torstai 19. maaliskuuta 2015

Koulua esteponilla

Pitkästä aikaa yllätyin nähdessäni listassa Hugon nimen kohdallani. Ponihan on esteissä oikea mestari ja opettaa hyvin monia. Viime kisoissakin tämä nopea poni voitti kovalla ajalla. Hugosta olen aina vähän ajatellut, että osaakohan se olla mitenkään hieno ja osaava kouluponi. Lähdin kumminkin innolla kokeilemaan tätä reipasta ponia ihan tavalliselle koulutunnille pitkästä aikaa. Hugo olikin jo edellisellä tunnilla, joten koulusta tultuani nappasin nahkasaappaat mukaan ja saavuin tallille noin puolen aikaan. Olemme hypänneet sen verran paljon nyt lähiaikoina, että en ole päässyt ratsastastelemaan uusilla nahkasaappailla paljoa ollenkaan. Tiistaina kumminkin sitten mentiin ihan koulua joten ne pääsivät viimein käyttöön.

Koulukisat ovat taas tulossa tämän kuun lopussa, joten tunnilla teimmekin jo joitain radan osia. Aloitettiin tunti raviverkalla ja tultiin heti alussa pituushalkaisijalle ja tehtiin I:n kohdalla käyntisiirtyminen. Sain Hugon kanssa melko suoran tien ja poni kuunteli pieniä apuja todella hyvin. Jatkettiin keskihalkaisijalle tulemista vuorotellen ja tehtiin pysähdys kisarataomaisesti. Hugo pysähtyi aika hyvin ja tuntui selkään ihan tasajalkaisesti pysähtyvän. Ravailtiin todella pitkään ennen laukkaamista. Ehdittiin ottaa ravissa muutamia lävistäjiä temmonlisäyksenä, mutta joka kerta Hugo karkasi lävistäjälle lähdettäessä laukkaan. Se oikein tuntui jännittyneeltä kääntäessä ja en ehtinyt tehdä pidätteitä, kun poni jo sinkaisi matkaan.



Opettaja oli pystyttänyt C kirjaimeen tuomarintuolin ja tötteröillä oli päädystä leikattu hieman poikki. Ravissa tehtiin pääty-ympyröitä molempiin päätyihin ja sain paljon korjauksia omaan asentoon. Välillä meinasi kädet jäädä liiankin taakse koukkuun, jota itse en huomannut. Reippaan ja pohkeelle herkän Hugon kanssa en aluksi uskaltanut lähteä kunnolla työstämään sitä. Tein pieniä puolipidätteitä ja muutenkin ratsastin todella varovaisesti alussa. Kun tajusin, ettei se poni särkyisi vaikka vähän ottaisinkin ohjaa ja asettelisin sekä kunnolla taivuttaisin aloin sitten löytämään meille sopivan tahdin tunnin aikana.

Hugo kulki loppujen lopuksi aika kivasti sitten kun itse "aloitin ratsastuksen". En ajatellutkaan, että poni voisi mennä niin kivasti ja se yllätti positiivisesti. Nostettiin pitkän ravailun jälkeen laukka ja laukassa tulimme pituushalkaisijalle sekä vaihdoimme laukan keskellä nopean raviinsiirtymisen kautta. Ensimmäisellä kerralla tunsin ponin itse vaihtavan heti alussa laukan, mutta siirsin sen kumminkin raviin nopsasti varmistaakseni, että itse pääsin sen vaihtamaan. Laukassa tehtiin pääty-ympyröitä ja muuten sitten mentiin aika vapaasti. Sain ohjeeksi hieman koota laukkaa pyörivämmäksi, eikä niin, että Hugo vain kaahaisi eteenpäin tai juoksisi alta. Laukassakin aluksi en uskaltanut kunnolla ratsastaa, mutta kyllähän se sitten asettui pääty-ympyröilläkin ja laukkasi hillitysti kun itse siellä satulassa rupesin enemmän vaikuttamaan.



