lauantai 3. toukokuuta 2014

Etevää Epsuilua

*varoitus: tämä postaus on pitkä

Vappuhan se oli ja meni oikealla hujauksella. Keskiviikkona juuri ennen vappua meillä oli ihan normaali tunti. Tosin tunti ei siinä mielessä ollut normaali, koska meitä loppujenlopuksi oli vain kolme ratsastajaa. En tiedä milloin viimeksi oon ratsastanut niin pienellä porukalla, mutta nyt oli sen aika. Fiilikset olivat kyllä korkealla!

Samana päivänä kumminkin olin joutunut lähtemään koulusta kovan vatsakivun, vilunväristysten ja päänsäryn vuoksi pari tuntia ennen ja nukuin melkein koko päivän ennenkuin lähdin itsepäisesti tallille ratsastamaan. En halunnut todellakaan missata tätä ratsastustuntia! Niinpä särkylääkkeen ja nukkumisen avulla kiiruhdin tallille. Eipä siinä sitten ollut mitään muuta kuin vähän vatsakipuja. Kuumetta ei kumminkaan ollut, joten hyvinhän siinä voi mennä ratsastamaan, eikö niin? ;)

Dexter katselee kevättä
Ratsuna siis oli tunnilla Epsu, jolla en ole paljoa mennyt. Jotenkin minulla oli sellainen ajatus, etten osaisi yhtään ratsastaa sillä ponilla. Päätin kumminkin "opetella" ja muutenkin panostaa, kun näin vähän meitä vielä kaikenlisäksi oli. Ensin myös näytti pahasti siltä, ettei kuvaajaa olisi saatavilla, mutta Charlotta, tuli ystävällisesti katsomaan ja samalla kuvaamaan tuntia!

Aloitettiin ensin käynnissä pohkeenväistöjä uralta lankkurivien alle ja sitten takaisin uralle pitkillä sivuilla. Ensin en tajunnut tehtävää ja kulmat oiottiin jne..mutta sitten sujui jo paremmin, tai ainakin Epsu väisti aivan superhienosti paikaltaan XD.



Väistöjen jälkeen otettiin ihan hetkeksi jalustimet pois jalasta, jotta jalat saisivat venyä hetken. Sitten otettiin ne takaisin ja lähdettiin ravaamaan. Epsun kanssa alussa huomattiin, että minulla ilmeni vinoutta aika paljon! Kulmissa kaaduin vähän sisällepäin ja niinpä aloin kiinnittämään siihen heti itse enemmän huomiota kun opettaja mainitsi siitä. Sitten taisi mennä jo vähän suoremmin..Mutta tosi hyvä, että huomattiin heti se vinous ja sain sitä korjattua, ettei siitä sitten kehittyisi suurempaa ongelmaa.

Alkuravailuissa huomasin, että Epsu oikoi kulmissa aika porsasmaisesti. Opettaja sanoikin, että Epsu on oikea mestari oikomaan kulmat. Niinpä siihen myös piti oikein kunnolla keskittyä, sillä jos vähänkään takerruin sisäohjaan, Epsu oikoi välittömästi. Epsulle piti siis kunnolla laittaa ulko-ohjaa ja sisäpohjetta.


Hetken ravailemisen ja kulmiin laittamisen jälkeen alettiin tulemaan uutta harjoitusta. Käännyttiin pituushalkaisijalle, ja taivutettiin poneja kirjaimen I kohdalla vasemmalle. Tarkoitus oli siis tehdä vasemmalle voltti. Siinä vaiheessa sainkin paljon ohjeita. Kunnon asetus, ulko-ohjan tuntuma, pyöreä voltti, etten itse kallistuisi sisäänpäin, ja vielä kaikenlisäksi se katsekin oli hyvä muistaa pitää oikeaan suuntaan.

Kun oltiin tehty voltti, piti jatkaa suoraan loppuun pituushalkaisija ja siinä vaiheessa ponia piti kunnolla laittaa eteenpäin, jotta takajalat saataisiin viimeistään mukaan liikkeeseen. Istuttiin siis kokoajan harjoitusravissa ja Epsun lisätessä vauhtia sai ainakin kunnolla käyttää vatsalihaksia ja muutenkin istuntaa jotta Epsun haastavassa ravissa pystyisi istumaan kunnolla. Pienen raipalla näpäytyksen jälkeen poni otti hyvin takajalat alleen ja oli paljon paremman tuntuinen. Ravin tahtikin parani.


Jatkettiin harjoitussa samassa suunnassa, eli oikeassa kierroksessa. Otettiin kumminkin harjoitukseen mukaan myös toinen voltti. Keskellä suoristettiin poni ennen toiselle voltille menoa.

Epsun kanssa harjoitus meni ihan hyvin, poni oli myös kivasti alkanut pyöristyä ja tahti oli ihan hyvä. Välillä opettaja komensi vielä lisäämään pituushalkaisijan lopussa tahtia ja Epsu lisäsi kuuliaisesti. Harjoitus oli periaatteessa ihan haastava, koska kaikki piti kumminkin sitten muistaa ottaa huomioon. Suuriaskeleisen Epsun kanssa myös kokoajan piti ravia pitää yllä voltilla.


Jonkin aikaa harjoitusta mentyämme, siirryttiin suurelle keskiympyrälle. Silloin opettaja painoitti kunnon tuntumaa ja otettiin ohjat lyhyemmiksi. Ympyrälle opettaja otti mukaan oranssin juoksutusraipan ja tuli sen kanssa vuorotellen ponien luokse. Piti itse pitää kokoajan kunnon tuntuma, eikä antaa ponin karata raviin käynnistä. Epsun kanssa sai olla melko vahva ja poni lisäsi heti vauhtia nähdessään raipan.


Siirryttiin sitten harjoitusraviin, jossa oli sama harjoitus. Eli ponit eivät saaneet siirtyä laukkaan, vaan piti pitää vahva tuntuma. Epsun kanssa ravissa meni ihan hyvin, mutta poni oli kyllä todella epäluuloinen raippaa kohden ja väisti sitä kauemmas.


Lopulta siirryttiin laukkaan ja jatkettiin siinä työstämistä. Kun tarpeeksi valmistelin nostoa, Epsu nosti laukan ilman mitään pukkia. Laukassa piti pitää taas tuntuma ja ulko-ohja vahvana. Jos ulko-ohja tuli liian vahvaksi, Epsu kumminkin rikkoi raville. Niinpä sitten siirsin taas nopeasti laukkaan ja sitä pitikin sitten vahtia ja ylläpitää kokoajan. Keskiympyrällä laukatessamme asetettiin vielä yhdessä vaiheessa ulospäin mikä alkuyritysten jälkeen onnistuikin.

Siirryttiin keskiympyrältä kokouralle laukaten edelleen ja alettiin säädellä laukan tahtia. Ensin laitettiin kaasua niin paljon kuin vain lähti ja Epsun kanssa se ainakin sopi hyvin, sillä ponia pitikin laittaa kokoajan eteenpäin. Seuraavaksi hidastettiinkin laukkaa mahdollisimman hitaaksi, joka ei Epsun kanssa onnistunutkaan niin hyvin. Poni oli sitä mieltä, että jos kerran nyt hidastat mua niin voin hyvin siirtyä raviin.


 Työskenneltiin aika pitkään laukassa, sillä tultiin vielä suunnanmuutoksia laukassa. Eli tehtiin kokorataleikkaa laukassa ja ihan suunnanmuutoksen lopussa vaihdettiin laukka nopeasti ravin kautta. Aluksi ei onnistunut, sillä leikkaajalle käännettäessä Epsu rikkoi raville mutta nosti sitten oikean laukan uudestaan. Sitten tuli kumminkin onnistunutkin suoritus kun muistin kokoajan ylläpitää laukkaa ja onnistuin vaihtamaan sitten lopussa sen laukan.

Pitkän laukassa työskentelyn jälkeen käveltiin välikäyntejä ja otettiin hupparit pois, koska oli tullut melkoisen kuuma. Kun koottiin taas ohjat, jatkettiin harjoitusravissa.


Harjoitusravissa Epsu oli jo tosi kivan tuntuinen. Takajalat liikkuivat hyvin ja se oli rentoutunut, sekä pyöristynyt. Tultiin taas uutta harjoitusta, nimittän tehtiin kirjaimissa E, H ja R voltit. Niiden tuli olla 10 metrin voltit.


Volteissa tärkeää oli, että ennen kirjainta piti tehdä kunnon valmistelut. Yhdessä kohtaa tulikin meillä vähän töks- lähtö voltille, kun en valmistellut ponia. Epsu kumminkin kuunteli kiltisti, vaikka unohdinkin sen. Kun seuraavalla kerralla muistin paremmin, lähdettiin voltille aivan eri tavalla. Voisi kuvailla adjektiivillä: pehmeästi. Harjoitusravissa oli tietenkin melko paljon työskentelyä Epsun kanssa. Sain kumminkin kehuja, että istuin hyvin Epsun ravissa.



Vaihdettiin vielä suunta ja tehtiin samat voltit. Poni oli kyllä kivasti peräänannossa ja meni tosi hyvin nuo ravit. Sain myös paljon kommenttia, joka oli tosi hyödyllistä. Kyllä siinä lopussa sitten alkoi jo vähän väsyttää kun ihan täysillä oli koko tunnin vetänyt :D. Mentiin vielä lopussa kevyttä ravia jonka jälkeen siirryttiin käyntiin.



Mielestäni Epsu oli kokonaisuudessaan tosi kiva, jonka kanssa oli hyvä opetella just esim. istuntaa ja kyllä myös ponia sai kunnolla työstää. Opettaja sanoi, että annoin hyvän kurinpalautuksen Epsulle, kun se on tottunut aloittelijoiden tunneilla oikomaan mielensä mukaan. Mutta ihan kiva poni kyllä oli.

T: Josku



6 kommenttia:

  1. Ihana postaus! On kiva et välillä on vähän pidempiä :) ja epsu on ihana pikku herra :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin enemmänki ajattelin et "apua, kumpa ei nyt tulis liian pitkää, jota kukaa ei jaksa lukee" ja jep, Epsu on <3

      Poista
  2. Epsu ei oo ihana Epsu on maailman suloisin ja maailman parhain ja kaikkea parhautta! Ootko ikinä menny Junnulla tai Judella? Kokeileppa niitä nii alkaa Epsun ravi tuntumaan luksukselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhah xD No onhan se super :). En oo kyllä mennyt mutta oon kuullut..:D kyllä se Epsukin tuntuu kumminki näin monta päivää jälkeenpäin ku melkein koko tunti mentiin harjotusravia. Onneks on bepanthen- voidetta..xd

      Poista
  3. lapsi hyvä sulla ei oo mitää käsitystä peräänannosta XD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä on, ehkä ei. Mutta kyllä varmaan itse tunnen kun liike lähtee hyvin takajaloista ja poni kuuntelee todella hyvin apuja. Pelkkien kuvien perusteella ei välttämättä saa käsitystä tunnista. Itse kyllä tiedän parhaiten milloin menee hyvin.

      Poista