keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Vauhdikas vuokraus!

Moikka! Innolla julkaisen nyt tämän postauksen teille luettavaksi, nimittäin jotain vähän erilaista tavallisen ratsastuskoululaisen arkeen ;). Olimme jo pitkään syksyn alusta asti miettineet kaverini Erikan kanssa, että käytäisiin vuokraamassa Palmun ratsutilalta poneja. Syksyn aikana ei kumminkaan saatu millään aikatauluja sopimaan, kunnes nyt sitten löytyi vapaata aikaa lähteä sinne. Meiltä tosiaan kestää noin puoli tuntia ajaa Palmulle, joten lähdettiin hyvissäajoin puoli yhdentoista jälkeen ajamaan sinne päin. Päätettiin vuokrata minulle Siiri- nimistä ponitammaa ratsuksi yhdeksi tunniksi. En ole itseasiassa tainnut ikinä ennen vuokrata, joten nyt tuli sitten sekin kokeiltua.

Saavuttuamme tallille, lähdettiin hakemaan Siiriä tarhasta sisälle kuntoonlaittoa varten. Onneksi poni ei ollut hiukan sateisesta säästä huolimatta kauhean mutainen ja likainen, vaan perusharjaus riitti oikein hyvin. Laitettuamme ponin kuntoon, siirryttiinkin sitten kentälle päin kävelemään. Odotin innolla, että pääsisin ratsastamaan tilavalla kentällä tunnin, kun tosiaan Tapiolassa kentälle ei kauhean usein pääse. Mutta kentällä tulikin hiukan ongelmia...



Nimittäin...Kentällä Siiri muuttuikin ihan villiksi! Alkukäyntejä kävellessäni poni tuntui todella oudolta ja ikäänkuin hiipi eteenpäin ja katsoi aina välillä kentän aidan toiselle puolelle. Me sitten naurettiin ponin hassulle pälyilylle, mutta pian hymy hyytyi, kun yhdestä kulmasta lähtikin Siiri täyttä kiitolaukkaa eteenpäin. Kiitolaukassa Siiri päättikin vielä saada aikaan oikein kunnon häslingin, nimittäin samalla poni vetäisi päätään alas ja kovassa vauhdissa pukkeja sateli. Siinä todella oli täysi työ pysytellä kyydissä vaarallisen tuntuisessa kiitolaukassa.

Heitin pukkilaukan jälkeen raipan pois, koska arveltiin, että poni saattoi myös siitä lähteä. Raippa ei kumminkaan ollut syy, sillä heti uralle takaisin käveltyäni karkasi poni taas käsistä ja huomasin istuvani ponin kaulalla. Siitä sitten parissa sekunnissa puuskutin itseni takaisin satulaan koittaen pidätellä vauhkoontunutta ponia mahdollisimman hyvin. Loppujen lopuksi käännyttiin aitaa päin ja pomppasin heti selästä alas. Päätettiin lähteä maneesiin, sillä kuulemma kentällä Siirillä ei oltu pitkään aikaan ratsastettu, joten se saattoi siitäkin syystä olla vähän säpsynä.



Siirryttyämme maneesiin verryttelin ravissa ja poni tuntui rauhoittuneen. Silti vielä ensimmäisessä laukannostossa lähti Siiri kuin tuli hännän alla kiitolaukkaa ja lopuksi tuli pari pukkia. Työskentelinkin sen jälkeen pitkään ravissa ja vähän kulutettiin Siirin ylimääräistä energiaa. Pian poni alkoikin jo tuntui hyvältä ratsastaa ja rauhoittui. Otin myös molempiin suuntiin testiksi laukkaa, joka sujui jo paremmin. Tein laukassa pari pääty-ympyrää ja nyt oli paljon rauhallisempi tahti päällä. Siirin kanssa en muistanut tehdä mitään tiettyä harjoitusta, mutta työstin ponia ja tein käyntisiirtymisiä sekä pääty-ympyröitä.

Vuokrauksessa oli myös lupa hypätä polvenkorkuisia esteitä, joten tultiin ensin ravissa muutaman kerran puomin yli. Sen jälkeen hiljalleen Erika nosti estettä, tulin muutaman kerran sen niin, että puomin toinen pää oli maassa ja toinen sokeripalan päällä. Sitten tulin sokeripaloista tehdyn esteen ja lopuksi myös kahden pikkuesteen sarjan. Sokeripalaesteellä pari kertaa kävi niin, että lähestyttiin laukassa ja heti esteen hypättyään poni rikkoi yllättäen raville. Pitikin muistaa tulla reippaassa tahdissa esteelle ja ylläpitää laukkaa myös sen jälkeen.



Kun reipas laukka pysyi yllä, ylittyivät sokeripalat ilman mitään kummallisia mokailuja. Poni hyppäsi ihan hyvin pikkuesteen yli. Parin onnistuneen suorituksen jälkeen se riittikin ja aloitin loppuravailun. Tein yhden temmonmuutoksen lävistäjällä ja Siiri kulki kivan rennosti. Muutaman kerran se olisi halunnut vajota sinne ihan alas luotilinjan taakse, kun annoin vähän pidempää ohjaa. Koko vuokrauksen ajan tuntui Siiri jotenkin todella oudolta ratsastaa. En osaa selittää kauheasti sitä tunnetta, mutta se oli vaan vähän erilainen kuin Tapiolan tuntiponit, vaikka kyllä Siirikin on ihan tuntikäytössä myös.

"Mutta kun minä haluan olla vähän pidempänä..."


Vuokraus sujuikin vähän erilailla, mitä oltiin suunniteltu. Mutta ainahan ponit osaavat yllättää, ja Siiri olikin ihan uusi tuttavuus. Yllätyttiin ainakin totaalisesti molemmat ponin pientä villiyskohtausta. Mutta kaikista kommelluksista huolimatta siellä satulassa kumminkin pysyttiin loppuun asti :D. Oli kyllä hauska saada kokemusta ihan uusista poneista, joilla ei ollutkaan mennyt. Saa nähdä vuokraanko joku toinenkin kerta jostain ponia. Sitten vain pitkät ohjat ja pois ratsailta ;)


vielä vähänn...
Itseasiassa nyt tuli myös kuvailtua videomateriaalia paljon vuokrausreissulta, joten ratsastuksestani saatte kerrankin nähdä jotain videotakin ;). Kasaan sitten erikseen vielä videopostauksen reissusta, toivotaan että paljon materiaalia oli nappautunut mukaan!

~Josku


4 kommenttia:

  1. hui että noi pukit tuol kentäk! xd repesin niille, mut hei hyvin pysyit seläs! ja ihanan näköne poni<3

    VastaaPoista
  2. Ei vitsi joskuuu x''DD Nyt nauran tääl loppuillan :D Oon siis Nelli moi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhah xD aika moni on jo nauranu tolle mun menolle 😂

      Poista