Laukan jälkeen jatkettiin väistöjen parissa. Eli käännettiin taas pituushalkaisijalle ja väistätettiin seinälle asti. Tätä tehtiin molempiin suuntiin. Hugo reagoi pohkeeseen heti kun vain sitä hiukan puristin. Ei tarvinnut viedä pohjetta edes taakse kauheasti, kun Hugo oli jo täyttä vauhtia väistättämässä. Kaula ei kumminkaan pysynyt suorassa, vaan tunsin ponin painavan kuolaimia vasten vääntäen kaulaansa ihmeellisesti. Toisella kertaa kumminkin onnistui se kaula pysymään jo paremmin suorassa ja toistojen myötä koko ajan parani. Tehtiin pohkeenväistöjä myös toiselle seinustalle päin ja se suunta taisi olla meille hiukan vaikeampi. Hugo siirtyi pariin otteeseen nopeaan käyntiin eikä pysynyt aivan suorana. Onneksi tehtiin sen verran monta toistoa, että kyllä me saatiin lopulta sitten toisenkin seinustan suuntaan onnistumaan.

Pohkeenväistöjen jälkeen jatkettiin avotaivutusten parissa. Oltiin tultu pohkeenväistöjä ensin käynnissä ja sitten ravissa, ja sama asia tehtiin myös avojen kanssa. Ensin siis aloitettiin käynnissä ja Hugo ymmärsi todella nopeasti mitä siltä haluttiin. Välillä poikitusta meinasi tulla liikaakin ja oli hyvä suoristaa eikä jatkaa ihan koko seinustaa loppuun. Hugon kaula ei millään meinannut aina pysyä suorassa, vaan poni saattoi jäädä vetämään ohjia vastaan. Taas toistojen jälkeen se rentoutui jo paremmin ja saatiin rauhallisia pätkiä, missä poni ei turhan reippaasti juossut pohjetta pakoon. Ravissa saatiin yllättävän hyvin jatkettua avoa Hugon kanssa ja poni osasi hienosti! Toinen suunta oli hieman vaikeampi meille ja sai olla tarkkana että aloitti avon oikeaan aikaan.

poni vääntää kaulaa...

...suorempi jo!

tilanne päällä :D (jootoijalkaonkauhea)
Avotaivutusten ja pohkeenväistöjen jälkeen jatkettiin uraa pitkin ja tehtiin vielä pysähdyksiä ja peruutuksia. Hugo oli siitä hassu, että se pysähtyi heti kuin seinään, mutta lähti suoraan peruuttamaan vaikka en melkein edes ehtinyt tehdä peruutusapuja. Peruutukset olivat vähän vaihtelevia ja jotkut menivät vinoon, vaikka Hugo peruuttikin suorana vinoon :D. Muutama suora kumminkin saatiin, mutta Hugo ei malttanut seisoa pysähdyksessä rauhassa vaan pisti heti pakin päälle. Kun oltiin tehty näitä hetken aikaa, jatkettiin vielä ravailemalla loppuravit.

Lopussa oli tarkoitus vielä hakea vähän syvempää muotoa ja saada ponit rentoutumaan. Hugo oli ollut ihan sairaan kiva koko tunnin ja tuntunut herkältä ja hienolta ratsastaa. Muutamaan otteeseen se juoksi välillä pois alta, mutta loppuraveissa mentiin aktiivista tahtia tosi kivasti. Ajattelin jopa toivoa tällä kertaa Hugoa koulukisoihin, mutta ensin käyn kumminkin perjantaina yhden tunnin vielä Hugolla ratsastamassa, ja keskitytäänkin tunnilla juurikin niihin meille ongelmallisiin lävistäjiin. Mutta katsotaan siis toivonko Hugoa kisoihin, perjantain jälkeen tiedän sitten hiukan varmemmin :).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti