perjantai 19. joulukuuta 2014

Hui mitä pitkäkaulaisia kirahveja!

Luitte aivan oikein. Nimittäin matkalta palattuani, oli minulla viime torstaina korvaustunti. Eikä ihan missä vaan, vaan tällä kertaa hevosilla. Itse tosiaan olen poniratsastaja, enkä ole mennyt Tapiolan hevosilla melkeempä ollenkaan. Niimpä olin ainakin innoissani kokeilemassa uutta hevostuttavuutta ja muutenkin saada vähän tuntumaa noihin astetta isompiin eläimiin. Tietenkin pienenä toiveena oli, että pääsisin menemään Herbellalla, joka oli vanha hoitohevoseni. Toive ei kumminkaan toteutunut, ja menin Juniorilla. Junior on itse asiassa ollut joskus lempihevoseni, kun aloitin ratsastuksen. Silloin se asusteli niin, että oli melko ensimmäisenä siinä vastassa karsinapaikallaan, kun saapui talliin. Muuten en ole Juniorin kanssa kauheasti toiminut, mitä nyt muutamaan otteeseen taluttanut. Niimpä ihan hyvin mielin lähdin testaamaan uutta hevosta ja katsomaan, miten tunti sujuisi näiden pitkäkaulojen kanssa.

Heti selkään hypättyäni jakkaran päältä tuntui todella pieneltä. Ohjien toinen pää oli siellä kilometrin mitan päässä omista käsistä, mutta pienen alkukummastelun jälkeen kun sitten lähti ratsastelemaan, unohtui se nopeasti. Alkukäyntien jälkeen aloitettiinkin pikkuhiljaa tunti ja alkuverryttelyn aikana ehtikin ihan hyvin tutustua Junioriin. Ravissa sitten siinä aseteltiin kulmiin ja tehtiin heti alkuun pysähdyksiä ja käyntisiirtymisiä. Tarkoitus olikin saada ratsuja vähän hereille. Junior kyllä näytti ihan kirahvilta pitkän kaulansa kanssa, joka oli nenä kohti kattoa. Oli myös paljon vaikeampaa ratsastaa, kun meidän välillämme oli enemmän kokoeroa. Ponien kanssa jotenkin voi vaikuttaa hyvin ympäriinsä, kun taas hevosen kanssa tuntui niin pieneltä kääpiöltä.




Tunnin päätehtävänä oli temmon muuttaminen. Tultiin aluksi pitkillä sivuilla niin, että alkuosa lisättiin tempoa eteen ja loppuosa otettiin kiinni ja yritettiin saada ravi mahdollisimman hitaaksi. Juniorin kanssa ei paljoa tarvinnut lisätä ravia, mutta askelteen lyhentämisessä piti todella keskittyä reippaan hevosen kanssa. Myös kulmat olivat tärkeää ratsastaa ennen pidentämistä sekä lyhentämisen jälkeen. Kerran opettaja muistuttikin, että hevonen näytti jäävän vähän jolkottelemaan ja heti kun itse havahtui tekemään harjoitusta oikein, sain ainakin kerran todella hyvän tuntuisen lisäyksen. Junior ihan sinkosi eteenpäin aktiivisena ja tulikin hoppu lyhentää askelia.

Ravattiin todella pitkään harjoitusravissa ja jatkaessamme pitkillä sivuilla temmonmuutostehtävää, tuli molempien lyhyiden sivujen keskelle tehdä noin kymmenen metrin voltti. Voltilla piti muistaa taivuttaa huolellisesti ja varsinkin voltin jälkeen ratsastaa syvälle kulmaan. Juniorin kanssa on välillä hankaluuksia saada sitä hevosta taipumaan ja myös ratsastettua kulmaan. Siinä riittikin meille yllin kyllin haastetta. Vaikka se nyt kirahvina siellä katse horisontissa ravailikin, koitin keskittyä mahdollisimman paljon harjoitukseen ja siihen, että ratsastaisin huolellisesti. Juniorin eteenpäin pyrkivässä harjoitusravissa saikin myös keskittyä istumaan.




Monta erilaista variaatiota tehtävästä saavutettuamme oli viimein aika työskennellä laukassa. Laukassa oli hyvin tilaa ja Juniorilla oli oikein kiva laukka istua, tosin meinasi se välillä hiukan oikoa taas niistä pahuksen kulmista :D. Laukassa emme tehneet mitään ihmeellistä, mutta säädeltiin taas sitä tempoa tällä kertaa uudessa askellajissa. Laukattiin kokouraa pitkin ja otettiin aina jaksoittain kiinni ja lyhennettiin laukkaa. Ensin Juniorin kanssa laitettiin laukka pyörimään ja piakkoin aloinkin kokeilla lyhentämistä ja taas pidentämistä. Ihan hyvin se onnistui, vaikka piti olla tarkkana ravirikkojen varalta. Laukattiin aika pitkään ja otettiin laukkaa molempiin suuntiin.

Laukkaamisen jälkeen lämpenikin hevoset hyvin ja Juniorkin tuntui entistä reippaammalta. Nopeasti tuntuikin, että oli jo loppuravien aika. Meillä oli ollut oikea tehotunti ja paljon istumista harjoitusravissa. Juniorissa oli aika paljon haasteita, mutta tykkäsin kyllä sen reippaudesta. Tunnista jäi siis ihan ok fiilis, olisi se paremminkin tai huonomminkin voinut mennä. Junior oli hyvä ratsu hevosilla ei-niin-paljon-menneelle. Katsotaan jos joku toinenkin kerta käyn korvailemassa hevostunnilla. Joskus tekee vaihtelukin ihan hyvää, vaikka vielä ne tuntuvat kyllä aika pitkäkaulaisilta kirahveilta! Mutta katsotaan jos saisin Herbellan sitten joskus kokeiltavaksi :).



Ehkä se osaa näyttää myös hevoselta xD


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti