torstai 24. maaliskuuta 2016

Aamuvuokraus

Eräs nätti sunnuntaiaamu kiiruhdin tallille jo kahdeksan maissa, kun ratsastimme kahdestaan Amalian kanssa maneesissa aloittaen vuokrapäivän. Meidän aikataulumme oli keretä yhdeksäksi satulaan ja ratsastella siitä sitten noin tunti, jonka jälkeen alkoi maneesiin valua muita vuokraajia. Vuokraus tuli itsessään vähän puskan takaa, mutta onneksi Domi oli vielä vapaana. Viime kouluilusta tuon ponin kanssa oli jo aikaa, mutta silloinen hyvä fiilis sai minut kokeilemaan uudestaan, mitä kaikkea Domin kanssa voisi tehdä. Noh, hieman aamu-uninen tunnelma vallitsi tallilla kamoja kiskoessamme, mutta olin silti edellisenä iltana hieman etsiskellyt netistä hyviä harjoitusvinkkejä ja siitä sitten kasasin toimintasuunnitelman sille vuokraukselle.

kuvista kiitos Amalia!


Tämän kerran tavoitteena oli ratsastaa. Ihan vain olla hereillä tekemässä asioita, vaikkei kukaan siinä vieressä ollutkaan huutamassa ohjeita. En halunnut tuhlata tuntia vain päättömään seilailuun, vaan puurtaa tehtävien parissa aktiivisesti. Paljon tehokkaampi tunti se olisi myös ponille viettää tuo aika maneesissa. Niinpä heitin viimeiset unen rippeet pois ja aloitin pitkin ohjin kävelyn jälkeen ottamalla ohjat käteen ja tekemällä perus pysähdyksiä. Kontrolliharjoitus onkin hyvä tapa saada poni kuulolle ja reagoimaan nopeasti apuihin. Domi tuntuu usein alkukäynneissä todella hitaalta ja nytkin poni oikein mateli puoliunessa. Siirryinkin sitten melko pian ravailemaan.

Ravissa tein pariin otteeseen loivaa kiemurauraa, jonka jälkeen aloitin harjoitus numero ykkösellä, eli pohkeenväistöllä. Pohkeenväistö on hyvä alkujumppa ja siinäkin saa testattua ponia. Domin kanssa todella yllätyin ensimmäisessä väistössä. Tulin lankkurivin alle, josta väistätin uralle. Heti lähtiessäni pohkeenväistöön, poni reagoi todella hyvin väistättävään pohkeeseen ja meni todella vauhdikkaasti uralle. Ihmettelin tätä koska minun muistikuvanani oli, että Domi väistättäisi melko tahmeasti. Nyt se kuitenkin jopa meinasi karata, eikä ottaa takajalkojaan mukaan, kun oli niin kiire ottaa sivuaskeleita. Itse olin kuitenkin todella iloinen, että se sujui niinkin reippaasti.



Pohkeenväistöä duunailtuani jatkoin väistättämisteemalla vielä ympyrällä niin, että pienensin ja suurensin sitä väistöjen avulla. Domin kanssa pienentäminen ei sujunut niin hyvin, mutta suurentamiseen se lähti paljon nopeammin mukaan. Muutenkin takaosan väistättäminen oli selvästi sinä päivänä Domille helppoa. Kun väistöistä oli hyvä fiilis, jatkoin uraa pitkin ravaillen ja oli aika ottaa pian laukkatyöskentelyä.

Eli nostimme laukat ja hetken aikaa kesti saada Domille hyvä, reipas tempo. Kun se oli löytynyt aloitin kahdeksikkoharjoituksen, jossa keskellä oli tarkoitus suoristaa ja vaihtaa nopsaan ravin kautta laukka. Ensimmäisillä kerroilla se oli vähän säätämistä ja poni kaatui helposti uuteen suuntaan. Ravisiirtymisessä sai olla melko nopea ja pari kertaa poni nosti väärän laukan, koska en viestittänyt sille tarpeaksi selkeästi uutta suuntaa. En jaksanut kauaa säätää harjoituksen parissa, joten otin siinä välissä sitten hetken huilitauon välikäyntien merkeissä.



Olin lukenut hyvistä vastalaukkaharjoituksista, mutta päädyin vain kokeilemaan nostaa niitä. Eli nostin ravista asettaen hieman ulospäin. Poni ymmärsi yllättävän hyvin, mutta muutamia kertoja sieltä tuli myötälaukka ja jouduin kokeilemaan uudestaan. Harjoituksemme oli hieman epämääräinen joten päätin lopettaa seuraavaan onnistuneeseen suoritukseen, jonka jälkeen siirryin toisen harjoituksen pariin, missä treenailtiin käynti-laukka siirtymisiä. Eli nostettiin lyhyiden sivujen keskellä laukka käynnistä, tehtiin pääty-ympyrä ja pitkän sivun keskellä siirryttiin käyntiin.

Tässä meillä olikin haastetta riittämiin. Domi nimittäin ei ollut helppo terävissä nostoissa, vaan se ehti luisua hieman ottaen pari raviaskelta väliin. Myöskään käyntisiirtymiset eivät onnistuneet, vaan siirtyminen venyi myös niissä turhan pitkäksi. Pikkuhiljaa alkoi nosto tulla jo nopeammin, muttei vieläkään ihan suoraan paikaltaan vaan poni tarvisi lyhyen "kiihdytysradan". Käyntisiirtymiset olivat hikistä puuhaa, kun sai koko kropalla jännittää vatsalihaksia ja istua syvällä satulassa yrittäen siirtää suoraan käyntiin reipasta ponia. Hmm, siirtymiset eivät olleet niin hyviä, mutta paranivat loppua kohden jonkin verran.



Sitten oli vielä ravissa monikaarisen kiemurauran ratsastamista ja päädyttiin tekemään aluksi nelikaarista, jossa sai olla nopea asetusten vaihtojen sun muiden kanssa. Pari nelikaarista tultuamme jatkettiin kolmikaarisella ja tässä lähdin aina suoristuksen jälkeen väistättämään takaosaa ulospäin niin, että saatiin kaarre pyöreäksi ja tarpeeksi isoksi. Huomasin Domin väistättävän paremmin toiseen suuntaan kuin toiseen ja oikealle saikin ihan tuuppia sitä takapäätä. Sitten ehti vielä ottaa parit käynti-laukka-käynti siirtymiset, jonka jälkeen tunti ehtikin jo hujahtaa ja ravailtiin loppuravit.

Hauska tunti, vaikka hieman väsymys jossain kohtaa painoikin päälle ja suusta pääsi voihkimista, etten jaksaisi ratsastaa. Loppujen lopuksi Domi kuitenkin kulki tosi kivasti, että kun tykkään sen uudesta, aikuisemmasta puolesta! Ei ole enää niin paljoa ärsyttävää päänviskomista ja poni on kaikinpuolin tasaisempi. Ihana aamun kouluponi ja tavoitteeni ratsastaa aktiivisesti onnistui myös joissain määrin! jeejee, kyllä tuolla ponilla voisi useamminkin mennä :).





2 kommenttia: