sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Isolla hevosella pienten ponien seassa

Ensimmäinen jouluaattoaamun ratsastukseni koitti keskiviikkoaamuna, eli jouluaattona. En ollut ikinä ennen käynyt ratsastamassa jouluaattona, joten odotin innolla ihanaa jouluista ratsastusta ja eniten varmasti innostuin, että menisimme katrillia. Katrillia en olekaan vielä ikinä tehnyt ja odotin innolla uutta kokemusta. Päivää ennen jouluaattoa sain tietää, että tulisinkin menemään ratsastuksen vähän eri ratsulla, kuin sillä Cinnamonilla. Nimittäin nimeni kohdalla luki Desperado! Tessu on siis tallimme uusin hevonen, joka ei ollutkaan vielä käynyt ikinä jouluaattoaamun ratsastuksessa. Ihmettelin todella, miten tälläinen poniratsastaja kipuaisikin jouluaattona hevosen selkään. Mutta ei se mitään, oli kiva päästä testaamaan uutta hevosta. Päätin kumminkin pitää omat suunnitelmani tontturatsukosta, joten hevonen sai tonttulakin päähänsä, mikä sopi mielettömän hyvin! Sitten olikin tämän jouluisenpunaisen ratsukon aika tallustella maneesiin ja hyppäsin suuren ratsuni selkään jakkaralta.

Olin kuullut Desperadosta sitä sun tätä tietoa. Kuulemma hevonen on melko laiskanpuoleinen, mutta myös saattaa pelästyä jotain sen mielestä "epätavallista". Tessulla on myöskin mennyt vähemmänratsastaneet, joten se sopisi siis ihan hyvin kaikenlaisille ratsastajille. Hevonen tuntui kyllä korkealta kaikkien ponien rinnalla, mutta kaula ei sentään ollut niin kirahvimainen. Joulutunti alkoi melko tavallisesti ja tunti oli kaikin puolin aika itsenäinen. Emme aloittaneet heti menemällä katrillimuodostelmassa, vaan ravailimme hetken aikaa. Desperado todella tuntui olevan vähän unessa alussa, ja kulmien kohdalla sai myös taistella, ettei hevonen lähtisi oikomaan. Pian alkuravien jälkeen saimme kuulla Tessun kanssa, kuka pariksemme tulisi.

Harjasin hevosen käytävällä ennen ratsastusta...


Me olimme katrillissa ensimmäinen pari Dexterin kanssa! Olin todella iloinen, että päästiin johtamaan jonoa ja vieläpä pikkuisen ja reippaan Dexterin kanssa. Kun aloitettiin ravailemaan, oli se aluksi vähän hakemista, että missä se pari oikein viiletti ja piti paljon hienosäätää omaa tahtia. Tessu meni pääosin todella rauhallisesti ja hieman laiskanpuoleisesti, mutta yritti silti ärsyttävästi aika-ajoin punkea sisäänpäin. Eli jos oltiin hevosen kanssa ulkokaarella, tuli se sisäpohje aikalailla tarpeeseen. Mutta meillä meni kumminkin parhaiten niin, että oltiin Desperadon kanssa seinustalla.

Tehtiin katrillissa muutamia suunnanmuutoksia ja poikkisuuntaan leikkaan jälkeen lähdin minä Tessu kanssa vastakkaiseen suuntaan kuin Dexter johtaen omaa jonoa pääty-ympyrälle. Siinä sitten otettiin laukkaa, jota sai tuon laiskimuksen kanssa koko ajan ylläpitää. Tessu meinasi jäädä jummaamaan paikoilleen ja siinä tulikin kunnon kuntoilu kun piti koko ajan varmistaa ponin laukkaavan eteen. Vähän aikaa laukkailtuamme liityttiin takaisin vierekkäin Dexterin kanssa. Välillä saattoi toinen parista olla edellä tai jäljessä, mutta pääosin sovittiin oikein hyvin yhteen, kun laitoin Tessua reippaasti eteen pitkillä sivuilla. Noin tunnin keskiosassa halusi opettaja saada meistä kivan yhteiskuvan ja mentiin riviin pitkälle sivulle. Pitkä putki sai aikaan sen, että osa poneista rajautui kuvasta pois, mutta tuli silti tosi kivoja kuvia. Ja itseasiassa Henkka (tallinomistajan poika) innostui ottamaan meistä paljon kuvia ja käytti oikein sarjatultakin! Niimpä sainkin jouluaattoaamun ratsastuksesta kivoja kuvia.




Itsenäisesti hetken aikaa katrillia mentyämme pälkähti päähäni idea, ja seuraavaksi Tessu ja Dexter vetivät hienoa pohkeenväistöä maneesin keskelle päin. Tessun kanssa sujuivat pohkeenväistöt hyvin, ja varsinkin ensimmäinen kerta meni kivasti. Seuraavina kertoina muodostelma vähän levisi, kun omien ratsujen kanssa piti keskityttiin tehtävään. Mutta hauskoja kuvia silti tuli ja meillä väistöistä tuli ihan kohtuullisen hyviä, vaikka välillä meinasi Tessu jäädä paikoilleen. Tultiin molempiin suuntiin väistöjä, mutta vasemmalle väistöt sujuivat meillä paremmin. Sitten käveltiinkin hetken aikaa välikäynnit.

Loppupuoliskolla mentiin itsenäisesti, melko paljon köpöteltiin katrillimuodostelmassa, mutta otettiin myös pitkiä laukkapätkiä uralla. Ponit kävivät vähän kuumina laukassa ja Tessukin otti ihan uuden vaihteen päälle ja laukkasi voimakkaasti eteen. Siinä sitten viiletettiin tonttulakit hulmuten monta kierrosta nauttien menosta. Vaikka meidän uramme näytti enemmän pyöristetyltä ja isonnetulta keskiympyrältä kulmien oikomisen vuoksi, oli silti tosi hauskaa. Tessu tuntui myös paljon kivemmalta, kun sen moottori toimi ihan kunnolla ja ajatus oli eteenpäin. Joululaulut tietenkin soivat myös taustalla ja iloisin mielin päätettiin tunti. Hiukan tahmainen Tessu oli kumminkin ollut ihan kiva ja varma ratsu jouluaaton tunnille. Käväistiin vielä ulkona ottamassa tallin edessä pari ihanan lumista kuvaa!








2 kommenttia: