keskiviikko 12. elokuuta 2015

Nopeempaa sanoo Hapsu

Jatketaan seuraavasta kerrasta, kun pääsin mökimme lähellä olevalle Vuokatin ratsastuskoululle ratsastamaan. Tällä kertaa pääsinkin ihan tutun ponin selkään, jolla menin viime vuonna myös. Jos jotkut muistavat niin sellainen reipas kiitäjä nimeltään Hapsu oli siis kyseessä. Viime tunnilla Hapsu oli ollut tosi villinä, joten en odottanut kauhean innolla laukannostoja sun muita tuon reippaan ponin kanssa. Tänä vuonna on muutes tultu mentyä aika paljonkin vähän näillä reippaammilla poneilla kuten Fireboy, Jaska ja Hapsu. Ainakin nuo herkät ponit opettavat paljon.

Aloitimme tunnilla ensin ratsastamaan siirtymiä. Teimme aina pitkän sivun keskellä siirtymän ravista käyntiin ja takaisin raviin. Hapsu oli alussa jo melko reippaana menossa ja tein päätyihin paljon voltteja. Ponilla oli tikittävä ja reipas tahti ja sitä sai vähän väliä hieman rauhoitella. Siirtymät sujuivat hyvin, mutta käynnistä poni suorastaan ampaisi raviin ja siinä sai olla tarkkana, ettei Hapsu ruvennut ennakoimaan.



Ravailimme alkuraveja melko pitkään jonka jälkeen vasta aloitettiin tehtäviä. Menimme kahdelle pääty-ympyrälle, jossa tarkoituksena oli vähän muuttaa ravin tempoa. Eli ravin sisällä tehtiin muutoksia hitaampaan ja sitten taas ratsastettiin eteen. Hapsun kanssa en tajunnut missään vaiheessa oikeasti rohkeasti ratsastaa eteen, vaan se meni vähän enemmänkin sopivan tahdin löytämiseksi. Asettelin ponia ja koitin saada sitä rennoksi.

Kun vaihdoimme toiselle puolelle pääty-ympyrälle, alkoi poni jo kuunnella paremmin ja sain selkeämmin oikeasti hidastettua ravin tahtia. Eteen olisi hidastamisen jälkeen voinut laittaa vielä enemmän, kun näin jälkeenpäin katsoo videota. Poni kumminkin kulki rauhallisesti mikä oli hyvä. Hapsu vaikutti kumminkin jotenkin jopa enemmän reippaammalta kuin viime vuonna.



Jatkettiin hetki suoraa uraa pitkin, jonka jälkeen siirryimme käyntiin ja aloitettiin laukkatehtävä. Nostimme vuorotellen lyhyen sivun keskellä laukan, teimme pääty-ympyrän ja laukkasimme uran sisäpuolella pitkän sivun. Uran sisäpuolella tarkoitus oli pitää suora hevonen kahden pohkeen välissä, eikä laukka saanut valua uralle. Päädyssä oli peili apuna, josta pystyi katsomaan. Laukka nostettiin siis käynnistä.

Ennen C:tä en saanut Hapsua kulmaan, koska poni lähti innoissaan steppailemaan uran sisäpuolella ja lähestyi ihmeellistä pohkeenväistöä tehtävää. Sainkin kuulla, että kaikenlaiset tietyissä pisteissä suoritettavat tehtävät olivat ponille vaikeita, koska se ei meinannut malttaa odottaa omaa vuoroaan. Niinpä lähestyimme C:tä steppaillen ja laukannosto oli melko räjähtävä. Itse piti muistaa pitää käsi alhaalla ja pehmeällä kädellä siirtää ponia rauhallisempaan laukkaan. Hapsu rauhoittui ihan hyvin vaikka laukka olikin reipasta. Uralla sain ihan hyvin pidettyä ponin suorana, tosin ensimmäisellä kerralla se lähti vähän valumaan uralle.



Laukkatehtävää tehtiin molempiin suuntiin ja Hapsun kanssa tärkeää oli saada se laukan rytmi rauhalliseksi. Lopputunnista vielä ravailtiin ja siinä poni oli melko reippaana. Hapsu oli hieman ärsyttävä välillä kun sitä sai olla kokoajan kääntämässä voltille ja hidastamassa. Poni myös heilutti päätään protestiksi. Voltilla pysyttiin niin kauan kunnes vauhti oli minun mieleeni ja jos se yhtään yltyi, käännettiin uudestaan voltille. Malttoi poni kumminkin rentoutuakin ainakin aika ajoittain, mutta vähän eloisa tapaus tuo kyllä oli.



linkki videoon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti