torstai 25. syyskuuta 2014

Esterutiinin kasvatusta

Moikka! Viikko vierähtikin nopeasti, ja tiistaina olikin uudestaan luvassa estetunti. Tämän viikon olenkin tosiaan ollut nyt Hipposportissa TET- harjoittelijana, joten sieltä sitten pikavauhtia saavuin tallille ja tömäytin mutakakun pöytään. Mutakakku tosiaan siksi, kun viime kerralla menin siltä Dexteriltä tippumaan. Sainkin sitten kuulla, että nyt olisi ratsuksi tunnille tulossa Hugo. Osasin vähän odottaakin sitä, että saisin viime tunnin jäljiltä tämän opetusmestarin alleni. Olin todella iloinen, että sain juuri sillä hetkellä parhaiten minulle sopivan ratsun alle. Hugo on luotettava ja varma esteponi, joten sen kanssa on hyvä harjoitella.

Onneksi poni oli tällä kertaa valmiina tunnilla, sillä kellon lähestyessä tasaa minä vielä kamppailin ratsastussukkien kanssa puolivalmiina. Sitten vain kiiruhtamaan kantamaan esteitä. Meille tosiaan oli luvattu viime tunnilla jotain trippelin tapaista, ja rakennettiinkin se sitten toiselle pitkälle sivulle. Trippeli oli niin sanottu "trippeli meidän tapaan", joka tarkoitti sitä, että siinä etummainen puomi oli maassa, sitten oli sokeripalat jonka jälkeen estetolpat. Toiselle sivulle laitettiin pyynnöstä kolmen esteen jumppasarja.

Kuvat (c) Sonja

Tällä kertaa verkattiinkin vähän pidempään. Verryttely oli ihan hyvä, sillä Hugo oli todella reippaana. Hipsuttelevan Dexterin jälkeen tuntuikin, kuin Hugo olisi voinut hetkenä minä hyvänsä lähteä kiidättämään minua ympäri maneesia. Päätin verryttelyssä antaa Hugon juosta pahimmat höyryt pois ja tein paljon pääty-ympyröitä ja voltteja. Pienet puolipidätteet olivat myös ihan hyvä apu. Otettiin myös nopeita pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä. Hugo ei pysähdyksissä olisi millään malttanut pysyä aloillaan, kun taas raviin takaisin se ampaisi jos edes ajattelin asiaa. Pohkeet saivatkin olla ihan minimaaliset ja oli ihan kiva mennä vaihteeksi vähän reippaammalla ponilla.

Sitten olikin jo aika tulla muutamaan otteeseen ravissa kuuden puomin ylitse. Ensimmäisellä kerralla oli tempo turhankin nopea ja sain ohjeeksi seuraavan kerran tulla rauhallisessa ja tasaisessa temmossa puomit. Otinkin ennen uudestaan puomien tuloa Hugon sitten paremmin kiinni, että se oikeasti hidastaisi tahtia eikä viilettäisi puomien yli kuin mikäkin pikajuna. Seuraavan kerran menikin jo oikein hyvin ja puomeissa sitten ei tullutkaan sen enempää ongelmia.


Etujalat ihan harallaan ja takajalka mahan alla xD
Puomit tultuamme ne nostettiinkin seuraavaksi ristikoiksi ja tultiin yksitellen jumppasarja. Ensimmäiset kerrat se oli vähän rytmin hakemista ja kerran eivät askeleet sopineet, jolloin ensimmäinen väli oli vähän sekava. Sitten viimeinen väli tulikin paljon paremmin. Hugo mahtui ottamaan sarjalla yhden väliaskeleen ja kunhan ensimmäisen lähestymisen sai oikeaan paikkaan, sujuivat välit tosi kivasti. Kun muutaman kerran sarjaa yksittäisenä tultiin, aloin automaattisesti itse sovittamaan askelia ekaan esteeseen. Pidätin tarvittaessa ja muutenkin laskin ne sopimaan.

Seuraavaksi tultiinkin kerran trippeli yksittäisenä ja Hugo ylitti sen hyvin. Taas tunnilla tuli esiin kouluistunta, jolloin sain uhkauksen, että seuraavalla kerralla sinne laitettaisiin nastoja satulaan, mikäli en jalustimien varalla seisoisi. No siitähän sitten lopputunnin laukkasinkin kevyessä istunnassa.



Kun alettiin hyppäämään Hugo olikin jo vähän alkutunnin reippaudestaan tasoittunut eikä kauheasti enää kiihdytellyt paitsi ekalla kerralla kun tultiin jumppasarja. Kun oltiin molemmat osat tultu yksittäisenä, tietenkin oli aika yhdistää ne. Sarjan jälkeen sai tehdä voltin ennen kuin tuli punaisen trippelin. Hugon kanssa kumminkin arvelin, ettei volttia tarvisi tehdä, enemmänkin volttia suositeltiin Fireboylle :D.

Sarjalla nostettiin kaksi viimeistä estettä pystyiksi ja siitä tehtiin vähänniinkuin nouseva jumppasarja. Myös trippeliä vähän korotettiin. Sarja tehtiin samalla varmuudella ja hyvässä tahdissa Hugon kanssa. Tuntui kyllä todella hauskalta tulla nouseva sarja, kun se oli tasaisella temmolla. Trippelille jostain syystä ei sitten askel kauhean hyvin sopinutkaan ja tultiin todella pohjaan. Onneksi Hugo pelasti ja hypättiin yli.

Kuvasta näkeekin hypyn kaaresta, kuinka myöhässä se tuleekaan. Ja huomatkaa kaunis esteistunta xD
Muutaman ponin kenkkuilun ja kiihdyttelyn vuoksi ehdittiin tulla vain kerta korotetuilla korkeuksilla nämä kaksi osiota. Trippelille ehkä itse olin jotenkin liiankin kieli keskellä suuta. Ehkä ajattelin sitä vaikeaksi esteeksi tai jotain, koska kuvasta näkee, että myötään esteen päällä vähän liikaakin, ihan kuin olisin jotain jättiestettä menossa. Tai sitten olen vain hieman edellä ponin liikerataa.

Trippelille hypyt siis onnistuivat, olisin kylläkin halunnut hypätä enemmän ja saada lisähaastetta. Noh, ei pidä kumminkaan ahnehtia liikaa, ensi kerralla sitten ;). Kun kaikki olivat kerran vielä tulleet, ravattiinkin sitten loppuravit. Hugonkin mielestä ilmeisesti ehdittiin hyppäämään aivan liian vähän, kun meinasi loppuraveissa vielä karata laukkaan. Poni selvästi luuli että oltaisiin vielä tultu joku este! Mutta juu, tunnista jäi kaikenkaikkiaan oikein hyvä fiilis. Tunti oli juuri sellainen, missä itse pääsi kehittämään esteistuntaa ja etäisyyden arviomista. Hugo olikin juuri hyvä siihen hommaan, kun sen kanssa pystyikin keskittyä myös omiin juttuihin sen sijaan, että olisi tapellut siitä, kumpi määrää.

Ilmottauduin muutes estekisoihin, jotka ovat jo ensiviikolla 5.10! Ratsuksi päätin ottaa Vaniljan, joka tosiaan kisaratsuna on jo useammassa kuin yksissä kisoissa toiminut minulla. Muuten olisin toivonut Hugoa, mutta kun poni kerran oli sen verran kysytty tapaus, en laittanut ponitoivetta lukuisten muiden tavoin Hugoon, vaan kirjoitin pelkän Vaniljan. Ensi viikolla sitten pääsenkin varmaan menemään esteitä kenraaliharjoituksena sillä :)



Taas ponnistus vähän pohjaan...
~ Josku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti