolla.


Tehtiin laukannostoja kirjaimessa C ja piti laukata pääty-ympyrä siihen päätyyn. Se sujui hyvin, kunhan muisti ylläpitää laukan ja valmistella noston huolella. Maucca ei nostanut laukkaa ilmaiseksi, varsinkin jos puolipidätteet eivät menneet läpi. Laukattiin vielä yksi kokonainen kierros uraa pitkin, mikä kuului perusmerkkiin minkä olenkin jo suorittanut.

Maucca oli ollut mielestäni tosi kiva tuttavuus. Selvästi se oli koulutettu hyvin. Tehtiin vielä lopputunnista hieman avotaivutusta, ja olin ajattellut, että näin nuoren hevosen kanssa voisi jotain ongelmia tulla. Maucca kumminkin osasi todella hyvin avoa, ja saatiin kehuja siitä. Tunti oli siinä, ja kyllä täytyy myöntää, että tunsin itseni vähän pieneksi vaikuttamaan vahvasuiseen Mauccaan, varsinkin alussa..:D


Meillä oli keskiviikkona teoriatunnin sijasta uintia, ja lähdettiin autolla uimaan (ilman hevosia). Näin ekana viikkona oli vesi kyllä hieman kylmää! Onneksi siihen tottui melko pian, ja pystyi lämpimällä säällä uimaan. Kun palattiin takaisin tallille, olikin toisen tunnin aika.

Meillä oli seuraavaksi esteitä, enkä ollut yhtään kuvitellut Dandyä estehevosekseni. Sitä nimittäin ei anneta paljoa esteille, ja Dandy oli todella reipas esteillä. Ei ollut kyllä tullut mieleenikään että menisin sillä, no sehän kumminkin sopi todella hyvin!


Aloitettiin estetunti itsenäisellä alkuverryttelyllä. Tehtiin voltteja, ja kokeilin Dandyn jarruja. Jakaannuttiin kahdelle pääty-ympyrälle, ja pari otettiin toiselle ympyrälle. Tultiin ympyrällä laukassa yhtä puomia, ja tarkoituksena oli sovittaa askeleet hyvin puomille, ja saada hyvä rytmi.

Kun tulimme puomin luokse, alkoi poni sen jälkeen kiihdyttää vauhtia, ja laukan rauhallista rytmiä oli välillä haastavaa hakea, kun poni punki ulospäin ympyrältä ja kiihdytti vauhtia. Jatkettiin ympyrällä niin kauan, kunnes rytmi oli rauhallisempi, ja puomit ylittyivät paremmin.


Seuraavaksi lähdettiin tulemaan vuorotellen toisella pitkällä sivulla olevaa estettä. Este oli ensin ristikko, jonka jälkeen sitä korotettiin aste asteelta. Lopuksi tultiin sarjaa, jossa oli 60-70 cm esteitä. Dandyn kanssa hyppäämisessä ei ollut ongelmia, kunhan muisti pitää tuntuman, ja ohjat sopivan lyhyinä.

Viimeiseksi sitten olikin jo aika tulla pieni rata. Radalla oli 5 estettä, ja kahden ensimmäisen sarja sujui hyvin. Sen jälkeen minulta kumminkin lähtivät molemmat jalustimet, ja jouduin lähtemään laukkavoltille ennen seuraavaa estettä. Siinä sitten tuli otettua jopa kaksi ympyrää, ennenkuin sain jalustimet tukevasti jalkaani, ja jatkoimme loppuradan. Hypyt sujuivat hyvin :) Meille ilmeisesti oli korotettu esteet 70 cm Nellin kanssa.


Tunnin päätyttyä syötiin päivällinen, jonka jälkeen oli sitten vapaa-aikaa. Käytiin tallilla eikä sitten illalla tehty mitään ihmeellistä kuin lojuttiin huoneissamme. Odotettiinkin jo innolla torstain ratsastuksia ja leirikastetta!

Torstaiaamuna en meinannut millään päästä ylös sängystä. Minulla oli nimittäin aivan kamalan kipeä olo! Kurkkuun sattui ja päätä huimasi. Mietin, että mitäköhän ratsastuksestakin tulisi, tällä kertaa onneksi en ollut ensimmäisessä ratsastusryhmässä, joten oli enemmän aikaa valmistautua. Menisin tallin pienimmällä ponilla, shettis Lillillä! Olin ihan huvikseni toivonut sitä aiempana iltana, sillä haluaisin kokeilla mennä tällä miniponilla.

Kun sitten menin tunnille, me jakauduimme kahdelle pääty-ympyrälle. Oli merkkisuoritusten aika, joten jotkut lähtivät maneesiin suorittamaan, kun taas me olimme kentällä peruskoulutunnilla. En suorittanut C-merkkiä, sillä ei ollut jotenkin tarpeeksi aikaa harjoitella ja päätin että parempikin aika sitten tulisi.


Jos totta puhutaan, tunti Lillillä oli aivan kamala, ja sujui huonosti! Nimittäin näin itsepäistä ponia en ollutkaan saanut ratsastaa, ja huhhuh mikä taistelu siinä oli. Sai jopa taistella enemmän, kuin merimakkaran kanssa kuuna päivänä! Tunnilla asetimme ulospäin, eikä pikkuponi ottanut kuuleviin korviinsa apujani, vaan lähti seikkailemaan naapureiden ympyrälle, tai teki muita kepposia.

Opettaja joutui tulemaan hieman komentamaan Lilliä myös. Poni vain oli niin jääräpäinen, ettei millään halunnut kuunnella. Noh, kun ulospäin asettaminen oli ohi, nostetiin laukka. Laukka meni vähän paremmin, poni tosin vähän pienensi ympyrää koko ajan. Eipä sitten enempää, tehtiin myös nopeita siirtymisiä, ja avotaivutusta. Huhhuh, mikä riiviö! Lopputunnista oli jo hieman parempi, mutta en nyt nautinnoksi voinut sanoa, varsinkin kun oli vähän kipeäkin olo.


Helpotuksekseni mentiin toisella tunnilla maastoon, joten mitään ei tarvinnut tosissaan väkertää. Maastoon sain luottoponin Kukkiksen, toisella nimellä myös melkoinen kädellepainaja ja jyrä. Jarruja ei laukan aikana melkein löytynyt ollenkaan ja siinä sormet (ja kasvot) punaisina sai pidätellä. Muuten aivan mahtava maastoreissu, kun päästiin enemmän laukkailemaankin.

Kaksi päivää oli taas pulkassa, ja apua miten päivät vain vierivät niin nopeasti ohi! Onneksi vielä oli illalla leirikasteen vuoro!  Aika paha siitä oltiin kyllä tehty meille tänä vuonna, mutta oli yksi mahtava juttu, että päästiin ponin selkään silmät sidottuina ilman satulaa pienen pääty-ympyrän ajaksi. Se oli hauskaa, varsinkin kun kuulemma menimme yhdellä nuorella koulutusvaiheessa olevalla ponilla, vaikka tosiasiassa se oli tallin luottomamma.

Leirikasteesta selvittyämme vain saunaan ja nukkumaan! Loppuun vielä video kahdesta päivästä.


T: Josku

ps. Nyt lähden rippileirille, joten postaukset tulevat sen aikana, mikäli saan ne julkaistua.

2 kommenttia: