perjantai 29. heinäkuuta 2016

Tuttu Tanssi

Viikkoa ennen juhannusta lähdettiin kauan odotetulle mökkilomalle, jota kovasti olinkin jo etukäteen fiilistellyt. Tiedättekö sen tunteen, kun mökillä pääsee vaan rentoutumaan ja nauttimaan. Ahh, varsinkin meidän mökillä viihdyn todella hyvin, kun sinne kerran vuodessa pääsee (välimatka on sen verran kaukainen). Niinpä tuli vietettyä todella rentouttavaa lomaa samalla, kun myös salakavalasti varailin ratsastustunteja läheiseltä, tutulta Vuokatin tallilta. Eihän sitä nyt voi olla pitämättä liian pitkää ratsastustaukoa...

Niinpä ensimmäiselle tunnille pääsinkin jo melko pian, ja tämä tunti oli ihan koulutunti. Minun ratsukseni valikoitui Tanssi- niminen poni, joka itseasiassa olikin jo tuttu viime vuodesta. Siitä kuitenkin oli tosiaan niin kauan aikaa, kun viimeksi olin mennyt tuolla ponilla, että odotin innolla miten se olisi muuttunut – ja miten minä olisin myös muuttunut. Tanssille tosiaan tuli pelhamit, joilla olin kerran aiemmin ratsastanut samaisella ponilla. Muuten varusteet olivat melko normit ja päästiinkin sitten piakkoin matkaamaan maneesiin.

Pari kuvaa Tanssista ja muuta mökkifiilistelyä


Elikkäs Tanssi. Aluksi tuli taas tutustuttua siihen ihan vain ravaillessamme uraa pitkin ja opettajan painottaessa perusratsastusta niin kulmiin kuin muutenkin. Asetuksen kanssa myös tuli todella selvä painotus johtavaan ohjasotteeseen, ilman että siitä sisäohjasta jäätiin vetämään. Hetken kesti tajuta, mitä opettaja halusi, mutta idea oli hyvä. Johtavalla ohjasotteella saatiin ponit kuolaintuntumalle joka helpotti myöhemmin ratsastusta varsinkin asetusten ja hevosten taivuttelun kannalta.

Oikeastaan huomasin tunnin aikana, että päätehtävä oli löytää ponien kanssa sellainen sujuva meno. Emme niinkään harjoitelleet mitään haastavaa, ratsastimme läpi aika perusjuttuja, kuten tietyissä pisteissä tapahtuvia siirtymisiä ja laukannostoja. Tanssi tuntui yllättävän haastavalta pienine jalkoineen. Se helposti kipitti menemään hieman huijaten asetusten kanssa, kun ratsastaja ei ollut hereillä.



Laukassa meillä oli tehtävänä tulla vuorotellen suoraa uraa pitkin niin, että aina yhdellä pitkällä sivulla asetettiin sisäänpäin kahden kirjainvälin välein. Tanssi lähti alussa vähän uralta pois, kun en tarpeeksi selkeästi sille kertonut ideaa. Toisella kerralla meillä tuli jo sitten parempia pätkiä, joskin minun ei olisi tarvinnut asettaa niin paljoa. Tanssin laukka oli tosi kivan tuntuista ja sitä oli melko helppo työstää. Silti piti katsoa, että moottori pysyi toiminnassa ja poni olisi reipas.

Laukan parissa jatkettiin tulemalla pareittain hyvillä etäisyyksillä volttitehtävää. Eli laukassa lähdettiin ensimmäisellä pitkällä sivulla suorittamaan kahta volttia, joiden tuli olla 15m suuruisia. Kun voltit oltiin tehty molempiin kirjaimiin, jatkettiin laukassa toiselle pitkälle sivulle, jossa vastakkaisten kirjainten kohdalla tehtiinkin sitten 10m voltit. 10m voltilla tulikin huolehtia, ettei voltti päässyt luisumaan liian suureksi ja sen takia ulkoavut olivat tärkeät.


Maurin noutotreenejä
Meillä Tanssin kanssa tuo volttitehtävä sujui ihan hyvin. Tärkeää oli olla ponin kanssa mukana voltilla eikä ennakoida liikaa seuraavaan tehtävään. Tanssin kanssa 10m voltti oli hilkulla suurentua, mutta pysyttiin ihan hyvin siinä keskihalkaisijan tuntumassa kuitenkin. Volttitehtävillä poni olisi myös voinut laukata energisemmin, mutta muuten tiet ratsastin ihan hyvin. Noilla laukkavolteilla saa kyllä kiinnittää moneen juttuun huomiota. Näiden laukkatehtävien jälkeen sitten olikin aika ravailla loppuravit.

En ehkä missään vaiheessa päässyt kunnolla Tanssiin kiinni. Vähän meni tunti tutustuessa tuohon poniin ja se tuntui jollain tapaa kovin kapealta ja pieneltä. Ehkä vuodessa minäkin olin ehtinyt jo kasvaa tuolle ponille vähän isoksi ja sen takiakin oli vaikeampi siihen vaikuttaa. Mutta ihan mukava tunti kuitenkin ja poni oli oikein kiva ja taitava.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti