sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Miten poni voi muuttua noin paljon?

Otsikon lause oli hämmästynyt kysymys, jonka heitin viime tiistain jälkeen Domilla mentyäni. Tosiaan ehdotin päähänpistona Domia, koska olen kuullut siitä vain pelkkää hyvää nyt tämän kauden aikana. Niinpä sitten mietin, että voisi olla kiva kokeilla tuota ponia taas pitkästä aikaa koulutunnilla. Se idea sitten toteutui ja löysin itseni minulle melko tuntemattoman ponin selästä. Yllätyin jo heti ohjien ottamisen tuntumalle jälkeen, kuinka kevyeltä ja tasaiselta Domi vaikutti. Sen kanssa tuntuma oli jotenkin erilaisen tuntuinen kuin muilla poneilla ja poni oli heti alusta alkaen tosi yhteistyöhaluinen.

kuvista kiitos Iiris! :D


Alku menikin tunnustellessa Domia, ihan kuin olisin ollut aivan eri ponin selässä. Mitä itse muistin, oli Domi viime vuonna vielä aikamoinen kakara, heilutti päätään ja saattoi ympyrällä punkea ulospäin. Nyt kun miettii, niin hiukan ehkä samaa epätasaisuutta kuin Santussa. Domi kumminkin oli todellinen kakara, enkä liiemmin siitä pitänyt. Nyt kumminkin yllätyin hurjasti miten kivasti ja tasapainoisesti Domi liikkui. Tuli vahingossa tokaistua katsomolle "Onpas tää helppo!", noh ehkä meidän menossa kumminkin oli vielä kehittämisen varaa xD.

Alkuravailun jälkeen siirryttiin ystävällemme pääty-ympyrälle, jossa on kiva lähteä keskittymään työstämään poneja. Haettiin sellaista hyvää tempoa ja tehtiin taas myös temmonmuutoksia ravin sisällä. Domi tosiaan oli aika kivana ja tosi reippaana menossa eteen. Kun otimme laukat keskiympyrällä, olisi poni halunnut laukata oikein kunnolla eteen, mutta en päästänyt sitä ihan hillittömään laukkaan kumminkaan. Laukassa olikin sitten enemmän tekemistä, Domin kanssa sai olla tarkkana ulko-ohjasta. Välillä poni myös heitti päätään ylös, josta jouduin sille pari kertaa huomauttamaan.



Jatkettiin laukassa uraa pitkin ja lähdettiin tulemaan vähän uudenlaista harjoitusta. Eli käännettiin aina laukassa pituushalkaisijalle mutta ei kumminkaan vaihdettu suuntaa. Tarkoituksena oli saada poni kulkemaan mahdollisimman suorana pohkeiden välissä. Domi oli aika intona ja välillä tulikin ravirikkoja, kun ajauduttiin liian lähelle toista ponia. Tuntui, ettei meillä ollut tilaa, kun poni oli niin innoissaan etenemässä. Vaihdettiin suunta nopealla vaihdolla ravin kautta ja se sujui kivan sutjakasti. Poni oli melko ketterä kääntymään, kun muisti vain sen tärkeän ulko-ohjan.

Pitkän laukkatreenin jälkeen olikin hyvä hetki kävellä välikäynnit ja antaa ponien hetki huilata. Kun otettiin ohjat takaisin käteen, siirryttiin uran sisäpuolelle kävelemään ja aloitettiin etuosakäännösten väkerrys. Eli tärkeää oli valmistella käännös ja saada se sitten rullaamaan. En ole varma miltä käännös näytti maasta käsin, mutta Domi vetäisi itsensä ympäri aivan paikoillaan. Eli ihan hyvin varmaan. Valmisteluissa pari kertaa poni pysähtyi ennen käännöstä kun pidätin kädellä liikaa. Muuten siis meni ihan kivasti!




Otettiin etuosakäännöksiä molempiin suuntiin, jonka jälkeen jatkettiin uraa pitkin ja tehtiin vielä lopputunnista avoja. Aloitettiin ensin käynnissä, jonka jälkeen jatkettiin ravissa. Domin kanssa avot olivat selvästi vähän haastavampi juttu. Poni pysähtyi pari kertaa kun ei ymmärtänyt mitä halusin. Kun käynnissä sitten saatiin tehtyä muutamia pätkiä, jatkettiin myös ravissa. Ravissa varsinkin se oli ehkä enemmänkin taistelua. Poni myös huijasi aika paljon kääntämällä vain päätään ja jalat jatkoivat uraa pitkin. Muutama pätkä kumminkin saatiin onnistumaan.

Avojen jälkeen sitten olikin loppuravien vuoro. Lopussa Domi alkoi kulkea ihan superisti käyttäen takajalkojaan. Oli ihan uskomatonta miten aivan eri ponilta se vaikutti. Ehkä tuo kakara todella on kasvanut! Domin oli tarkoitus jatkaa seuraavalle tunnille, mutta koska poni oli aivan hikinen ja tehnyt todella töitä, oli sen päivän liikutus sitten siinä.


tässä näkyy Domin huijaaminen avossa 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti