maanantai 9. kesäkuuta 2014

Melkkilän kesäleiri 2014 osa1

Kesäleiriltä on haikein fiiliksin lähdetty pois, niin mahtavaa kun taas oli olla hevosten keskellä 5 päivää. Tosiaan kesäleiri kokonaisuudessaan olisi tarkoitus julkaista osissa, sillä siitä on niin paljon materiaalia, joten kirjoitan parista päivästä kerrallaan.

Melkkilään sai saapua jo edellisenä iltana. Itse leiri alkoi maanantaina, mutta me lähdimme matkaan jo sunnuntaina ja olimme siinä iltaseitsemän aikoihin perillä. Oli hyvä olla aikaisessa leirillä, joten saimme valita yhdestä huoneesta ensimmäisinä paikkamme. Päätimme vallata yläsängyt. Sunnuntaina ei itseasiassa ollutkaan sitten muuta ihmeellistä ohjelmaa, kuin iltapala. Kun melkeinpä kaikki leiriläiset (lukuun ottamatta 2 maanantaina saapuvaa) olivat päässeet perille, lähdettiin yhdessä vielä kiertämään tallit.


Levottoman yön jälkeen koitti ensimmäinen leiripäivä! Puoli yhdeksältä käväistiin aamupalalla, jonka jälkeen lähdettiin tallille hoitamaan ensimmäisen tunnin ratsuja. Tunti alkoi kymmeneltä ja toisen ryhmän alkoi kello 11. Tällä kertaa olin ensimmäisessä ryhmässä, joten meninkin sitten heti varustelemaan. Olin saanut ratsukseni suomenhevosen, Hemmon. Oli kiva päästä tällä vanhalla herralla.

Tunnilla tehtiin aika perusjuttuja, sillä olihan tämä kumminkin ihan ensimmäinen tunti, ja opettaja ei tiennyt kaikkien tasoa. Tunnilla keskityimme kulmiin asettamiseen, joka oli todella hyvä harjoitus Hemmon kanssa. Tämä hevonen nimittäin saattaa välillä olla hyvinkin laiska kuuntelemaan sisäpohjetta.

Alun hankaluuksien jälkeen alkoi hevonen oikeasti kuuntelemaan sisäpohjetta todella hyvin. Se myös meni hyvin kulmiin. Pikkuisen oli välillä herätysongelmia, varsinkin laukkaanlähdössä. Hemmo on hieman laiskanpuoleinen välillä, ja opettajakin sanoi, että Hemmolla on hidas regointi. Sai siinä muutamaan otteeseen raippaa antaa.

Lopussa tultiin vielä ravissa pohkeenväistöä niin, että oltiin pitkällä sivulla uran sisäpuolella, ja sitten lähdettiin pitkän sivun loppupuoliskolla väistättämään takaisin uralle. Väistöissä ei ollut mitään suurta ongelmaa kun muisti pitää hevosen hereillä. Lisäksi piti mennä heti väistön jälkeen syvälle kulmaan, josta me saatiin paljon kehuja Hemmon kanssa. Oli tosi hyvä eka tunti, kun itse koko ajan jaksoin keskittyä tehtäviin. Kyllä työtä sai koko ajan tehdä Hemmon kanssa.



Päivän ekojen tuntien jälkeen oli ruokailu, jonka jälkeen mentiin teoriaosuuden puolelle. Meillä oli maanantaina teemana hevosten erilaiset väritykset. Melkkilässä huomasimme paljon ruunikoita ja rautiaita. Itseasiassa Hemmon väritys oli todella hauskan kuuloinen, nimittäin rautias hamppuharja :D.

Kun palattiin takaisin talolle, oli vuorossa leirihoitsujen jako. Laitoin kolme toivetta, joista Dandy- niminen poni oli ykkösvaihtoehtona. Suoritettuamme arvonnan, arpaonni suosikin ihme kyllä minua, vaikka yleensä en ikinä voita mitään. Teorian jälkeen olikin seuraavan tunnin listat kasattu, ja sain tunnille viime vuoden leirihoitsuni Leevin. Leevikin on suomenhevonen, joten tämä päivä oli aika suokkipainoitteinen. Oli aika mennä leirin ensimmäinen estetunti!


Aloitettiin, niinkuin kuvasta näkeekin, tulemaan puomeja. Puomit tultiin ensin jalustimilla, jonka jälkeen ne nostettiin kaulalle. Tämä oli hyvä tasapainoharjoitus. Leevi oli jotenkin ihan erilainen kuin viime vuonna. Se oli jotenkin etupainoinen, ja sillä oli paljon enemmän energiaa. Oli kiva mennä innokkaalla ponilla, ja kun lähdettiin tulemaan laukkapuomisarjaa, ei vauhtia ainakaan tarvinnut lisätä.

Laukkapuomeja taisi olla yhteensä viisi, ja tarkoitus oli laskea itse laukan rytmi sopivaksi. Leeviltä sujui todella hyvin. Aika pian nostettiin viimeinen puomi pystyksi, ja tultiin samalla jumppasarjalla. Ei mitään ihmeempiä ongelmia. Seuraava vaihe olikin, että ensimmäinen puomi oli viimeisen lisäksi myös pysty. Hypyt sujuivat ihan hyvin.


