sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Pääsiäisen aloitus Amolla

Napattiin maaliskuussa pari päivää koulusta vapaata ja lähdettiin viikoksi pohjoiseen mökille viettämään pääsiäistä.  Eipä kuitenkaan jäänyt viikko ilman ratsastusta, vaan vierailin Vuokatin tallilla kolmeen otteeseen. Nämä kaikki kolme ratsastuskertaa olivat koulutunteja, joten tuli ihan kunnolla tuuppailtua. Varasin ensimmäisen tunnin jo keskiviikoksi. Tälle tunnille sain Amo- hevosen, joka olikin viime kesästä tuttu. Oli hauskaa kokeilla, miten se olisi muuttunut puolessa vuodessa. Amo tosiaan on aika raskasrakenteinen ja melko iso, ainakin tällaiselle poniratsastajalle. Alussa tuntuikin, etten mitenkään osaisi ratsastaa isoa hevosta ja jalat eivät olisi menneet ympärille ollenkaan.



Lähdettiin alussa tulemaan pientä taka- ja etuosan väistättämistehtävää aina pitkillä sivuilla. Lyhyt sivu oikaistiin ympyränmuotoisella uralla missä tärkeää oli asetus. Käynnissä hevosta sai todella tuupata eteenpäin ja se oli aika hidas reagoimaan pohkeeseen. Siirryttiin melko pian sitten ravailemaan hetken aikaa ihan suoraa uraa pitkin tutustuen ratsuihimme. Amo tuntui todella kankealta ja raskaalta ratsastaa, mutta alkoi tunnin aikana paranemaan, kun sen oma moottori käynnistyi. Tultiin muutamia lävistäjiä ja tehtiin vähän pääty-ympyröitä sinne tänne. Pikkuhiljaa alkoi Amo jo tuntumaan aktiivisemmalta.

Pian aloitettiinkin sitten tehtävien tekeminen ja minä sain ohjeeksi Amon kanssa lähteä ravissa avotaivutukseen aina pitkillä sivulla. Ennen avoon lähtöä tuli tehdä suhteellisen pieni voltti. Amon kanssa oli ensimmäiset pätkät varsinkin melkoista tappelemista ja tuntui, että poni halusi huijata vain kääntämällä päätään. Toisaalta piti myös huolehtia, ettei poikitusta tulisi liikaa. Meillä menikin jonkin aikaa etsiä sellaista sopivaa välimuotoa.



Ravitehtävien jälkeen käveltiin hetki pitkin ohjin, minkä jälkeen jatkettiin laukan parissa. Lähdettiin tulemaan melko yksinkertaista harjoitusta, mutta tarkoitus olikin vain saada hevoset kunnolla reagoimaan apuihin. Eli pitkän sivun keskelle tehtiin aina voltti, josta uralle tullessa nostettiin laukka suoraan. Laukassa tehtiin suhteellisen iso pääty-ympyrä jonka jälkeen jatkettiin vielä hetki uraa pitkin. Amon kanssa meillä onnistui erityisen hyvin laukannostot pisteessä. Kun teimme harjoitusta toiseen suuntaan, hevonen alkoi jo odottamaan ja ennakoimaan sitä.

Amon kanssa minun piti erityisesti kiinnittää huomiota kulmiin ratsastukseen. Hevonen yritti luistaa hommista oikomalla. Toiseen suuntaan muutettiin harjoitusta hieman niin, että kulmiin tehtiin laukkavoltit yhden pääty-ympyrän sijaan. Laukkavoltista tuli ekalla kerralla hieman liian pienet. Amo oli laukassa kuitenkin todella miellyttävä ratsastaa ja sillä oli kivan pyöreä ja aktiivinen laukka.



Laukkatyöskentelyn jälkeen olikin jo aika ravata loppuravit, missä Amo tuntui todella kivalta. Vaikka haastetta todella oli riittänyt, palkitsi Amo kuitenkin. Yleensä Amo menee aika paljon helppoja tunteja pienemmillä ratsastajilla, ja sainkin opettajalta paljon positiivista palautetta. Hevosella menee hetken aikaa lämmetä ja loppujen lopuksi se on kuitenkin todella osaava. Oli myös ihana huomata, että kehitystä oli myös tapahtunut puolen vuoden sisään minussa ja osasin nyt paremmin toimia myös Amon kanssa :). Videossa vielä sekalaisia pätkiä sieltä täältä tunnin seasta.

linkki videoon



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti