tiistai 3. marraskuuta 2015

Katso ja opi - HIPHS

Sunnuntaiaamu koitti ja yksi innokas poniratsastaja lähti kamerahärpäkkeiden kanssa matkaan kohti Helsinki International Porsche Horse Show:ta. Arvata varmaan voi, että tätä tapahtumaa oli odotettu pitkään ja hartaasti. Kukapa ei nauttisi päivästä huippuluokan ratsastuksen parissa ja vieläpä kuulla aivan muutamien metrien päästä keskittyneen hevosen askeleet pohjaa vasten, samalla kun ratsastajan asento ja pienet liikkeet välittyvät katsojan silmiin. Tekee mieli imeä se kaikki taito ja ammattimaisuus, millä ratsastajat suorittavat uskomattomia ratoja kansainvälisessä 160cm World Cup  finaalissa. Ihan mieletöntä!

Yhdentoista maissa auto pudotti minut ja kaverini Nellin Helsingin jäähallin edustalle ja tallustimme sisään suureen rakennukseen. Kävimme katsomassa, kuinka hevoset valmistautuivat verkassa suoritukseen tehden vielä viime hetken piffit ja paffit. Verryttelyt ja muutamat kojut tuli katsottua läpi ja sitten istuuduttiinkin jo katsomoon odottamaan ensimmäisen ratsukkoparin saapumista. Ensimmäisenä nimittäin vuorossa oli kouluratsastuksen kaksintaisteluja.




Lennokkaat askeleet pyyhkäisivät hiekkapohjaa ja eleettömät avut ohjasivat hevosia kauniisiin liikkeisiin. Kouluratsastus ei jättänyt kylmäksi, ohjelma oli suunniteltu mielenkiintoiseksi ja upeita ratsukoita esimerkiksi suomenliput sykeröissä olivat kaunista katsottavaa. Koulutuuppauksia olisi voinut vain seisahtua ja jäädä katsomaan pitkäksi aikaa, mutta todella nopeasti punaiset ihmiset valtasivat areenan ja rakensivat esteet paikoilleen.

Esteluokkia oli kaksi. Popcornit kourassa ja expoalueet kierrettynä istuuduimme takaisin paikoillemme kamerat viritettynä valmiiksi. Oli aika seurata komeita hyppyjä ja jännittäviä tilanteita. Ensimmäinen esteluokka meni ratsukoiden osalta keskimäärin todella hyvin. Kuvia tuli ikuistettua ja videoasetuskin oli kovassa käytössä videopostausta varten. Kun esteet vaihtuivat 160cm korkeuteen, näyttivät ne kyllä niin suurilta. Hevoset ponnistivat mahtipontisesti ja suorastaan lensivät yli.





Ratsastajat ratsastivat hyvin. Sunnuntaina kisojen aikana nähtiin hyvin vähän kieltoja, eikä tippumisia sattunut. Puomeja kolahteli satunnaisesti maahan, mutta kokonaisuudessaan nähtiin paljon kylmänviileitä suorituksia ja ratsastus näytti niin helpolta. En kyllä itse ikinä pystyisi ratsastamaan noin kovan paineen alla tuhansien ihmisten katseen alla rauhallisesti. Omia seurakisoja tulee jännitettyä koko vatsan voimalla rampaten vähän väliä vessassa ja muutenkin nekin ovat jo pieni koettelemus. Ei voi kun vain ihailla ratsastajien kykyä hoitaa homma kotiin.

Tänä vuonna päätin, että videopostauksesta saisi tulla pidempi kuin viime vuoden rääpäisystä. Mitään kunnon pitkää siitä ei sitten kumminkaan tullut, mutta noin neljän minuutin pläjäys tiivistettynä päivästä. Oli hauskaa ja tallin kautta ostetut liput mahdollistivat monien tuttujen naamojen bongailua samasta katsomosta. Näistä karkeloista ei tullut itseasiassa mitään loppujen lopuksi mukaan, vaikka kovasti koitinkin paria ostoslistallani ollutta asiaa etsiä. Lopussa löysimme tiemme myös perinteisesti mäkkäriruuan pariin kameran akut tyhjänä. Sellainen kokemus tämän vuoden Horse Showsta, kertokaa toki minä päivänä te olitte paikalla?

linkki videoon



1 kommentti: