keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Teknistä hyppelyä

Jes, vihdoin oli aika pitää estetunti! Meillä oli siis heti koulukisojen jälkeen tiistaina esteiden vuoro pitkästä aikaa ja menin toivomallani Hugolla. En ollutkaan mennyt Hugolla niin pitkään aikaan, että ajattelin vaihteeksi sitten toivoa sitä. Hugon kanssa on myös kiva päästä hyppäämään, kun poni on reipas ja hyppää hyvin. Kun siirryttiin maneesiin kantamaan esteitä, yllätykseksi esteet menivät täsmällisesti samoin päin vierekkäin. Ensimmäisenä hulluna ajatuksena tuli että tullaanko niitä jotenkin kolmikaarisen kiemurauran tapaisesti, mutta opettaja oli muotoillut vähän erilaisen harjoituksen. Kun otin ohjat käteen huomasinkin taas kuinka herkkä Hugo onkaan pohkeelle. Ravissa poni tuntui menevän vähän liiankin lujaa ja koko ajan oli sellainen tunne, että "kohta se poni lähtee lapasesta". Monella puolipidätteellä ja rauhallisuudella alkoi se tahti sitten kumminkin pikkuhiljaa tasoittua kun verkkailimme uralla.

Opettaja oli laittanut puomit pääty-ympyrän suuntaisesti maahan, ja tultiin ravissa paria puomia molemmissa päädyissä ympyröillä. Hugo tuli puomit aika reippaasti, ja sitä sai koko ajan pidätellä. Puomeilla painotettiin tällä kertaa katsetta, ja käännettiin ihan kunnolla katse ympyrän keskelle. Pääty-ympyröitä jatkettiin niin, että seuraavaksi puomien jälkeen heti nostettiin laukka. Hugolla ei laukannostossa ollut ongelmia, mutta se ei malttanut odottaa ravissa puomeille asti, vaan pariin kertaan tuli nostettua laukka ennen puomeja. Tälläiset vauhdinsäätelyharjoitukset tekivät ihan hyvää reippaalle Hugolle, jonka kanssa laukassa ei ole ongelmaa. Puomeja tultiin vielä vähän aikaa laukassa, jonka jälkeen aloitettiin esteiden hyppääminen.

Kuvista kiitos Amalialle

Hiukan reipas...ainakin hienot askeleenpidennykset xD


Esteet nostettiin ristikoiksi ja aloitettiin heti suoraan harjoituksella. Päädyssä tehtiin pääty-ympyrä, jonka jälkeen vaihdettiin suunta hypäten lävistäjän keskellä oleva ristikko, joka kumminkin oli poikkisuuntaanleikkaa suuntaisesti. Niimpä tie piti ratsastaa niin, että vasta reilusti pitkän sivun alun jälkeen käännettiin esteelle. Tätä en ensimmäisellä kerralla tajunnut, ja lähestyin estettä liian jyrkässä kulmassa. Kun tajusin, ettei niin vinosti sitä voisi hypätä, mentiin Hugon kanssa esteen ohi. Sen jälkeen otin sitten uuden lähestymisen, jonka jälkeen keskimmäinen este sujui ongelmitta. Laukka tuntui kivan tasaiselta, eikä Hugo ollut yhtään niin paljoa sinkoamassa eteenpäin kuin alkuverryttelyssä.

Tätä harjoitusta tultiin pariin otteeseen, Hugon kanssa oli kyllä kiva hoitaa harjoitukset ja kasvattaa rutiinia. Teknisesti rata oli keskittymistä vaativa ja sai arvioida omaa lähestymiskulmaa sekä olla valmiina kääntämään heti oikeaan suuntaan. Hypyt sujuivat hyvin jonka jälkeen esteet nostettiin pieniksi pystyiksi. Pystyt hypättiin ihan samalla tavalla pääty-ympyrän ja suunnanmuutoksen kautta. Hugo vaihtoi kivasti myös laukan itse, välillä olisi kumminkin itse hyvä harjoitella sitä nopeaa vaihtoa esteen jälkeen. Katsotaan jos sellainen poni tulisi vastaan, jonka kanssa sitten siihenkin pääsee keskittymään.



Vaikka meitä oli vain neljä, emme kumminkaan paljoa ehtineet hypätä. Harjoituksessa saattoi helposti tulla kieltoja, varsinkin kun oli myös ne haastavat ponit mukana. Niimpä viimeisellä kerralla vielä hypättiin pystyjä, mutta huomasin opettajan korottavan minulle vaivihkaa noin 65cm lopuksi. Tänään ei hypätty paljoa isompia, kun tosiaan oli enemmän tekniikasta kyse. Hugon kanssa esteet sujuivat hyvin, mutta kommenttia sain siitä, että ponin laukka olisi saanut olla vielä napakampi. Jotenkin Hugo tuntui ihan kivasti menevän eteen, että en edes huomannut, että laukka olisi ollut hitaampi. Viimeisiin hyppyihin oli kumminkin hyvä lopettaa. Sitten vain loppuravit ja käynnit. Hugo oli tuntunut ihan kivalta, mutta vähän vieraalta. Kesti totutella tuohon herkkään poniin, enkä heti löytänyt oikeita apuja ponin kanssa. Ihan kiva olisi päästä vielä myöhemminkin tutustumaan tähän esteponiin!

vikoista esteistä ei saatu kuvia..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti