sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Pikkuponista isoon hevoseen

Huhhuh, kiireinen viikko ja aikaa tietokoneella istumiseen ei ole vain yksinkertaisesti jäänyt tippaakaan. Mutta nyt sitten onkin paljon kerrottavaa, aloitetaan viime viikonlopusta. Pääsiäislomalla minulla olikin luvassa vähän erilaista ohjelmaa, nimittäin lähdin kaverini mökille torstaista sunnuntaihin. Olen käynyt samassa paikassa aiemminkin, jolloin vuokrasin Sessa- nimistä pikkuponia. Tälläkin kertaa oli luvassa ratsastelua vuokrauksen merkeissä. Menimme tallille kahtena päivänä ja heti torstai-iltana kävimme ihan ohjatulla tunnilla. Tallilla sainkin sattumalta saman ponin tunnille kuin viime kerrallakin, eli Sessan. Materiaalia ei torstaista ole, mutta otin Sessasta muutaman kivan tarhakuvan.

Tunnilla teimme paljon voltteja ja kestikin aluksi totutella tähän todella reippaaseen poniin. Sessa meinasi juosta alta pois, mutta oikein avuin sen sai takaisin rauhallisempaan tahtiin ja oikeat nappulat löytyivät tunnin edetessä. Poni osaa kyllä olla muuten ihana, mutta sen kanssa saa olla koko ajan tarkkana, koska Sessa lisää vauhtia todella herkästi. Sessa painoi välillä melko paljon kädelle ja sitä saikin pidätellä paljon puolipidätteillä. Poni oli muutenkin vähän vahvana edestä ja välillä meinattiin jäädä pienimuotoisiin vetokilpailuihin.

Sessa edellisellä tunnilla


Teimme tunnilla harjoitusta, jossa lyhyen sivun keskelle tehtiin voltti, jolla oli tarkoitus väistättää hevosen takaosaa ulospäin. Voltin jälkeen nostettiin laukka, laukattiin pitkä sivu ja tehtiin toiseen päätyyn pääty-ympyrä laukassa. Sessan kanssa jäin useammalle voltille hakemaan sitä tahtia ja työskentelemään myös siinä harjoitusravissa niin, että poni pysyisi rauhallisena ja sellaisessa hyvässä tahdissa. Kun tahti oli kunnossa, kokeilin väistättää takaosaa. Sessa väistätti ihan kivasti, mutta meinasi luisua voltilla hieman ulospäin lavastaan. Saatiin kumminkin ihan hyviä pätkiä, mutta laukkaamaan lähdin voltilta vasta, kun poni oli sopivan rentona eikä kiirehtinyt turhia.

Laukassa sitten saikin jäädä vaihteeksi toiselle pääty-ympyrälle useamman kierroksen ajaksi, kun siellä etsittiin sitä sopivaa tempoa. Kyllä sekin pikkuhiljaa löytyi, mutta Sessa vain on niin kovin herkkä suustaan ja myös pohkeelle. Se tekee siitä haastavan ratsastettavan ja kädet sekä vatsalihakset joutuvat kyllä koville :D. Tunti oli kumminkin kiva ja Sessa on kyllä hieno kouluratsu jos sen saa pysymään rennossa ja rauhallisessa moodissa.



Perjantaina olimme varanneet itsenäisen vuokrauksen iltapäiväksi. Ratsuksi sain valita joko Sessan tai isokokoisen hevosen nimeltään Tanita. Halusin tutustua paikan muihinkin ratsuihin, joten valitsin uuden tuttavuuden. Saavuttuamme tallille lähdettiin kamojen vaihdon jälkeen hakemaan hevosia tarhoista. Onneksi loimen ansiosta ei hevonen ollut kauhean likainen, paitsi mutakuorrutteiset jalat sai kyllä harjata huolella. Varustettuamme hevoset hyppäsimme sitten ratsujemme selkään pihalla ja käveltiin kentälle. Kenttä oli paremmassa kunnossa kuin torstaina, eikä suuria lätäköitä enää näkynyt. Ennen tuntia oltiin tehty pienimuotoinen suunnitelma, mitä tunnilla tekisimme.

Aloitettiin kevyessä ravissa loivien kiemuraurien teko ja lyhyen sivun keskellä tein käyntisiirtymisen. Tanitan ravi tuntui todella isolta ja ylöspäin suuntautuvalta pieniaskeleisen Sessan jälkeen. Alkuravailussa totuttelin hetken aikaa hevoseen ja tehtiin lävistäjällä temmonlisäys. Tanita tuntui todella hienolta kouluhevoselta, mutta itse tuli kyllä pieni olo siellä selässä. Ravailtuamme siirryttiin hetkeksi käyntiin jonka jälkeen laukattiin.

takana on Tanita :)


Laukassa tehtiin pääty-ympyröitä, mutta Tanita tuntui todella jännältä. Se ehkä hiukan oli itsepäisenä menossa jonnekkin ja pukitti yhdessä vaiheessa. Tulimme laukassa lävistäjän, mutta Tanita alkoi pomppimaan kummallisesti ja oikaisi lävistäjän lopussa. Hevonen oli hieman kummallinen laukassa, mutta isoja askelia riitti. Ravissa hevosella oli lennokkaat ja korkeat askeleet, mikä oli hienon tuntuista. Harjoitusravissa tuli istuttua melko vähän, mutta välikäyntien jälkeen jaksoin vielä pysyä sielläkin napakkana.

Jatkettiin kävelyn jälkeen loivien kiemuraurien sisälle tekemällä voltit. Välillä voltista meinasi tulla isolle hevoselle melko pieni, mutta Tanita ravasi reipasta ravia voltin läpi. Muutenkin hevonen tuntui kyllä miellyttävältä ratsastaa, kunhan itse mukauduin sen suuriin askeliin. Välillä tuntui, etten pääsisi kunnolla ison Tanitan ympärille vaikutamaan. Oltiin jo lopettelemassa, mutta muistin vielä suunnittelemamme pohkeenväistöt. Tultiin sitten keskihalkaisijalle ja siitä pohkeenväistöä käynnissä. Kyllä sieltä jotain tuli, mutta aluksi ei hevonen meinanut ymmärtää. Samoin oli avotaivutusten kanssa, joissa hevonen välillä pysähteli.



Tästä kuvasta tykkään jotenkin erityisesti :D
Loppukäynnit käveltiinkin noin 20 minuutin mittaisella maantielenkillä. Käveltiin hiekkatietä peltojen ja jokien vierellä. Se oli kyllä ihana kokemus ratsastajalle, joka ei pääse maastoon kuin muutaman kerran vuodessa. Korvat hörössä astelevan hevosen selässä tulee väkisinkin hyvälle mielelle ja iloiseksi. Pysähdyttiin ja otin pari kuvaa selästä käsin, jonka jälkeen jatkettiin matkaa. Yhden kerran Tanita teki äkkipysähdyksen kun näki tukkipinon tien varressa. Tallin pihassa oli myös pelottava traktori, mutta muuten taittui maantielenkki rauhallisissa merkeissä meidän osaltamme. Jätettiin kamera kuvaamaan hetkeksi penkille, joten saatte nähdä vähän videomateriaaliakin ratsastuksesta kentällä. Laitoin ratsastuksen nyt yhteen putkeen. Tälläistä perusratsastelua ei olekaan videoitu vähään aikaan. Siellä sitä kumminkin puksutellaan eteenpäin, tosin nousi vahingossa väärä laukka, mitäköhän mä siellä häsläsin xD


linkki videoon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti