keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Ratsastuksentäytteinen hiihtoloma

Ajattelin kirjoittaa tällä kertaa kaikista hiihtolomani ratsastuksista samassa postauksessa. Ihmisiä ei ollut paljoa tallilla, joten kuviakaan en saanut joka tunnille. Yhteensä pääsin hiihtoloman aikana oman tuntini lisäksi ratsastelemaan neljä kertaa ja jokainen kerta eri ponilla. Siinä pääsikin käymään niin, että käväisin tallilla viitenä päivänä seitsemästä. Pääsinkin sitten menemään keskiviikkona Bellalla, joka on nyt ihan normaalisti taas tunneilla saikkuilun jälkeen. Energiaahan sillä silti riittää vielä ja saikin taas tehdä paljon puolipidätteitä. Jatkettiin keskiviikkona samalla teemalla ja harjoituksella, mitä olinkin jo tullut tiistaina.

Eli heti tunnin alussa käveltiin uran sisäpuolella neliömäisesti ja kulmissa kierrettiin tötteröt käyttäen ulkopohjetta. Bellan kanssa harjoitus sujui ihan kivasti ja taipuisa pikku poni tuntui mukavalta ratsastaa, vaikka ravissa sitä eteenpäinpyrkivyyttä löytyi. Työstettiin poneja samalla harjoituksella ja otettiin myös laukkaa uralla. Siinähän sitten pikkuponi taas innostui ja laukattiin tukka putkella maneesissa. Minun pitäisi itse muistaa reagoida Bellan sinkoamiseen nopeammin ja ottaa poni heti kiinni, eikä vasta hetken päästä. Mitään ihmeellistä ei kumminkaan tapahtunut, kunhan poni vain vähän päästeli virtojaan. Bella rentoutui kivasti tunnin loppupuolella ja ravasi kerrankin rennosti eteen-alas, eikä pää kohti kattoa jännittyneenä. Herkkä Bella kumminkin opettaa omalla tavallaan niiden puolipidätteiden käytön. Jos jää yhtään liikaa vetämään, nostaa poni pään kohti kattoa.

Bellan ihana uusi satulahuopa


Tunnin jälkeen pääsinkin yllätykseksi vielä liikuttamaan Desperadon, jonka ratsastaja ei voinutkaan ratsastaa hevosella. Pienen ponin jälkeen tuntuikin tuo tahmainen hevonen niin paljon isommalta ja kaulakin oli kilometrin mittainen. Desperadon kanssa pääsinkin oikein tehotunnille, koska hevonen osaa olla hyvin hidas ja kankea. Päättäväisyyttä siis tarvittiin, ja välillä meinasi kunto loppua kesken, kun pieni ratsastaja siellä naama punaisena yritti saada jalkansa ison hevosen ympärille. Mutta liikkuihan se sitten kumminkin ihan reippaasti verrattuna normaaliin vielä laiskempaan Desperadoon.  Teimme taas samaa harjoitusta, mutta niin, että pitkän sivun keskelle tehtiin voltti ja toisella pitkällä sivulla laukattiin pyrkien saamaan hevosen mahdollisimman suoraksi. Desperado meinasi välillä luisua lavasta seinää kohti laukassa, mutta sain kumminkin niitä suoriakin pätkiä. Kun laukasta löytyi jotain tahtiakin, liikkui hevonen aika mukavasti alla. Lopputunnin sainkin nauttia rennosta hevosesta, mutta välillä meinasi hevonen painua liiankin alas hieman etupainoiseksi. Niimpä piti välillä koota Desperadoa ylemmäs. Tuon hevosen kanssa kyllä riitti tekemistä!

Torstaina sitten menin taas ratsastamaan, tällä kertaa kumminkin estetunnille. Ratsunani oli Domi, jolla en ollutkaan hypännyt pitkään aikaan ennen tätä kertaa. Olimme rakentaneet esteet lävistäjien suuntaisiksi sarjoiksi, jotka olivat vinosti neliönmuotoisesti. Tunnilla emme paljoakaan ehtineet hypätä, sillä Bella ei meinannut millään hypätä ja sen kanssa oli ongelmia. Ne muutamat kerrat, kun tuota sarjaa menin, oli Domilla kivan energinen laukka ja sitä sai ihan hillitä. Hypyt sujuivat hyvin, mutta esteen jälkeen tuli todella kiire ottaa poni kiinni laukanvaihtoa varten. Poni ei meinannut kuunnella vauhdissaan pidätteitä, mutta sain sitten lyhyen sivun keskellä viimeistään laukan vaihdettua, ennen kuin tulin toisen lävistäjän. Tunti meni enemmän seisoskeluun, mutta muutamia hyvänmielenhyppyjä päästiin ottamaan.

Desperado ja minä jouluaattoaamuna <3



Perjantaina olisin mennyt ratsastamaan, jos olisi tarvittu. Silloin kävin kumminkin vain kuvailemassa esteryhmää ja pyörin muuten vain tallilla. Sunnuntaina minulla oli aamulla kymmeneltä vuokraus, ja olin vuokrannut tunniksi Vaniljaa. Tulinkin noin yhdeksän maissa tallille harjailemaan ponia ja samalla harjasin nopeasti Cinnamonin. Minulla olikin vuokraus hevosten kanssa samassa ainoana ponina, mutta se ei haitannut. Maneesissa aloitin verkkaamisen tehden loivia kiemurauria pitkillä sivuilla. Tuuli sai aikaan maneesissa kaikenlaisia hieman jänniä ääniä, ja muutaman kerran Vanilja teki sivuhyppyjä ja lähti laukkaamaan. Päästiin kumminkin siitä pelottavan oven edestä eteenpäin ja kun vain keskityin työskentelyyn, rentoutui Vaniljakin pikkuhiljaa. Loivien kiemuraurien lisäksi tein C ja L kirjaimessa voltit molemmissa suunnissa.

Hetken ravailtuamme oli aika ottaa laukkaa, itse jäin keksiympyrälle aluksi hetkeksi ravailemaan, jonka jälkeen nostin laukan. Vanilja oli hieman hitaammanpuoleinen, mutta kummasti se vauhti muuttui pelottavan oven kohdalla. Laukkailtuamme vähän aikaa päätin jatkaa yhdellä tunnilla tehdyn harjoituksen parissa. Jäin keskiympyrälle työstämään ponia ravissa, ja tein aina voltit ulospäin C ja L kirjaimia kohti. Vaniljan kanssa olin tosiaan aiemminkin sitä tehnyt ja poni kulki todella kivasti ja asettui hyvin. Vuokrauksessa aikaa tuntui riittävän todella paljon, ja ehdin myös ottaa muutaman kerran keskiympyrällä laukkaa ja voltit ravissa.



Keskiympyrällä oltuani kävelin hetken aikaa pitkin ohjin välikäyntejä. Sen jälkeen ehdotin muille, jos tulisimme kolmikaarista kiemurauraa tehden suoristuskohdissa käyntisiirtymiset. Ravista käyntiin siirtymiset olivat ihan hyviä, mutta raviinsiirtyminen olisi voinut olla napakampi. Vanilja jäi ehkä hieman hitaaksi raviinsiirtymisissä, mutta se muuttui paremmaksi vaihe vaiheelta. Kolmikaarinen sujui kivasti ja poni asettui hyvin kaarteiden läpi. Päätin kokeilla samaa harjoitusta laukassa. Olen joskus kauan aikaa sitten tehnyt kolmikaarista Hugon kanssa ilman satulaa niin, että suoristuskohdissa vaihdan laukan. Niimpä tällä kertaa päätin kokeilla samaa Vaniljan kanssa ja tehdä vaihdon nopean raviinsiirtymisen kautta. Ehkä ne vaihdot eivät olleet niin hallittuja, kun hieman temmottomasti laukkaava poni ei niin napakasti nosta seuraavaa laukkaa. Uuden laukan nostoon tarvittiin paljon pohkeita, mutta sain vaihdettua kumminkin laukan kaarteisiin. Työlästä se kumminkin oli :D. Eräs aikuisratsastaja kuvasi minusta lyhyen videopätkän, jonka päätin nyt laittaa tähän.

Linkki videoon (en jostain syystä saanut lisättyä videota tähän suoraan)

Välillä itsenäinen ratsastus todella tekee hyvää. On kiva keksiä itse omia harjoituksia ja ratsastaa kaikessa rauhassa omien suunnitelmien mukaan. Itse en usein ratsasta itsenäisesti, kun kumminkin viikoittain on vakiotunti valvovan silmän alla. Tämänkertainen vuokraus oli kumminkin todella kiva ja Vanilja tuntui niin ihanalta taas ratsastaa. Hieno osaava vanha poni <3. Sellainen ratsastuksentäytteinen hiihtoloma oli minulla tällä kertaa. Oli kyllä hauska päästä niin paljon ratsastelemaan ja muutenkin olemaan tallilla.

2 kommenttia:

  1. Tää heransilmällinen heppa on ihanan värinen, ja tuo silmä on niin hieno! :D Jostain syystä heransilmät on aina kiehtonu mua :D Kivan pitkä postaus! :)

    welifedream.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tykkään itsekin tuosta hieman erityisemmästä hevosesta :D. Kiva että tykkäsit!

      Poista