torstai 7. elokuuta 2014

Pikku kiitäjällä!

Maanantain ratsastuksen jälkeen oikein innolla odotin jo seuraavia ratsastuksia. Olimme nimittäin sopineet keskiviikolle ja torstaille vielä tunnit. Tällä kertaa minulle oli laitettu huomattavasti pienempi ratsu, joka oli mielestäni paljon parempi vaihtoehto kuin iso Baroka oli ollut. Poni, jonka sain alleni oli nimeltään Hapsu ja ihanan eloisa tapaus.

Hoidin taas Hapsun ennen tuntia, ja ihastuin tähän pikkuponiin täysin. Sitten vain toivoinkin kovasti, että poni olisi kiva ratsastettava myös. Ponin kanssa piti kuulemma pitää vakaa käsi, koska sillä on tapana heiluttaa päätä aika paljon.


Tunti aloitettiin taas ravailemalla ja tehtiin aika itsenäisesti alkuun. Hapsu oli todella reipas ja kokeilinkin muutamaan otteeseen jarruja pysäytellen ponia. Poni oli myös herkkä suustaan, ja kuulemma se on menossa klinikkaan, kun siltä pitää poistaa hammaspiikit takahampaista tai jotain sellaista.

Seuraavaksi tehtiin pysähdykset aina pitkän sivun keskellä. Mentiin harjoitusravia, mutta Hapsun kanssa sain keventää, kun poni oli sen verran innokas. Se tuntui kyllä ihan kuin olisi hetkenä minä hyvänsä singahtanut matkaan. Yhden kerran volttia tehdessäni lähti poni laukkaan, mutta otin sen aika pian sitten takaisin raviin. Energiaa siis riitti!



Keskityin tekemään Hapsun kanssa paljon voltteja, pääty-ympyröitä ja muutenkin yritin hillitä vähän vauhtia. Kun pysähdyksiä oltiin jonkin aikaa tehty pitkän halkaisijan keskikohtiin, muutettiin tehtävä niin, että samoissa kohdissa tehtiin nopea käyntisiirtyminen. Siirtyminen meni muuten hyvin, mutta välillä se tuli vähän myöhemmin vasta kirjaimen jälkeen.

Huomasin, että ponin kanssa piti tehdä aika koviakin pidätteitä välillä, kun tuntui ettei ne millään menneet läpi. Välikäyntien jälkeen alettiin taas tulemaan tunnin pääharjoitusta. Tehtiin harjoitus niin, että ennen kirjainta C siirryttiin kulmassa käyntiin, ja tehtiin käyntilaukannosto C kirjaimessa. Laukassa tehtiin kaksi pääty-ympyrää jonka jälkeen siirryttiin raviin.


Hapsua ei kahtaa kertaa tarvinnut käskeä laukkaamaan. Käynnistä laukannosto oli kirjaimellisesti räjähtävä! Poni lähti todella kiitävää tahtia ja pääty-ympyrällä piti tehdä monta kierrosta rauhoittaakseen Hapsua. Pikkuponi meinasi melkein riistäytyä välillä käsistä laukassa, ja raviin siirtymisen eteen sai todella tehdä töitä, että Hapsu suostui hidastamaan vauhtia. Alussa kun ponilla oli väärä laukka, en sitä päässyt vaihtamaan, kun oli täysi työ ponin vauhtia hillitessä.

Laukkaympyräharjoitus tehtiin molemmissa päädyissä. Hetken käyntinostojen jälkeen todettiin, että Hapsun kanssa täytyisi ottaa nostot ravin kautta, sillä käynnistä nostaessa se kiihtyi niin kauhean paljon. Sain paljon neuvoja Hapsun kanssa, ja tärkeää oli tehdä paljon puolipidätteitä.


Kun laukkaharjoitusta oltiin tehty, alkoi Hapsu selvästi lopputunnista hieman rauhoittua. Tehtiin toiseen suuntaan nostot ja ne menivät jo paremmin, vaikka käynnistä en niitä tehnytkään. Kun vain itse muisti, ettei jäänyt vetämään liikaa ja vakaalla kädellä kokosi laukkaa hieman hallintaan, niin kyllä se sitten siitä. Opettaja tykkäsi, että minulla oli Hapsun kanssa hyvä vakaa käsi.

Loppuun vielä videota tämän kertaisesta ratsastusrtunnista. Tunnin jälkeen olin kyllä todella iloinen, poni oli antanut sopivasti haastetta ja oli hauskaa päästä tuollaisella hyvin reippaalla ja vauhdikkaalla pikku kiitäjällä!

Linkki videoon


T: Josku

4 kommenttia: