torstai 26. maaliskuuta 2015

On se vaan hieno poni

Sunnuntaina oli luvassa vuokraus ja tietenkin menin sitten ilmoittautumaan mukaan. Vuokrasin uudestaan Vaniljaa, jolla menin siis myös viime vuokrauksen. Aamu ei ollutkaan niin aikainen kuin viimeksi, vaan menin vasta vähän ennen kahtatoista tallille. Ponin harjattuani ja varusteet laitettuani lähdettiin sitten maneesiin. Samaan aikaan oli meidän lisäksemme neljä muuta ratsukkoa, joista yksi oli hevonen. Meillä oli todella kiva ryhmä, joista kaksi oli aikuisratsastajaa. Sain rauhassa keskittyä omaan ratsastukseeni ja tilaa riitti. Ennen tuntia olin jo valmiiksi suunnitellut muutamia kivoja harjoituksia, mitä tunnilla aioin tehdä. Suunnitelmiini kuului paljon volttien ratsastusta ja taivuttelua, vastalaukkaharjoitusta ja loivia kiemurauria.

Sain tunnin ensimmäiselle puoliskolle myös kuvaajan, kiitos Amalia! Aloitettiin tietenkin pitkien alkukäyntien jälkeen sitten ratsastelemaan. Itse aloitin ensin käynnissä ja tein kirjaimien kohdalla pysähdyksiä, jotta saisin Vaniljan kuuntelemaan pohjetta. Suuria apuja ei tarvinnut käyttää ja poni oli hyvin kuulolla. Pysähdysten jälkeen siirryin tekemään jokaiselle sivulle loivat kiemuraurat käynnissä.  Kiemuraurilla huolehdin asetuksista ja reippaasta tahdista. Piakkoin siirryinkin sitten raviin ja ravailin hetken aikaa uraa pitkin keskittyen kulmiin ratsastukseen.



Loivia kiemurauria tehtyäni käynnissä siirryin raviin ja jätin kiemuraurat lyhyillä sivuilla tekemättä. Sen sijaan lisäsin pitkien sivujen loivien kiemuraurien keskelle voltit seinustalle päin. Ensin tuli volteista turhan pieniä, kun en mennyt tarpeeksi suurelle kiemurauralle. Seuraavilla kerroilla onnistuikin voltit jo vähän paremmin, kun aloitin ne pituushalkaisijan kohdalta. Tein lyhyillä sivuilla muutamia pysähdyksiä kirjaimissa ja muuten jatkoin loivilla kiemuraurilla melko pitkään. Vanilja oli aluksi melko kankea, mutta alkoi pikkuhiljaa siitä vertyä. Tehtävät olivat mielestäni juuri meille hyödyllisiä ja itseltäni se todella vaati tarkkuutta. Vaihdoin suunnan ja jatkoin samaa tehtävää toisessa kierroksessa.

Ravissa jatkettuani oli aika ottaa seuraavaksi laukkaa. Laukassa päätin aloittaa vastalaukkojen harjoittelulla, eli tulin ravissa lyhyen sivun ja pitkän sivun alussa nostin vastalaukan ja laukkasin hiukan uran sisäpuolelta loivan kiemurauran suuntaisesti. Vanilja nosti joka kerta todella kivasti vastalaukan ja saatiin se pidettyä yllä hyvin. En ottanut paljoa harjoitusta enempää, vaan jatkoin oikeassa laukassa vähän pidempään. Oikeassa laukassa tulin pari kertaa kunnolla loivan kiemurauran joka onnistui aika hyvin ja Vaniljalla oli reipas tahti. Vaihdoin laukassa suunnan ja jatkoin samaa toiseen suuntaan.



Laukkaamisen jälkeen pidin suunnittelemani välikäynnit. Oli todella hauska toteuttaa oma tunti ja keksiä paljon harjoiteltavaa. Välikäyntien jälkeen otin ohjat uudelleen ja aloitin ravissa seuraavan harjoituksen. Tulin pituushalkaisijalle ja tein ensin voltin vasemmalle. Voltin jälkeen suoristin, jatkoin hetken suoraan ja aloitin seuraavan voltin toiseen suuntaan. Tein yhteensä neljä volttia halkaisijan aikana. Tulin uudelleen pituushalkaisijalle ja tällä kertaa jäin I:n kohdalle volttien muodostamalle kahdeksikolle. Eli tein voltin vuorotellen vasemmalle ja oikealle, välissä suoristin aina ponin.

Vaniljan kanssa harjoitukset sujuivat ihan hyvin, ratsastajalla vain meinasi kunto loppua :D. Välillä poni meinasi oikaista voltin lopun ja tahti meinasi hiipua voltin aikana. Jaksoin kumminkin tsempata ja saatiin ihan hyviäkin pätkiä, jolloin poni keskittyi ja ratsastajalla oli kieli keskellä suuta. Kauaa en kumminkaan jaksanut pyöriä volteilla, vaan kävelin hetken aikaa hengähtäen. Otin myös laukkaa molempiin suuntiin.



Halusin tunnilla vielä päästä hieman tekemään väistöjä ja lopputunnista ehdinkin niitä tehdä. Väistätin uralta maneesin keskelle, suoristin ja jatkoin väistöä sitten takaisin uralle loivan kiemurauran tapaisesti. Vanilja meinasi vähän jäädä jummailemaan paikoilleen mutta väistätti kivasti. Pohkeenväistöjen jälkeen jatkoin avotaivutusten parissa niin, että tein ensin pitkälle sivulle käynnissä avotaivutusta, joka sujui todella kivasti. Sen jälkeen siirryin raviin ja jatkoin siinä avotaivutusta. Ravissa sai todella tehdäkin paljon enemmän ja kyllä siitä jotakin tuli.

Vaihdoin vielä suunnan ja tein saman jutun toiseenkin suuntaan. Avotaivutusten jälkeen olikin loppuravien aika jonka jälkeen siirryttiin käyntiin. Vanilja on kyllä niin ihana ratsastaa, se on osaava vanha tamma. Vuokraus on kyllä kivaa vaihtelua tavalliseen ratsastuskouluarkeen, jossa mennäänkin aina opetuksessa. Oman tunnin suunnittelu oli hauskaa, ja vaikka välillä sitä tulikin vain ravailtua tai käveltyä, oli kumminkin eri tehtäviä, mitä tunnin aikana tein.




4 kommenttia:

  1. Söpö vanksku ja sä ! Tykkään muute tosta uudesta bannerista vielä enemmä ku siitä vanhasta ! :3

    VastaaPoista
  2. Et maininnut luomuksestani mitään :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. äh unohin sen siitä lopusta, pitää mainita ens postaukses :D

      Poista