tiistai 4. marraskuuta 2014

Dominolla

Viime tiistaina oli vuorossa melko tavallinen koulutunti. Yllätyin huomatessani nimeni kohdalla Domin, nimittäin sillä en ole tainnut koskaan mennä. Naureskeltiinkin opettajan kanssa, miten olen päässyt luistamaan Domilla menemisestä :D. Jotenkin minua ja Domia ei vaan olla jostain syystä ikinä yhdistetty toisiimme, joten olikin sitten luvassa tunti ihan minulle vieraan ponin selässä. Vaikka aika moni ei kokemattomasta Domista paljoa tykkää, itse olin ainakin innoissani lähdössä kokeilemaan uutta tuttavuutta. En siis langettanut ollenkaan ennakkoluuloja kuuleman perusteella, vaan iloisena kapusin sitten ponin selkään ja ryhdyin tutustumaan Domiin vähän tarkemmin. Nyt kun ajattelee, menen yleensä aika paljon samoilla vaihtoehdoilla. Sen takia jää jotkut ponit ihan unohduksiin ja yllättyy sitten kun näkeekin nimensä niiden kohdalla. Saapahan uusia kokemuksia taas kerättyä ;).



Alkukäyntien jälkeen aloitettiinkin tunti heti harjoituksella. Eli pari kertaa tultiin käynnissä kahdeksikkoa maneesin keskelle kääntäen aina poikkisuuntaaleikkaan suuntaisesti. Tästä voit käydä katsomassa videon, jossa minäkin näyn siinä lopussa vähän Domin kanssa. Ravissa tulimme pariin otteeseen keventäen, mutta myöhemmin sitten harjoitusravissa, mikä oli parempi vaihtoehto. Harjoitusravissa tuntui jotenkin paljon paremmalta työskennellä ponien kanssa. Pariin otteeseen Domi heilutteli päätään, mutta suurimman osan ajasta se pysyi aika hiljaa, eikä rämplännyt edes takas ohjia. Tuntuma siis pysyi melko tasaisena ja alun jälkeen muistin myös kunnolla kantaa kädet ja vaatiakkin ponilta vähän. Voltit menivät aika hyvin ja saatiin suoristettua myös ennen uutta volttia hyvin, kun muisti katsoa oikean paikan.

Domi tuntui ratsastaessa aika perusponilta, jota ei kauheasti voinut kuvailla. Jos halusi perustunnin ja ihan hyvin toimivan ponin, niin Domi oli sopiva vaihtoehto. Toisaalta tuntui, ettei Domilta voisi vaatia kauheasti, olisi ehkä volteillakin voinut vielä paremmin taivutella ja enemmän työstää ponia. Viimeisen voltin jälkeen meinasi poni vähän kaartua uralle, joten sai kyllä tehdä töitä, että päästiin lävistäjä suorana loppuun asti.

Sain taas kehuja käsien paikasta :)


Volteilla Domi asettui ihan hyvin ja muutenkin poni kulki "ihan hyvin". Harjoitusta melko pitkään jatkettuamme, siirryttiin C-päätyyn pääty-ympyrälle kävelemään. Seuraavaksi olikin sitten tarkoitus tulla laukkavoltti tötteröiden ympäri. Eli jokainen nosti vuorollaan laukan, laukkasi pitkän sivun, kääntyi pääty-ympyrälle ja teki I- kirjaimessa voltin. Kun minun vuoroni tuli ensimmäisen kerran, ei vieraan Domin kanssa ollut aavistustakaan seuraavasta tapahtumasta. Nimittäin, kun aloitin kääntämään voltille, lähti Domi lapa edelle pääty-ympyrän ulkopuolelle ja kääntäessä se vain luisui ulospäin kovaa vauhtia. Otettiin sitten heti uudelleen, ja tällä kertaa sain ohjeeksi pitää napakan tuntuman ja tiukasti kääntää muistaen käyttää myös ulko-ohjaa. Silloin voltti menikin jo paljon paremmin, ja huomasi selvän eron, miten Domin kanssa piti laukkavoltilla toimia.

Laukkavoltteja jatkettiin, ja nyt kun löysin yhteiset sävelet myös Domin kanssa voltilla, saatiin oikein hyviä suorituksia aikaan. Tehtiin myös sama harjoitus toiseen suuntaan ja siinäkään ei tullut ongelmia, kun jo heti aluksi muistin ottaa napakasti kiinne ja olla tarkkana siinä, ettei ponin lapa lähtisi ulos valumaan. Domi tuntui laukassa aivan superenergiseltä ja eteenpäin pyrkivältä. Olisin luullut, ettei tämä poni olisi mikään kauhean reipas laukassakaan, mutta toisin kävikin. Sai tehdä paljon puolipidätteitä välillä.


kaahaa kaahaa..


Kauniiden laukkavolttisuoritusten jälkeen ei käveltykkään välikäyntejä, mutta käynnissä kumminkin jatkettiin. Avotaivutusten parissa siis nyt sitten työskenneltiin hetken aikaa itsenäisesti, eli aina pitkille sivuille tehtiin avoa, ja ennen sitä tehtiin voltti kulmaan. Tiesin, että tässä tehtävässä tulisi olemaan Domin kanssa haastetta, sillä poni on vielä aika nuori, enkä tiedä miten hyvin se avotaivutukset taitaa. Askeleita saatiin tulemaan, mutta ne päättyivät melko usein siihen, että seinä tuli vastaan ja poni pysähtyi. Tasaisesti ei pysytty samassa kohtaa, vaan aika paljon tuli todella jyrkkää askelta. Domi ei hetkittäin ymmärtänyt, mitä minä siltä pyysin ja pysähteli paikoilleen.

Kun seuraavaksi kuulin, että tultaisiin ravissa avotaivutuksia, olin jo melkein luovuttamassa. Miten Domi voisi ravissa ollenkaan onnistua, jos käynnissäkään ei paljoa avoa saatu aikaan. Sainkin kokea pienen yllätyksen, kun avotaivutukset yllätykseksi sujuivatkin ravissa melkeimpä paremmin kuin käynnissä. Ehkä osasin sillä kertaa sitten antaa selkeämmät avut ja kun tahtikin oli reipas, ei tullut niin paljon jumittamista. Saatiinkin kehuja, että tuli ihan hyviä askeleita sinne mukaan.



Pieni keskustelu Domin kanssa; Mitä nyt oikein pitäisi tehdä :D
Avojen jälkeen tunnin loppu tulikin nopeasti vastaan. Ravattiin kevyttä ravia vielä loppuun ja annoin ponin kulkea todella pitkänä. Opettaja sanoikin, että poni meinaa juosta alta pois, niin piti välillä ottaa vähän kiinni uudestaan. Domilla oli varsinkin loppuraveissa energiaa, kun se sai vähän pidempää ohjaakin. Tein vielä vähän pääty-ympyröitä ja voltteja hieman rauhoitellakseni tahtia. Sitten vain pitkät ohjat ja mietiskelemään, mitkä fiilikset oikein jäivät. Domi oli reipas ja kiva poni ratsastaa, mutta tosiaan sen kanssa tuntui, kuin olisi vain voinut ottaa rennosti koko tunnin, eikä niinkään tehdä töitä. Ponilla on paljon tapana heilutella päätään, mutta tunnilla ei tullut Domilta melkein yhtään päänheilutusta. Ihan muutama siellä täällä, mutta yllättävän tasaiselta se tuntui sieltä ohjien toisesta päästä. Eli ihan kiva poni, jos haluaa hyvällä fiiliksellä köpötellä tunnin, eikä niin vakavissaan työskennellä. Domi kun on kumminkin melko kokematon, ja varmasti joku hieman kokeneempi ratsastaja voisi opettaa nuorelle ponille lisää kaikkea.



~ Josku

2 kommenttia:

  1. No kiva, että pääsit kokeilemaan pikku Domia : D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, on kyllä hauska saada välillä vaihteluakin ;)

      Poista