Hyppäämistä jatkettiin. Melko keskellä kenttää oli yksi porttieste, ja lähdettiin tulemaan sitä niin, että lähestyttiin U-käännöksellä estettä. Laukattiin aidan viertä vasempaan suuntaan ja kaarrettiin sitten keskihalkaisijalle kohti estettä. Ensimmäinen hyppy ei mennyt niin hyvin, sillä tiestä tuli vähän huono. Kun toisen kerran sitten tultiin, meni se jo paremmin, mutta Leevi hyppäsi todella lähellä estettä. Leevillä se on tullut välillä vähän tavaksikin ponnistaa viime hetkellä.

Esteitä ei enää korotettu paljoakaan, vaan ne olivat olleet jotain 40-50 cm. Oli ihan ymmärrettävää hypätä pienempiä ensimmäisellä estetunnilla. Sitten vain otettiin loppuverryttely, ja tunti päättyi. Leevi oli kyllä tosi kiva hypätessä, kun se säilytti hyvän vauhdin. 



Loppupäivänä oli vähän iltaohjelmaa leiriläisten kesken ja syötiin siinä myös päivällinen ja iltapala, jotka olivat maukkaita! Toinen leiripäivä alkoi taas aamusta, ja tuttuun tapaan ensimmäiseksi mentiin koulua. Ryhmiä oli hieman muutettu, ja päättelimme, että jako meni myös aika paljon hevosten mukaan. Olin saanut ekalle tunnille leirihoitsuni Dandyn! Oli todella kiva päästä kokeilemaan tätä ponia!

Teimme tunnilla pääosin ympyröillä työskentelyä. Meidät jaettiin kahdelle pääty-ympyrälle, jossa lähdettiin asettamaan poneja sisäänpäin. Dandy oli todella reipas ja valppaana. Ympyrällä alettiin piakkoin ravailemaan, ja ei muistaakseni tehty mitään perusasioita kummempaa. Vaihdeltiin suuntaa, ja otettiin laukat.

Dandy tuntui koko ajan aivan mahtavalta ja herkältä. Välillä se saattoi lähteä taipumaan liikaakin, jolloin piti pitää ulkoavut mukana, ettei mitään pohkeenväistöä ulos ympyrältä olisi lähdetty. Kun oltiin oltu ympyröillä hetki, sai ottaa satulan pois jos halusi. Tietenkin menin ottamaan Dandyn kanssa pois. 



Ilman satulaa opettaja antoi neuvoa, että Dandyn kanssa saisi kyllä ottaa niitä puolipidätteitä, jos tuntui, että se lähtisi liikaa alta pois. Välillä oli haastavaa pysyä mukana ponin kapeassa selässä, kun se lisäsi vauhtia. Alussa varsinkin oli ongelmia, kun siirryttiin raviin ja poni innostui. Ravattiin kokouralla, jonka jälkeen tultiin keskihalkaisijalle ja tehtiin pysähdys, niinkuin kouluohjelmissa. Tultiin ensin käynnissä, jonka jälkeen ravissa.

Ilman satulaa alkoi tulla todella oleelliseksi oma istunta ja kunnon tuntuma Dandyn suuhun. Opettaja sanoi, että minun pitäisi osata pitää tuntuma, eikä poni saisi siirtyä käyntiin. Olen itsekin huomannut, että tuntuman ylläpitämisessä on vielä harjoittelemista. Tunnin aikana kumminkin pikkuhiljaa onnistui jo paremmin, ja ravin tahtikin oli rauhallisempi.



Tunnin jälkeen oli ruoka ja teoriassa putsattiin hoitohevosten varusteita. Se olikin jo tuttua puuhaa, kun Cinnamonia hoitaa ;). Toisella tunnilla mentiin maastoon, ja sain ratsukseni Mimmin. Mimmi on vähän ärhäkkä hoitaa, mutta ratsastaessa aivan mahtava. Maastossa se välillä oli todella vahva, ja sai pidätellä. Ötökät kiusasivat Mimmiä, ja välillä piti sitten vähän heittää sitä takapäätä. Muuten ei mitään ihmeempää sattunut. Maasto tuntui todella nopealta, kuin olisi ollut siellä vain jotain 10 minuuttia. Mimmi oli kumminkin kiva, ja toivoin että saisin sen sitten jollekin koulutunnille vielä.


Loppupäivästä ei tehty mitään kummempaa, illalla oli hieman vapaa-aikaa ja välillä mentiin talleille tekemään kaikenlaista hauskaa. Hypittiinkin tiistaina esteennätyksiä maneesissa ilman hevosia, ja tulin jaetulle ykkössijalle, hypäten 110 cm! En edes tiennyt pystyväni niin korkeaan hyppyyn.

Nyt kun sai videoida, niin arvatkaapas vaan ketkä videoi? No tietystihän se video pyöri tuntien aikana, niinpä tähän loppuun videota näistä kahdesta päivästä.



T: Josku

6 kommenttia:

  1. Iha super-kiva postaus ja ihania kuvia! :) voisit vaikka tehä sitte ku oot saanu nää leiripostaukset valmiiks nii jonkun "onnistuneimmat kuvat leiriltä"-postauksen yms :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Kiva idea, voisin ehkä toteuttaakkin ;). Katsotaan, katsotaan!

      Poista
  2. teetkö siitä sun lauantain tunnista Cinnamonilla postausta, kun eiks sua tullu joku kuvaamaankin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se postaus tulee varmaan vasta leiripostauksien jälkeen :D

      Poista