tiistai 23. joulukuuta 2014

Hyvän mielen kilpailut

Sunnuntaina sitten olikin koitoksen aika Rufuksen kanssa. Tämä postaus tulee aika myöhään, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ja on ihan hauska myöskin muistella näitä mukavia kisoja. Tosiaan kisoihin lähdettiin kevyin mielin, kun me ei mihinkään palkintosijoille niinkään tähdätty. Tarkoituksena oli pitää hauskaa Rufus- ponin kanssa. Perjantain hyvin mennyt tunti oli tullut tarpeeseen, kun sai vähän tuntumaa ponilla hyppäämiseen ennen kisaa. Tulin taas täsmällisesti puoli kymmenen radanrakennukseen, en yhtään etuajassa :D. Pitäisi oppia kisoihinkin varata enemmän aikaa, jotta ei olisi missään vaiheessa kiirettä. Olin ainoa, joka Rufuksella meni, joten aikaa oli sitten kumminkin ensimmäisen luokan aikana harjailla onneksi ihan runsaasti.

Kun rata oli rakennettu, huomasin kävellesäni sitä läpi, että radalla oli paljon tiukkoja mutkia ja kaarteita. Hiukan kömpelön Rufuksen kanssa valitsin suosiolla vähän pidemmät tiet, enkä ajatellut lähteä uusinnassa vetelemään mitään tiukkoja mutkia esteiden väliin. Niimpä radankävelyssä ajattelin mielessäni meidän suoritusta ja mihin me Rufuksen kanssa pystyisimme, vaikka muut innokkaana etsivätkin oikaisureittejä. Ensimmäisen luokan startattua mentiin käytävälle harjaamaan Rufusta Nellin kanssa ja laitettiin jopa häntään kaunis letti. Rufus ei kyllä siitä tainnut sen enempää välittää. Sitten vain kiskomaan kannuksia jalkaan, kypärä päähän ja menoksi.

Kuvista kiitos Nellille!


Perjantain tunnista oli jäänyt paljon mieleen, mitä sitten hyödynsin verryttelyssä. Varsinkin kulmiin keskityin, jotta saisin Rufuksen kuuntelemaan ja seuraamaan tietä, minne minä sen halusin menevän. Olin ajatellut olla ottamatta niin paljoa laukkaa verryttelyssä, ettei laiska poni sitten hyytyisi radalla täysin. Molempiin suuntiin sitten otin kerran laukkapätkän kokouraa pitkin ja katsoin, että se pyörisi kunnolla. Verryttelyssä ratsastelin siirtymisiä ja paikanvaihtoja sen enempää kouluratsukkoa tavoittelematta. Mentiin aika rennosti lämmitellen ja välikäyntien jälkeen sitten terästäydyinkin verkkaesteihin keskittyen.

Ensimmäiset verkkahypyt sujuivat oikein hyvin. Saatiin erityisesti kehua reippaasta laukasta ja Rufus ihan innoissaan imi esteille. Ponilla oli hyvin oma moottori alla ja se tuntui todella aktiiviselta. Parin esteen jälkeen alkoi poni kumminkin hieman kenkkuilemaan ja protestoi kannuksia laukannostossa heittämällä takapäätä. Laukka oli edelleen oikein aktiivista, mutta esteiden jälkeen veti Rufus kauhean pukkisarjan, ja katsomoa taisi vähän hirvittää...Ainakin äitini sanoi jälkeenpäin, että hurjan näköinen poni oli verryttelyssä. Rufus keksi siis omaa "vedämpä pään alas ja heittelen takajalkoja ilmaan" temppuja. Hyvin silti kyydissä oltiinkin, vaikka yhdelle verkkahypylle tuli hassu lähestyminen ja siinä tuli pieni lässähdys. Siitähän kiukkuisena Rufus taas vetäisi pukin, joka on itseasiassa videolla. Verkkahyppyjen jälkeen olivat kisat valmiina alkamaan.



Verryttelyn tapahtumat saivat vähän jännitystä aikaan itsessäni. Olin vuorossa aika loppupäässä, joten siinä ehti katsoa muiden suoritusta ja jännitys ehti kasvaa. Itse mietin paljon, tekisikö Rufus radalla samat rodeoesityksensä, ja jännittyneenä mietinkin, miten rata tulisi menemään. Tykkään olla kisoissa aika alkupäässä suorittamassa, sillä silloin on oma suoritus nopeasti ohi ja voi hengähtää. Loppupäässä saa jännittää ihan viimeiseen minuuttiin asti, kunnes lähtömerkki kajahtaa ilmoille. Kun viimein oli minun vuoroni, otin hetken aikaa ravia ja herättelin ponia. Päätin antaa pienet laukka-avut, enkä hyökätä agressiivisesti patistamaan ponia eteenpäin, josta se vain saattaisi ottaa kierroksia. Laukka nousi ihan kivasti ja sitten olikin aika suorittaa mutkainen rata.

Ensimmäisessä vaiheessa huomasin todella, että Rufuksen ketteryyden puute kostautui kakkos esteeltä kolmoselle, johon ajauduttiin melko ulkoreunaan. Muuten esteet suoritettiin oikein kivasti, eikä pukkiesityksiä nähty radalla ollenkaan, mistä olin helpottunut. Viitosestettä ennen piti huolehtia paljon, että laukka pysyisi yllä, sillä siinä oli todella kaareva linja, jossa Rufus meinasi jäädä polkemaan paikoilleen. Seitsemäs este tuli todella nopeasti vastaan, ja siinä koeteltiin todella ponin kääntyvyyttä. Perusrataan olin todella tyytyväinen, kun päästiin se aika siististi ja kaikenlisäksi puhtaasti läpi! Mahtava Rufus! Heti muutamia raviaskeleita otettuani kajahti uusi lähtömerkki ja vuorossa oli uusinta.

verkkahyppy


Nyt olikin sitten jo uusinnan aika. Meillä Rufuksen kanssa tavoitteena oli vain ratsastaa rata kunnialla loppuun ja sekin olisi suuri saavutus, jos puhdas rata napattaisiin. Ensimmäisen esteen jälkeen otin aika rauhallisesti, enkä lähtenyt ratsastamaan aikaa. Itseasiassa taisin sen unohtaa kokonaan, kun poni kumminkin ihan mukavasti liikkui eteenpäin ja päätin vain tarkasti katsoa paikat ja mennä siististi. Noh, kolmosesteelle ei kyllä siististi tultu, sillä ajauduttiin melkein esteen ulkotolpasta ulos, nimittäin niin tiukka käännös oli todella vaikea Rufukselle. Poni melkeimpä pysähtyi esteen reunalle ja katsomo taas hengähti, että selvittäisiinkö me yli. No poni pelasti ja hyppäsi yli melkein paikaltaan, olin niin iloinen ja kiitollinen, vaikka huonon tien ratsastinkin. Loppurata sujui ongelmitta ja selvittiin maaliin puhtaalla radalla, jee!

Nämä kisat todella olivat oikeat hyvän mielen kisat, Rufus liikkui hyvin ja saatiin kokonaisuudessaan oikein kivannäköinen rata ja suoritus aikaan. Poni hyppäsi myös todella luottavaisesti, eikä jäänyt kyttäilemään esteitä. Vaikka olin varautunut siihen, että suurella todennäköisyydellä jäätäisiin viimeiseksi, oltiin me kumminkin viidensiä seitsemästä kilpailijasta. Eli ei huono! Rufus pärjäsi yllättävän hyvin, ja tällä hetkellä jopa tekee mieli lähteä hyppäämään sillä korkeampaa, kuten perjantaina hyvin yli päästiin. Katsotaan, jos valmennuksessa sattuisi juurikin tuo poni alle. Tiivistettynä siis jäi kaikenkaikkiaan tosi hyvä mieli noista kisoista, ja suoritettiin hyvä suoritus Rufuksen kanssa!



Ja sitten tietenkin saatiin myös suoritus videolle, joten tässä näätte meidän radan. Uusinnassa on kyllä aika karmaisevan näköinen se kolmosesteen hyppy xD.

                                                                     linkki videoon

2 kommenttia:

  1. Et sit voinu ottaa noit normiäänii pois xD Hyi mun puheet - N

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noku siit kuuluu sit hyvin kaikki tapahtumat ;)...

      Poista