sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Eka valmennus esteporsaalla

Kevään valmennukset pyörähtivät käyntiin 17.1. jolloin oli ensimmäinen kerta. Tällöin estekisat alkoivat häämöttää jo edessäpäin, kun itse vielä kamppailin ponivaihtoehdoista. Valmennus sattuikin todella hyvään paikkaan, sillä silloin minulle hahmoittui miten menettelisin kisojen suhteen. Valmennukseen valikoitui ponikseni Dexter, mistä olin niin iloinen. Tuon porsaan kanssa on hauska lähteä hyppimään. Tulin tallille jo hyvissä ajoin, ihan vain varmistuakseni oikeasta ryhmästä. Niinpä minulla oli hyvää aikaa ottaa poni käytävälle ja harjailla sitä. Dexter vaikutti oikein pirteältä ja innokkaalta lähtemään tunnille (tai sitten keksimään konnankonsteja).

Ensimmäiseltä valmennukselta odotin vain sitä, että tekisimme perusteellista puomi/kavalettityöskentelyä. Viime vuoden valmennuksessa nimittäin eka kerta toteutettiin juurikin sitä. Siksi yllätyinkin, kun toiselle pitkälle sivulle rakennettiin jumppasarja ja toisen pitkän sivun kulmien suuntaisesti olivat kaksi estettä kaarevalla linjalla. Kun tulin ponin kanssa maneesiin, näinkin edellisen valmennusryhmän esteiden jääneen siihen 60-70cm välimaastoon. Ihan mukava estetunti oli siis luvassa ja Dexterin kanssa oli hauska päästä hyppäämään taas pitkästä aikaa.



Aloitettiin tunti kontrolliharjoituksilla ensin ihan sileällä, mitä myöhemmin vielä tehtiin esteillä. Eli ponit pääsivät tunnin aikana hyppäämään, mutta niiden piti todella kuunnella ratsastajiaan. Aloitimmekin verryttelyssä pysähdyksin ja opettaja katsoi jokaista vuorollaan. Dexterin kanssa piti huolehtia, että tahti säilyisi reippaana, eikä poni jäisi sipsuttamaan viimeisiä askeleita.

Ravissa työskenneltyämme hetken oli aika ottaa mukaan laukkaa ja opettaja halusi siirtymisten tapahtuvan tietyssä pisteessä. Tämän takia laukka nostettiin pitkän sivun keskellä käynnistä ja toisen pitkänsivun keskellä tehtiin laukasta suoraan käyntisiirtyminen. Alussa Dexter pääsi nostoissa hieman valumaan, eikä nostot olleet niin teräviä. Lääkkeenä tähän oli vain valmistella niitä paremmin, kuitenkaan lisäämättä käynnin tahtia liikaa. Pian ne alkoivatkin paranemaan kerta kerralta sujuvammiksi.



Verkkailun jälkeen lähdettiin sitten hyppäämään ristikkoa, jonka edessä oli vanha puupuomi. Puupuomi tuottikin pientä mietiskelyä menisikö tuo porsas niin pelottavan puomin yli. Tulimme alussa ihan ravilähestymisellä ja pitihän ponin sitten aluksi pörhistellä ja kieltäytyä menemästä. Lähtiessäni uuteen yritykseen opettaja sanoikin, ettei ponilla olisi nyt mitään syytä olla menemättä yli. Ja hyvin se sitten alkoikin sujumaan. Pari kertaa ristikkoa tultuamme jatkettiin niin, että tehtiin hypyn jälkeen uralla suoraan pysähdys. Nämä sujuivatkin meillä ehkä parhaiten. Poni pysähtyi kyllä tosi kivasti esteen jälkeen, kun vain istui tarpeeksi syvälle ja otti kiinni.

Tästä olikin hyvä jatkaa kaarevalla linjalla seuraavalle esteelle, joka oli pysty. Kontrolliharjoituksen tulos näkyikin uran kohdalla, kun poni automaattisesti hidasti laukan vauhtia. Sitä olimmekin halunneet, että poni jäisi odottamaan ratsastajan apuja. Ensimmäinen kerta oli ehdottomasti paras, kun huomasin Dexterin laukassa kunnon muutoksen. Poni kumminkin imi seuraavalle esteelle, kun tajusi pääsevänsä hyppäämään sen, mikä oli hyvä juttu.



Tämän jälkeen lähestyttiin ravissa jumppasarjaa, jonka jälkeen jatkettiin alun ristikko (joka nyt oli pysty) toisesta suunnasta. Jumppasarjalle tuo porsas otti alkuun kiellon, olihan senkin edessä pelottava puupuomi. Tästä kuitenkin päästiin sitten yli ja saatiin kolmen esteen sarja sujumaan. Piti vain muistaa päästää kättä eteen, vaikka Dexterissä olisikin ollut pidettävää esteen jälkeen. Poni kuitenkin pääsi heti suorittamaan jumppasarjaa rennommin, kun myötäsin vähän kädellä, enkä jäänyt pitämään.

Kun jatkoimme jumppasarjalta pystylle, tuli sille ensimmäinen hieman yllättävämpi kielto, joka ei ollut Dextertyyppinen kyttääminen. Poni nimittäin päätti askel ennen estettä livahtaa sivusta ohi ja siinä olikin jo pysymistä kyydissä. Tulin sitten uudestaan ja piti vain muistaa tukea jalalla tarpeeksi. Ja yli mentiin, tosin pienellä ilmavaralla :D. Tämän jälkeen sitten tultiin vielä jumppasarjaa toisesta suunnasta, lisäten mukaan pystyt vuorotellen.

pupu :D


Ponilla menikin lopputunti tosi kivasti. Sillä oli hyvä, reipas laukka suorittaa esteitä. Ai että rakastankin tuon ponin pupuloikkia, Dexter tykkää jättää sitä ilmavaraa. Vaikka poni pääsi pöllöilemään muutamissa kohdissa, oli se kuitenkin sillä kertaa aika hyvä! En osannut silti päättää tulevien kisojen ratsuani. Vaihtoehtoina olivat Domi ja Dexter. Dexteriä olin nyt päässyt kokeilemaan, mutta päätin tiistaina testata vielä Domia, jonka jälkeen päättääkisa ponin. Molemmista kun löytyy hyviä puolia, mutta ovat omalla tavallaan niin erilaisia ratsastaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti