lauantai 17. toukokuuta 2014

Extrapostaus: Kisajännitys

Noniin, nyt olisi aika tässä postauksessa puhua vähän kilpailujännittämisestä. Tämän aiheen keksin ihan omakohtaisesta kokemusta, sillä itse olen aikamoinen jännittäjä. Postauksen varrelle tulee kuvia keskiviikon Cinnamonin & Herbellan hoitamisesta, sekä kuvia tarhailusta.

Missä tilanteissa tapahtuu jännittämistä?
Jännittäminen on asia, jota tapahtuu ihmisillä automaattisesti. Jännittämistä voi tapahtua varsinkin kilpailuissa, jolloin tulee paineita onnistua. Jännittämistä voi tapahtua ihan minkälaisissa kilpailuissa vaan, oli se kyse sitten hevoskilpailuista tai vaikka koirakilpailuista. Jännittäminen saattaa kasvaa, mitä lähemmäs H-hetkeä mennään. Tosin jotkut jännittävät myös päivä ennen kilpailuja.


Miksi & miten ihminen jännittää?
Kilpailutilanne luo usein paineita, kun ihminen yrittää suorittaa parhaimman mukaan. Välillä tuntuu, että jännittämistä on vaikea saada hallintaan. Usein jännittämisen saa aikaan ajatukset. Niillä on suuri vaikutus ihmisen jännittämiseen. Usein ajatukset saattavat suuntautua negatiivisiksi ja ydinkysymyksenä saattaa olla: Mitä jos...!? Kun ajattelee kaikkein pahimpia asioita, mitä saattaa kisatilanteessa tapahtua, lietsoo turhaa paniikkia itseensä. On suuri vaikutus ajatteletko myönteisesti vai kielteisesti kisatilanteessa.

Jännitys voi ilmetä monella tavalla. Oletko itse huomannut esimerkiksi kämmeniesi kostuvan, tai täriseväsi jännittäessäsi. Se, miten jännittäminen näkyy, on ihmiskohtaista. Ihminen voi jännittää fyysisesti, esimerkiksi vatsa on löysänä, tai tulee juuri sitä hikoilua.


Onko mahdollista, ettei ihminen jännitä ollenkaan?
Jokainen ihminen jännittää joskus, mutta on kyllä keinoja hillitä jännittämistä. Jotkut kertovat, kuinka paljon ennen jännittivät, mutta nyt ei melkein ollenkaan itse jännitä. On hyvä yrittää hillitä jännitystä, sillä siitä saattaa myös joskus tulla ongelma jos ihminen jännittää ihan liikaa. Jännittämisen hallitsemiseen ihmiset käyttävät erilaisia tektiikoita. Joku pysyy kokoajan liikkeessä, joku kuuntelee rauhoittavaa musiikkia, joku vaikka tekee ruokaa. Tässä kumminkin muttamia perusvinkkejä jännityksen ehkäisemiseen:

1. Ajattele myönteisesti, työnnä epäonnistumisen pelko pois mielestäsi. Hyviä lauseita mitä voit hokea itsellesi: "Olen taitava" "Pystyn tekemään tämän" "Onnistun erinomaisesti"
2. Syvähengitys: Keskity täysin pelkkään hengittämiseen. Hengitä rauhallisesti sisään- ja ulos ja laita silmät kiinni. Hengitä hitaasti ja kuullostele hengitystäsi. Pidä ajatuksesi vain, ja ainoastaan hengittämisen rytmissä.
3. Tee mielikuvaharjoituksia: Laita silmät kiinni, ja ajattele itsesi kilpailutilanteeseen. Käy tilanne läpi vaihe vaiheelta ja koe onnistumisen tunne. Olet treenannut hyvin ja osaat asiasi. Teet parhaasi, ja onnistut erinomaisesti.
4. Rentoutumisharjoitus: Päästä ajatukset valumaan pois päästäsi ja asetu mukavaan makuuasentoon. Rentouta lihaksiasi, keskittyen jokaiseen kohtaan erikseen. Paras on, jos pystyt rentoutumaan niin hyvin, että melkein nukahdat. Kuuntele taustalla rauhallista musiikkia, jos siitä on apua.



Minä jännittäjänä
Jokainen asia, minkä tähän postaukseen olen kirjoittanut, on tullut suoraan minusta ilman lähteitä. Aihe on vain niin tuttu itselleni, että olen saanut kokea kaiken jännittämiseen liittyvät asiat. Itse jännittämisen osalta olen tällä hetkellä oikea megajännittäjä. Oli kyse sitten ratsastus- tai koirakilpailuista asia on sama. Olen montaa kertaa kyllä huomannut, kuinka epäonnistumisen ajatukset ovat nousseet mieleeni. Suoritusaamuna vatsani tyhjentää kaiken, tärisen "kylmyydestä" ja puheeni saattaa nopeutua, sekä en pysty pysymään paikoillani.

Tämä aihe onkin hyvin ajankohtainen tällähetkellä, sillä minulla on huomenna koiran Tottelevaisuuskoe. Tälläkin hetkellä, näin päivää ennen koetta on jo jännitys kasvanut. Huomaan ajatukseni suuntautuvan epäonnistumiseen, joka on kuin bensaa liekkeihin. Sen takia jännityksen hallinta on minulle oleellinen asia. Kaikkia harjoituksia on tultu kokeiltua, ja suosittelen kyllä kaikille. Jännityksen ehkäisemisen eteen on tehtävä töitä, jännittäminen ei lopu vain yhtäkkiä.



Asia olikin todella ajankohtainen, sillä aika monella on myös estekilpailut meidän tallillamme huomenna. Joillakin ei jännitystä edes ilmene niin vahvasti, joka on todella hyvä juttu. Pitää kumminkin muistaa, että pieni jännitys on aina todella hyväksi. Se nostaa adrendaalia ja antaa energiaa ja valppautta. Kumminkaan jännitystä ei kannata antaa kasvaa hallitsettomaksi, sillä silloin myös oma suoritus saattaa mennä pilalle.


Likainen Hertta
Jännitättekö te kovasti? Millä tavoin te jännitätte? Oletteko tehneet harjoituksia hillitäksenne jännitystä?

T: Josku

4 kommenttia:

  1. WAU! tosi upeasti kirjotettu postaus, melkeen niiku wikipedia mutta paljon kivempi ja tunteelisempi!<3 ite jännitän esim silleen että itse tilanteessa ääni alkaa täristä ja sydän hakkaa niin kovaa että tuntuu sen tulevan läpi. xd mutta mua auttaa jännityksessä se että vaikka jännittäisinkin vielä esim juuri kisaradalla, mulla on yksi päämäärä : ratsastaa/tehdä asia loppuun saakka. :)se jotenkin vie ajatukset itse tekemiseen eikä siihen jännittämiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Mietin että tulikohan liikaa tollasta tietotekstiä, mutta hyvä jos pidit! :) Juu, noitakin tapahtuu joillain :D. Niin juuri, se onkin tosi hyvä kun lähettää itselleen kokoajan viestejä aivoihin, mitä seuraavaksi pitää tehdä. Eli keksii itselleen kokoajan tekemistä, niin suuntaa sitten ajatukset pois jännittämisestä, kun ei niille anna ollenkaan tilaa ;).

      Poista
  2. Vähån kuin tietokirjasta :D kun mä jännitän, mun vatsa on löysänä, enkä pysy paikoillani, joten kierrän esim. Taloa ympäri. Kisajännitys on yks monista syistä, miksi en kisaa (muita nyt on ainakin se, etten kuulu tallin seuraan ja se, että mun pitää maksaa ylimääräiset heppajutut itse -> ei rahaa). Ja kiitos vaan, mua alko jännittää tyhjästä kun luin ton tekstin, äsh! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, sama siis mullakin on ton vatsan kaa, se on iha kauheet xD. Sain siis välitettyy tunnetta, mikä mul täl hetkel on, hyvä minä! :)

      Poista