sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Jännittävä kisa molemmille

Sitten se koitti, kisa-aamu ja estekisat, joihin oltiin hyvin valmistauduttu. Viimein pääsin nyt tuolla ponilla tähän luokkaan kisaamaan, viime ratsu oli siis ollut Desperado. Estekisoja varten olin putsannut saappaat (viimein), pessyt kisahousut sun muuta pientä. Kisapäivänä oli tallille saavuttuani tiheä lumisade. Meidän 70-80cm luokka olikin aamusta aivan ensimmäisenä heti rataantutustumisen jälkeen. Niinpä tulin tallille kerrankin hyvissä ajoin harjaamaan ponin. Silloin kun kisasin alemmassa luokassa, oli tapana aina tulla viime tinkaan radanrakennukseen kamat heiluen mukana :D. Nyt siis olikin outoa, kun pystyin kaikessa rauhassa lähtemään ponin harjauksen jälkeen maneesiin.

Radanrakennuksessa maneesiin kasattiinkin tällä kertaa vain viisi estettä. Aluksi se hieman ihmetytti, mutta kuultuani radan, se vaikuttikin ihan kivalta. Radalle ei tullut mitään erityistä esteiden sekaan. Tötteröt merkkasivat lähtölinjan ja tuomarinkulma oli taas kasattu asianmukaisesti E kulmaan. Kun rata oli kävelty läpi, oli aika kiiruhtaa talliin varustamaan poni ja laittamaan itselleen kamat myös päälle.

kisakuvista ja videosta kiitos Anna!


Meitä oli viisi tässä luokassa. Verryttelyssä oli siis ihan hyvin tilaa ja aloitinkin mennen vähän pidempään käyntiä alkuun. Koitin saada alkuverryttelyssä Domin mahdollisimman rennoksi, olihan kisatilanne kuitenkin paljon jännempi kuin normaali tilanne. Domi suhtautui onneksi oikein fiksusti estetolppien päällä oleviin tötteröihin. Se ei edes vilkuillut tuomarinkulmaa tai muutakaan normaalista poikkeavaa. Verryttelyssä sain Domin kulkemaan ihan reippaasti ja en tehnyt kauheasti mitään ihmeellistä. Mitä nyt vähän vaeltelin esteiden keskellä. Tällä kertaa en hypännyt esteitä ennen aikoja, niinkuin syksyllä Desperadon kanssa kävi (hups :D).

Laukat otettuamme sitten olikin verkkahyppyjen aika ja käytiin läpi radanosia yksittäisinä suorituksina. Ensin otettiin muutama hyppy vähän pienemmälle pystylle ykkösesteen suuntaisesti. Jouduin pari kertaa näissä verkkahypyissä korjaamaan laukan. Seuraavaksi tultiin kakkoseste, joka oli ihan normikorkeudessa. Tämän jälkeen putkeen kolmos- ja neloseste. Kolmosesteelle otti Domi minun ja ponin historian ensimmäisen kiellon! Hetken aikaa olin todella hämmentynyt, mutta sitten tajusin omat virheeni. Olimme tulleet esteelle niin huonossa laukan temmossa, enkä yhtään tukenut ponia pohkeella. Toisen kerran sitten päästiin yli ja laukkakin vaihtui keltaisen pystyn päällä. Käytiin vielä läpi ehkä radan yksi haastavimmista esteistä, joka oli jännällä tiellä kaarteessa. Tämän jälkeen verkkahypyt oli hypätty ja oli aika ryhtyä tositoimiin!



Minä sain arvottuna lähtöpaikaksi tokavikan paikan. Eipä siinä, pääsi vähän näkemään muiden suorituksia ja jännittämään hermot kireinä omaani. Minulla oli mielessä joitain oikaisukohtia, mutta loppujen lopuksi en niitä muistanut käyttää. Ehkä siinä oli sekin, kun oli uusi estekorkeus, että en viitsinyt viilettää entiseen hurjaan tapaan. Kuitenkin, piakkoin oli minun vuoroni lähteä radalle. Ravailin hetken ja lähtöluvan saatuani lähdin sitten laukkaamaan kohti aloituslinjaa ja ensimmäistä estettä.

Lähtölinjan ylitettyäni Domi lähti yhtäkkiä kiihdyttämään ekaa estettä kohti melko kovaa. Jälkeenpäin huomaa videolta syyksi sen, että poni pelästyi liputtajaa ja lähtölinjan kohdallahan lippu heilahti alas. Ponillehan se oli jännä tilanne, jota se lähti karkuun. Ykköseste toisaalta sujui reippaassa temmossa ihan hyvin. Kakkosesteelle tuli oikein hyvä hyppy, mutta pari askelta esteen jälkeen tapahtui jotain odottamatonta. Poni nimittäin pysähtyi äkkiseltään ja käännähti ympäri. Onneksi olin tilanteessa mukana, ja sain sen ohjattua ulkopohkeella takaisin oikeaan suuntaan. Arvelimme opettajan kanssa, että tämä ihmeellinen käännähdys johtui varmaan siitä, että poni halusi takaisin kavereiden luo aidan taakse.



Rataa sitten jatkettiin, kun saatiin laukka taas nousemaan. Kolmosesteellä poni vaihtoi hienosti laukan, kun piti kääntää kaarteella kohti lävistäjän suuntaisesti olevaa nelosestettä. Loppurata sujui meiltä oikein kivasti ja tasaisesti, nyt myös laukat olivat suurimmaksi osaksi kohdillaan. Olin todella tyytyväinen perusrataan ja sitten oli aika lähteä uusintaan. Uusinnassa jäin ehkä vähän mukavuusalueelleni, ratsastin aivan yhtä rauhallisessa temmossa kuin perusradallakin. Yhtäkkiä huomasin kuitenkin, että tämä olikin uusinta. Ykkösesteeltä olin kääntänyt kakkoselle ihan hyvän tiukan kaarteen ja oikaisureitti kakkosen jälkeen pääsi unohtumaan. Lisäsin kumminkin laukan tempoa ja poni ottikin kolmoselle hypyn vähän kauempaa, mikä oli hyvä ratkaisu.

Tämän jälkeen jatkoin uraa pitkin seuraavalle esteelle, johon poni otti hyvän, ison hypyn. Esteeltä jatkoin sitten samaa reittiä, kuin perusradalla oikaisten kuitenkin hiukan. Ja jee, sieltä tuli puhdas rata! Olin todella tyytyväinen Domiin, kisajännityksestä huolimatta tuo nuori poni uskalsi suorittaa itsenäisesti esteradan ja teki hyviä ratkaisuja. Ihana poni, jolle vain pitää vielä saada lisää varmuutta ja rutiinia näistä kisatilanteista.



Siinä olikin sitten meidän suoritus ja hetken aikaa pidettiin kakkospaikkaa. Lopulta kuitenkin sijoituttiin sijalle 3/5 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen. Aika tosiaan ratkaisi, ja tässä en ollut ottanut oikaisuja ollenkaan. Mutta mielestäni se ei ollut nyt tässä vaiheessa vielä oleellista, kun kuitenkin oli toinen isomman luokan kisa minulla ja Domilla yksi ensimmäisistä. Olin niin tyytyväinen poniin ja päätinkin, että haluan sillä jatkaa esteillä hommia. On kiva päästä näkemään, miten Domi kehittyykään tässä kevään aikana.




linkki kisaratavideoon

(muuten jos jollain on konsti tähän videon laittamiseen suoraan blogiin, niin kertokaa toki. Minulla sanoo vain että "videota ei löytynyt", kun sitä youtubesta yritän etsiä liittääkseni tähän. Video on julkiseksi myös laitettu, joten kummallista ettei sitä löydy :/)

2 kommenttia: