torstai 19. helmikuuta 2015

Tehokasta tuuppailutreeniä!

Tiistaina koittikin iloinen yllätys, kun pääsin pitkästä aikaa menemään Vaniljalla. Sijaisopettajana tunnin meille pitikin Kartsu, joten emme hypänneet suunnitelmien mukaan sillä kertaa. Koulutunti ei kumminkaan haitannut niin paljoa, vaikka mieluusti olisinkin hypännyt. Tiesin, että meillä tulisi kumminkin olemaan perusteellinen koulutuuppaus luvassa ja töitä saisi tehdä kunnolla! Mamman varustettua olikin aika lähteä tunnille ja verkkasimme hetken aikaa uralla. Tultiin päätyihin voltit ja Vanilja oli ensin hieman kankean oloinen. Siitä kumminkin vertyessään oli poni paremmin kuulolla ja asettui kivasti. Heti alkuravien jälkeen siirryttiin ystävällemme keskiympyrällä, jolla vietimmekin koko tunnin. Opettaja oli keksinyt meille kivan harjoituksen, jossa todella pääsisivät niin ratsastajat kuin ponitkin hommiin.


Etenimme keskiympyrällä vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa työstimme pitkään poneja asettamalla niitä keskelle käynnissä. Hetken päästä jatkoimme samaa ravissa. Vanilja tuntui asettuvan todella kivasti ja liikkui hyvin. Keskiympyrällä kumminkin saatiin ponit lämpenemään vasta laukan jälkeen kunnolla. Ravailun jälkeen siis laukattiin ympyrällä ja jatkoimme asettelua. Ympyrältä siirryttiin koko uralle ja uralta taas ympyrälle. Vanilja tuntui todella rennolta laukassa, mutta sitä sai patistella aika paljon eteenpäin pohkeilla, kun meinasi vauhti hiipua. Vaniljan laukassa oli työlästä istua, mutta sain kumminkin ihan tehokkaasti ratsastettua kun siirryimme takaisin keskiympyrälle.
Laukkojen jälkeen ravailtiin ponien kanssa taas hetken. Aste asteelta sitten siirryttiin takaisin käyntiin ja aloitettiin niin sanottu "toinen vaihe"

laukan jälkeen reippaana


Toisessa vaiheessa aloitettiin käynnissä keskiympyrän molempien kaarien keskelle voltit, jotka tehtiin ulospäin. Kun olimme oikeassa kierroksessa keskiympyrällä, tehtiin voltti siis vasemmalle molemmilla puolilla. Harjoituksessa tärkeää oli, että ponin suoristi kunnolla, ennenkuin lähti asettamaan voltille. Eli asetukset vaihtuivat ja välissä tehtiin kunnon suoristus. Vanilja tuntui niin miellyttävältä mammalta ja asettui todella kivasti. On se vaan niin ihana ja osaava poni! Käynnissä ei tullut mitään ongelmia suoristusten ja asetusten kanssa, mutta kun jatkettiin ravissa, täytyi itse olla nopeampi. Muutaman kerran sain jopa pidätellä ponia ja voltin alku meinasi hiukan lähteä luisumaan lavastaan ulospäin. Niimpä ulko-ohjan tuki oli ravissa tärkeää, ja kun sen muistin pitää, sujuivat voltitkin paremmin. Vanilja ravasi kivan rennosti, mutta suurella keskiympyrällä se ei joskus reagoinut sisäpohkeeseen tarpeeksi. Kolmannessa vaiheessa kumminkin nostettiin vielä lisää vähän haastavuutta.



Kolmannessa vaiheessa nimittäin jatkettiin niin, että keskiympyrällä laukattiin ja voltti tehtiin ravissa.  Poni oli hieman laiskantuntuinen keskiympyrällä, ja sain todella ylläpitää laukkaa jatkuvasti. Niimpä raviinsiirtymiset olivat jotkut hieman töksähtäviä, sain onneksi koottua nopeasti itseni ja ponin kasaan ja saatiin sitten kiva voltti. Haastetta silti riitti, kun nopeasta laukka- ravi siirtymisestä vielä vaihdettiin asetus ja hallistusti piti lähteä voltille. Voltin loppupuolella oli taas suoristuksen aika ja keskiympyrän suuntaisen laukannoston vuoro. Vaniljalla ei taidettu laukannostoja mokata kertaakaan,  mutta alussa voltille lähtö oli haastavampi. Jäätiin yhdessä vaiheessa jopa kolmelle voltille, kun opettaja halusi asetuksen kuntoon ja kunnon hallitun voltin aikaan. Sain ohjeeksi nostaa sisäkättä ja pikkuhiljaa voltteja tehtyäni hyväksyi opettaja viimeisen voltin ja jatkettiin laukassa. Tosin ihan pyöreää keskiympyrää ei välillä nähty, kun Vanilja kallistui sisälle....


Chapsit valuu...
Harjoituksessa oli paljon asioita, mitä sai harjoitella ja se oli todella hyödyllinen treeni. Saatiin onnistumisia, mutta paljon myös asioita mitä pitäisi jatkossa muistaa. Vanilja on kyllä tosi mukava kouluratsu, jonka kanssa kumminkin saa tehdä hommia. Kaikenkaikkiaan antoisa ja palkitseva tunti :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti