torstai 22. toukokuuta 2014

Ei vähempää, eikä enempää

Noniin, hyvissä ajoin laitan taas postausta keskiviikon tunnista, johon sain tällä kertaa Vaniljan. Harvinaista herkkuahan tuo poni on, niin tottakai olin oikein iloinen päästessäni menemään osaavalla ponilla. Itseasiassa näytti ihan viimeiseen puoleen tuntiin asti pahasti siltä, ettei kuvaajaa ollut tulossa, mutta mun taianomaiset suostuttelutaidot saivat ihanan Nannan kuvaamaan! Eiköhän se ole vain menoa suoraan puhelinmyyjäalalle!


Elikkäs, tunnin piti sijaisena toimiva Kartsu. Vanilja menikin sinä päivänä vain yhden tunnin, jonka ratsastin minä. Ilmeisesti asiasta oltiin keskusteltu Vaniljan kanssa..Poni tuntui todella kivalta ja valmiilta tekemään hyvässä vireessä. Heti kerättyämme ohjat aloitettiin ravailemaan ja tehtiin päätyihin pääty-ympyrät. Ympyröillä painotettiin asettamista, ja opettaja opasti joillekkin sisäkäden nostamista. Vaniljan kanssa se meni ihan hyvin, piti vain itse muistaa olla pidättämättä sisäohjaa.


Seuraavaksi alettiinkin tulla tunnin pääharjoitusta. Tarkoitus oli tehdä molemmissa päädyissä ympyrät, ja ympyröitä vaihdettiin kokorataleikkaan avulla. Kun mentiin suunnanvaihtohalkaisijaa, piti ottaa mukaan temmonlisäys ravissa. Eli aina kun tehtiin yksi ympyrä, vaihdettiin sen jälkeen suuntaa ja tehtiin toisessa päädyssä sitten taas ympyrä toiseen suuntaan. Suuntaa vaihdettiin niin nopeaa tahtia, ettei raippaa tarvinnut vaihtaa, tai ainakaan minä en vaihtanut. 

Koittakaa kestää mun piirrostaitoja..





Harjoitus meni ihan hyvin, ja siinä oli paljon asioita mitä piti työstää. Piti muistaa asetus, riittävä temmonlisäys, kevennykset jne. Vaniljan kanssa ensin temmonmuutoksessa sitä sai vähän hoputella, kun poni ei paljoa pohkeeseen reagoinut. Seuraavilla kerroilla kun valmistelin huolella, alkoi temmonmuutoksetkin näyttää jo paremmilta. Vanilja liikkui ihan kivan reippaasti, välillä kumminkin ympyrällä oikoi varsinkin lävistäjältä oven kohdalle tultaessa, koska siellä oli niin pelottavaa.


Seuraavaksi lisättiin lisää tuulta myllyyn (tai jotain..?), tultiin nimittäin toinen ympyrä laukassa niin, että laukka nostettiin lävistäjällä. Lävistäjän jälkeen ymyprä laukattiin ja sitten seuraavalla lävistäjällä siirrettiin raviin. Ravipääty-ympyrässä mentiin kevyttä ravia ja lävistäjän alussa sitten harjoitusraviin istuttiin ja nostettiin se laukka. Vanilja oli aivan mahtava laukassa, se pyöristyi heti ja meni rauhallista laukkaa. Opettaja käski minun asettaa Vaniljaa myös laukassa, ja jotain siitäkin tuli.



Laukassa kumminkin ilmeni yksi uusi istuntavirhe. Kun poni laukkasi eteen ja alas, itse lähdin liikaa nojaamaan taakse, jonka seurauksena jalat menivät välillä liian eteen. Onneksi sain siihen heti ohjeen ja laitoin istuntaani kuriin. Laukannostoista jotkut menivät hyvin, jotkut taas vähän huonommin, johtuen minun huolimattomuudestani. Vaniljan sen kertaisesti kivoin askellaji työstää oli se laukka kyllä!

Kun tätäkin harjoitusta oltiin tehty, mentiin hetkeksi kokouraa pitkin ja otettiin välikäynnit. Kun ne oltiin kävelty, sai laittaa jalustimet kaulalle, jos halusi. Nostin tietenkin heti kaulalle, koska ilman jalustimia tykkään mennä, kun voi kunnolla istua syvällä ja työskennellä paremmin istunnan avulla.

Ilman jalustimia mentiin harjoitusravia, ja aloitettiin nopeiden pysähdysten tekeminen. Opettaja käski meitä tunnustelemaan itse, seisoiko poni aivan suorassa. Jos tuntui, ettei poni ollut aivan suorassa, jos poni esimerkiksi takajalkaa lepuutti, täytyi heti korjata asento. Vaniljalla sai kyllä pariin otteeseen ottaa uudestaan, ja oli tosi hyvä harjoitus opetella itsekin vähän tunnustelemaan oliko pysähdys hyvä.


Kun oltiin pysähdytty, ja kaikilla oli hyvä asento, lähdettiin peruuttamaan. Peruuttamisen jälkeen siirryttiin suoraan harjoitusraviin. Peruutukset sujuivat todella hienosti! Ärsytti kumminkin välillä, kun meille jäi kulmapaikat, tai sitten jouduttiin ihan toisen ponin taakse, että mahduttiin suoralle uralle. Raviin siirtyminen tuli aika äkkiä.


Otettiin myös laukat vielä ilman jalustimia, ja tärkeää oli valmistella nosto huolellisesti. Huomasin kuinka nosto parani, eikä tullut turhaa sähellystä. Vanilja kyllä laukkasi niin kivasti, piti vain pitää laukkaa huolellisesti yllä koko ajan.

Pikku takakeno..


Laukan jälkeen otettiin vielä hetkeksi jalustimet jalkaan ja palattiin alkutunnin harjoitukseen. Ei otettu kumminkaan enää laukannostoja, vaan tehtiin ravissa pääty-ympyrät. Vanilja oli tosi kiva kyllä, ja nyt ainakin temmonlisäys toimi hyvin. Opettaja kumminkin halusi, että tekisimme temmonmuutoksen silleen, ettei ponin tarvitsisi juosta niin kovaa kuin jaloistaan pääsee, vaan temmonmuutos olisi hallittu. Vaniljan kanssa mentiin ihan sopivaa vauhtia.

Temmonmuutos
Sitten käveltiinkin loppukäynnit pitkin ohjin. Kun tultiin kaartoon, laskeuduttiin tällä kertaa oikealta puolelta alas :D. Oli ollut ihan kiva tunti, ja taas hyödyllinen. Harjoitus oli mielestäni hyvä, kun siinä pystyi tehokkaasti harjoittelemaan kaikenlaista.

Juuri tultiin alas oikealta puolelta


T: Josku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti