maanantai 31. lokakuuta 2016

Chaccolla esteitä + vilaus maankamaraa

Ensimmäisen kokeilun jälkeen alkoikin sitten jokapäiväinen treenailu, jolloin tosiaan ratsastin viikonloppuna lauantaina koulua ja sunnuntaina pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan Chaccolla esteitä. Päätin koota nyt viikonlopun ratsastelut yhteen postaukseen, koska lauantailta on materiaalina vain yksi video ympyrällä pyörimisestä ja muuten sitten enemmän videota sunnuntain estehyppelöistä. Yksäritallilta ei niin vain bongattu kuvaajia, joten olin todella iloinen ja kiitollinen pätkistä, joista näin vähän omaa menoa ja korjattavia asioita.

Tällä kertaa screenshotteja videoista


Lauantaina olinkin edellisen päivän videon katsonut jo läpi ja kiinnittänyt siinä kehitysmielessä huomiota ohjieni pituuteen. Tietysti ekalla kerralla pidin tuntumaa hevoseen varovaisemmin, mutta sain kuitenkin kuulla ohjien pituudesta, vaikka sitä ei itse selässä huomannut. Onneksi sainkin videota myös lauantain ratsasteluista, sillä ohjien lyhentämisen jälkeen tuli huomattavasti myös ongelmia istuntaani. Hevosen selässä oli vähän hakemista miten päin siellä oikein istuttaisiin ja myös liikkeissä en vielä täysin päässyt syvälle satulaan, varsinkaan Chaccon isossa laukassa.

Hevonen kuitenkin yleisesti ottaen liikkui paremmin, huomattavasti ryhdikkäämpänä jo. Ei se mitään täydellistä menoa ollut minun hytkymiseni kanssa, mutta oikeaan suuntaan oltiin jo menossa. Tosiaan sillä kerralla tein melko paljon ympyröitä ja niiden kautta suunnanvaihtoja, missä pääsi hyvin asettelemaan hevosta ja työskentelemään. Chacco tuntui melko kivalta ja jo hetki hetkeltä tutustuin siihen paremmin. En tehnyt mitään ihmeellistä, kunhan vain koitin yleisesti ratsastaa tuota uutta hevosta paremmin. Testasin myös loppupuoliskosta hevosen kanssa avoja, joihin se lähti yllättävän hyvin, pienillä avuilla. Edellisenä päivänä olin ehkä ratsastuskouluhevosista tottuneena käyttämässä paljon suurempia apuja jolloin hevonen hämmentyi ja lähti poikittamaan liikaa. Nyt tajusin jo, että Chaccon kanssa riitti todella kevyt sisäpohje ja ulkoapujen tasainen tuki.



Niin sitä päästiin tekemään jo vähän niitä avoja ja ratsastelun lopussa päätti opettaja asettaa pitkän sivun loppupäähän yhden ristikon, jota hän halusi, että kokeeksi tulisin Chaccon kanssa. Opettaja sanoi vain ennen hyppäämistä, että se joko hyppäisi tai sitten ei ollenkaan. Tultiin ensimmäiseksi ravissa ja opettajan sanoista tarkkaavaisena pidin pohkeen kiinni loppuun asti. Esteille ei tullut ongelmaa ja päästiin pian ravilähestymisen jälkeen tulemaan laukassa. Taputin Chaccoa aina esteen jälkeen ja se hyppäsi kyllä todella kivasti. Meidän ristikkohyppelöiden jälkeen totesi opettaja tyytyväisenä, että voisimme kokeilla ihan kunnon esteitä sunnuntaina.

No, niin se sunnuntai sitten koitti, jolloin Chaccon vakiovarusteisiin laitettiin vielä martingaalit ja ennen tuntia kannettiin kiitettävä määrä esteitä maneesiin. Nyt niitä esteitä siis tosiaan tuli parin okserin ja yhden sarjan verran yksittäisiä ristikkoja unohtamatta. Yhteensä taisi esteitä olla 6. Meidän hyppytuokio alkoi sillä, että ensin tietysti alkuverkattiin ihan normaalisti. Chaccon kanssa kävinkin reippaasti kaikki askellajit läpi ja pian opettaja halusikin jo, että tulisin ristikon alkuun pariin kertaan. Ensimmäiset hypyt sujuivat hyvin ja melko rauhallisesti.



Sitten tultiinkin jo ekaa kertaa pysty-pysty sarja, johon väliin mahtui kolme laukka-askelta. Tällä sarjalla tietysti tuli olla tarkkana, sillä esteet olivat jo pystyjä ja Chacco tosiaan oli kuulemma vaikea esteillä ja saattaisi kieltää helposti. Noh, tultiin sitten pienen laukkakierroksen jälkeen sarjalle ja ensimmäisen esteen jälkeen laskeutui hevonen niin oikeaan laitaan, että olisi ollut epäreilua mutkitella sen kanssa tokan esteen luo. Mentiin siis ohi ja tultiin uudestaan. Tokalla kerralla esteet menivät hyvin ja Chacco hyppäsi ne pyöreästi. Olisin saanut esteiden välissä ehkä olla lähempänä satulaa, mutta sarja meni ihan hyvin. Tämän jälkeen jo opettaja kertoikin minulle pienen radan.

Radalla oli kuusi estettä ja pian lähdettiinkin jo liikkeelle. Ensimmäinen sarja meni hyvin, tosin hevonen tuli sisään puolikkaalla askeleella. Tämän jälkeen pikkuristikko suunnanvaihdolla meni ok ja lähestyttiin sitten noin 70cm okseria. Tuotatuota, hevonen alkoi selkeästi hidastamaan ja oli stoppaamaisillaan. Vaikka Chacco oli jo sanomassa ei, päätin viime hetkellä antaa pohjetta että kylläpäs hypätään. Noh, hevonen ponnisti ylös ja jostain syystä olin laskeutumisessa irti satulassa hevosen tullessa takajalat korkealla. Omat jalkani menivät taakse ja kannusten takia kiihdytti Chacco heti laskeutumisen jälkeen pelästyneenä, jolloin lensin vasemmalta laidalta maahan pyörien siinä pari kierrosta. Siispä tippuminen pitkästä aikaa! Onneksi ei sattunut mitään, sen verran iso hevonen kuitenkin Chacco on. Hiekkaa pudistellen kivuttiin sitten uusiksi selkään ja silitin Chaccoa, minun mokanihan se oli täysin ollut.


Tultiin sitten okseri uudestaan niin, että takapuomi oli ensin poissa ja heti perään sitten sama este uudestaan, mikä meni tällä kertaa oikein hyvin kun oli hyvä tempo. Okserin selvittämisen jälkeen tulin vielä koko radan uudestaan. Tällä kertaa kuitenkin paremmin päästen maaliin asti ja hevoselle taputukset. Tippumisesta huolimatta oltiin tyytyväisiä tuntiin. Hevonen ei ollut kieltänyt kunnolla kertaakaan ja se hyppäsi tosi hyviä hyppyjä. Minun vähäiset hyppykerrat hevosilla myös varmasti näkyivät, kun en ollut siinä kaarevammassa hypyssä niin hyvin tasapainossa. Mutta harjoitus tekee mestarin ja ehdittiinkin jo sopia monia lisäkertoja seuraavalle viikolle Chaccon kanssa.

linkki videoon


2 kommenttia:

  1. Saako bannerin kopioida blogiesittely-postaukseen tämän blogin kohdalle? :)
    Postaus julkaistaan joulukalenterissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa kopioida, kiva päästä postaukseen mukaan :)

      Poista