perjantai 24. huhtikuuta 2015

Vauhdikkaalla Vanskulla kisoissa

Moikka! Päätin nyt kertoa suoraan sunnuntaina olleista estekisoista ja laittaa samalla viime viikon tiistain treeneistä kuvia. Kauheasti en nimittäin kisoista saanut kuvia, mutta ei se haittaa. Ehkä joku kerta pitääkin keskittyä enemmän kuviin, kuin videoon. Vai mitä olette mieltä? Kunnon ratavideo vai laadukkaita kisahyppykuvia? Mutta saa nähdä sitten, nämä nimittäin olivatkin viimeiset estekisat Tapiolassa ennen kesää. Pääsin tosiaan harjoittelemaan tiistaina Vaniljalla ensimmäisen ja viimeisen kerran, jonka jälkeen otettiin suunta kohti kisoja. Vanilja on kumminkin sen verran tuttu poni minulle, että lähdin hyvillä mielin kisaamaan. Meillä toimi tiistaina kaikki oikein sujuvasti ja meno tuntui helpolta.

kisakuvista kiitos Danielalle, tiistain tuntia kuvasi Lotta :)


Sunnuntaina tulin tapani mukaan melkein tasan puoli kymmeneksi, jolloin radanrakennus alkoi. Jotkut olivat jo seitsemän aikoihin tallilla pyörimässä, mutta itse olen melko aamu-uninen laiskamato, joten raahustin sitten vain suoraan radanrakennukseen. Rata oli tällä kertaa melko kivan tuntuinen, mutta haastetta riitti. Joillekkin esteille tuli hyvinkin tiukkoja kaarteita ja varsinkin uusinnassa sai kyllä miettiä mistä sitä uskaltaisi oikaista. Kun olimme tutustuneet rataan, lähti piakkoin ensimmäisen luokan verryttelijät maneesiin ja lähdin harjailemaan mattimyöhäisenä Vaniljaa. Poni ei kumminkaan ollut likainen, joten suoritin harjauksen nopsasti karsinassa.

Pienen ponin pyydystyksen jälkeen sujui varustus sitten myös hyvin ja päästiin lähtemään maneesiin pienen odottelun jälkeen. Eli itsenäinen verryttely edessä ja Vanilja yllätti positiivisesti. Kauheasti se ei pelännyt asioita maneesissa, mitä nyt tuomarinkulma oli papereineen hiukan epäilyttävä. Keskityin ratsastamaan melko rennosti ja laukatessani annoin ponin mennä ja istuin itse suurimmaksi osaksi kevyessä istunnassa. Verryttely tuntui todella pitkältä ja kun siirryttiin käyntiin, olin jo unohtanut kokonaan, että tulisimme vielä verryttelyhypytkin.



Kävimme melkein kaikki esteet läpi ja Vanilja hyppäsi todella kivasti. Yhden kerran se jäi pöllöilemään oven kohdalla ja kesti hetken saada poni sen katsomon ohi. Hypyille Vanilja laukkasi innoissaan ja paikatkin osuivat hyviin kohtiin. Verkka sujui siis oikein hyvin ja kun olimme hypänneet tarpeeksi, aloitettiin 50-60cm luokka. Minulla oli ollut koko aamun vähän sellainen tunne, että aloitettaisiin Vaniljan kanssa ensimmäisenä ja niinhän siinä kävikin. Mutta ainakin jännittäminen olisi sitten heti ohi, kun pääsisi suoraan matkaan ja poninkaan ei tarvitsisi kauaa odotella ja seisoskella. Lähdin ravailemaan pääty-ympyrällä jonka jälkeen nostin sitten laukan ja aloitin radan.

Perusrata minun oli tarkoitus ratsastaa huolellisesti ilman sen kummempaa kiihdyttelyä. Tarkoitus olikin vain saada puhdas rata ja laukat vaihtumaan. Ensimmäisen esteen jälkeen tuli hetken blackout, unohdin kakkosesteen. Olin jo menossa kuutosesteelle päin, kun se tuntui niin luontevasti olevan seuraava este, mutta viime hetkellä muistin sitten radan ja päästiin kakkoselle vielä ihan hyvin. Laukkakin vaihtui hyvin esteen päällä ja tultiin tiukalle kolmoselle ihan hyvin. Kolmosen jälkeen neloselle tuli kaareva tie, jossa pyrin ratsastamaan ponin suoraan keskelle. Viitosen tiukka kaarre tuli nopeasti, mutta yli mentiin ja loppurata sujuikin puhtaasti! Sitten vain kakkosvaiheeseen uudella moodilla.



Uusintaan lähdin havittelemaan nopeaa aikaa, koska vastuksena olisikin supernopea Hugo. Vanilja on ketterä tamma, joka itsekin haluaa voittaa. Siitä tykkäänkin tuossa ponissa eniten, että se on valmiina tekemään mitä vain mitä ratsastaja siltä pyytää. Sainkin kiittää kilttiä ponia viitosesteelle tultaessa, nimittäin kaarros oli hyvin jyrkkä. Olin aivan varma, että menisimme sen ohi, mutta niin vain yli päästiin. Vanilja jäi suorastaan laukkaamaan paikoilleen ja onnistuttiin selviytymään rata loppuun asti. Seiskaesteen jälkeen kumminkin Vanilja päätti vielä tehdä tiukan oikaisun ja samalla se kompastui. Itse vasta jälkeenpäin näin videolta ponin kompastuvan, mutta siinä tilanteessa kävi kyllä tippuminenkin ajatuksissa kun yhtäkkiä jalustimet lähtivät jaloista. Maaliin kumminkin ehjin nahoin kiitellen superVaniljaa, joka pelasti todella tilanteen viitosesteellä.


linkki videoon

Kaikenkaikkiaan kävi kumminkin niin, että tultiin Vaniljan kanssa kolmosiksi. Voiton vei taas Hugo, joka teki tiukan oikaisun viitoselta seiskalle. Kakkoseksi tuli yllättäjänä Epsu, joka kiersi erilaisen oikaisureitin kuin muut ponit. Itse olin kumminkin ylpeä suoritukseemme, annettiin kaikkemme ja oli mahtavaa kisata tutulla ponilla taas kerran yhdet hyvät kisat. Syksyllä sitten uudet kuviot ja katsotaan miten silloin menee. Mutta valkoinen ruusuke kotiin ja iloinen ratsastaja :)


2 kommenttia:

  1. Ratsastat sinäänsä ihan hyvin, perusrata on ihan tasanen ja siisti. mutta uusinnasta mulle pisti silmään teiden epäsiisteys. Joo on OK oikasta ja ratsastaa aikaa, mutta kiinnitä huomiota siihen että ratsastat kuitenki myös istunnalla ja pohkeella, eikä niin että käännät kädellä ja luotat siihen että poni pelastaa. Onneks oli kiltti poni, yhtään herkemmällä hevosella jos olisit ratsastanut, olisit mennyt monesta esteestä ohi. Hyvät treenit! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos asiallisesta palautteesta! On hyvä kuulla juurikin toisten näkemyksiä omasta menosta. Itsekin olen vähän sitä mieltä, että uusinta oli epäsiisti. Tästä oppii taas uutta ja ensi kisoissa sitten toisella tavalla.

      Poista